Kalcis + Vitaminas D = stiprūs kaulai
Kalcis naudingas organizmui bet kokiame amžiuje. Tiek ir ankstyvoje jaunystėje, kad kaulai teisingai augtų ir stiprėtų, tiek ir vyresniame amžiuje. Su amžiumi kaulai nustoja įsisavinti kalcį, todėl kalcio poreikis išauga. Bet nenustebkite, kad kai kuriuose produktuose dar yra pridėtas ir D vitaminas, kuris padeda įsisavinti kalcį.
Patiekalų variantai:
- Omletas su brokoliais ir sūriu.
- Salotos su tunu ir garbanotomis salotomis.
- Pieno kokteilis su išplaktu žaliu kiaušiniu.
Kalcis + Inulinas = sveikas skrandis ir stiprūs kaulai
Jei su kalciu čia viskas aišku, vargu, ar žinote, kas yra inulinas? Inulinas – tai maistinė ląsteliena, kuri padeda subalansuoti gerųjų bakterijų kiekį mūsų virškinamajame trakte. Inulinas, be to, padeda įsisavinti kalcį, taip pat stiprindamas kaulus. Inulino šaltiniai – artišokai, pienių lapai, svogūnas, česnakas, bananai, pilno grūdo miltai.
Patiekalų variantai:
- Bananų ir pieno kokteilis.
- Šparagai su sūrio padažu.
- Lašiša su brokoliais.
Vitaminas E + Vitaminas C = geras regėjimas
Norite išlaikyti gerą regėjimą? Padidinkite vitamino E dozę. O su vitaminu C jis tiesiog nukauna bet kokias akių ligas.
Vitamino E šaltiniai – migdolai, žemės riešutai, kviečių ir sojos želmenys, saulėgrąžos, alyvuogių aliejus. Vitamino C šaltiniai – citrusiniai vaisiai, kivi, juodieji serbentai, paprika, pomidorai, bulvės, braškės.
Patiekalų variantai:
- Vaisių salotos iš braškių, kivi ir migdolų.
- Keptos bulvės ant alyvuogių aliejaus su pomidorais.
- Sumuštinis su žemės riešutų sviestu ir apelsinais.
Geležis + Vitaminas C = daugiau energijos
Jei jaučiate chronišką nuovargį visą dieną nuo pačio ryto, gali būti, kad jums trūksta geležies. Geležis padeda kraujo ląstelėms nešioti deguonį į raumenis, smegenis, širdį ir po visą organizmą. Be to, C vitaminas padeda atnaujinti organizmą ir kovoja su daugeliu pažeidimų.
Patiekalų variantai:
- Avižinė košė su braškėmis.
- Mėsos ragu su pomidorais ir paprika.
- Kepta kalakutiena su apelsinais.
Vitaminas K + Riebalai = sveika širdis ir stiprūs kaulai
Riebalai gali būti ir naudingi – tačiau tik tuo atveju, jei jūs valgote geruosius riebalus. Kas gi tai? Mono ir polinesotieji riebalai (Omega-3), kurie gerina sveikatą, mažina cholesterolį. Be to, organizmas negali įsisavinti tam tikrų medžiagų be riebalų, todėl jų vartojimas kai kuriais atvejais tampa labai svarbus. Jei norite nugyventi be insulto ir osteoparozės – vartokite produktus, kuriuose yra vitamino K.
Patiekalų variantai:
- Salotos iš kopūstų su alyvuogių aliejumi ir riešutais.
- Žuvis su špinatais arba brokoliais.
- Šparaginės pupelės su alyvuogių aliejumis ir migdolais.
Vitaminas A + Riebalai = graži oda
Vitaminas A yra nepamainomas kovojant su amžiaus pakitimais. Ne veltui nuo raukšlių skirtame kreme būtinai bus retinoidų, kurie ir gamina A vitaminą. Šis vitaminas taip pat svarbus stiprinant imuninę ir reprodukcinę sistemas.
Patiekalų variantai:
- Javainiai su riešutais ir džiovintais vaisiais.
- Žuvis su špinatais.
- Salotos iš moliūgo ir morkų su alyvuogių aliejumi.