Blogieji riebalai – visai ne blogi?
Leidinyje „The Annals of Internal Medicine“ paskelbta mokslinė studija, kurią atliekant ištirti 32 moksliniai darbai (iš viso – per 530 000 dalyvių!) ir nustatyta, kad tiesioginio ryšio tarp sočiųjų riebalų vartojimo ir padidėjusios rizikos susirgti širdies ligomis nėra. Kitaip tariant, tie, kas nesivaržydami mėgavosi sultingais kiaulienos kepsniais ir ne pernelyg plonai tepė ant duonos sviesto, rizikavo susirgti širdies ligomis nė kiek ne daugiau nei tie, kurie rinkdavosi paukštieną, o ant sumuštinio riekės tepdavo liesos varškės aptepą.
Pagrindinis studijos autorius, daktaras Rajiv Chowdhury, leidiniui „The New York Times“ teigė, kad nėra pagrindo pernelyg saugotis sočiųjų riebalų. Nepaisant to, kad metų metais sveikos mitybos taisyklės nuolat primindavo riboti tokių produktų vartojimą. Amerikos širdies asociacija šiuo metu rekomenduoja apriboti sočiųjų riebalų vartojimą iki 6 procentų iš visos dienos kalorijų normos, o tai yra maždaug 2 šaukštai sviesto.
Manoma, kad apribojus suvartojamų riebalų kiekį organizme sumažėja mažo tankio lipoproteino, žinomo kaip blogasis cholesterolis, ir padaugėja gerojo cholesterolio, didelio tankio lipoproteino. Tačiau, pasak naujųjų tyrimų, ryšys tarp sočiųjų riebalų ir blogojo cholesterolio ne toks akivaizdus, kaip manyta iki šiol. Autoriai teigia, kad mažo tankio lipoproteinai iš sočiųjų riebalų gali būti visai nekenksmingi, o sotieji riebalai, esantys pieno produktuose, apskritai gali pakelti gerojo cholesterolio koncentraciją kraujyje. Užtai didelis cukraus kiekis, daug angliavandenių turintys produktai gali kur kas labiau siaurinti kraujagysles nei riebalai.
Ką gi tai reiškia? Saugantis širdies ligų, užuot mažinus sočiųjų riebalų kiekį valgiaraštyje, vertėtų labiau pasisaugoti angliavandenių ir saldumynų. Valgykite sveiką, šviežią maistą, mažinkite rafinuotų angliavandenių kiekį savo dienos racione.
Sveikos mitybos principai neatšaukiami
Tiesa, tyrimo išvados nereiškia, kad nuo šiol galite avokadą pakeisti stora rieke šoninės. Vis dėlto augalinės kilmės riebalai (avokadas, riešutai), taip pat riebi žuvis, teikia itin daug maistingųjų medžiagų jūsų organizmui.
Besirūpinantiems figūra aktualu, kad nesotieji riebalai padeda sparčiau deginti riebalus juosmens srityje, o riebioje žuvyje esančios omega-3 rūgštys saugo nuo širdies ligų. Be to, atkreipkite dėmesį, kad kalorijos, kurių gausu riebiame maiste, kūno linijoms – ne į naudą, o riebi, pramoniniu būdu apdorota mėsa (rūkyti mėsos gaminiai, dešrelės) vis dar laikoma daugelį ligų provokuojančiu produktu!