Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Rizoto gaminimo paslaptys

Jei jums kyla klausimas, kaip pagaminti tikrą itališką rizotą, atsakymą rasite šiame straipsnyje.
Vegetariškas rizotas
Vegetariškas rizotas / Robert Sell, Flickr.com
Temos: 2 Rizotas Receptai

Vienas populiariausių patiekalų Šiaurės Italijoje – rizotas. Jis gaminamas iš itališkųjų ryžių su mėsos arba žuvies buljonu. Rizotas kai kada primena plovą, o jo receptai gali būti nuo paprasčiausių iki sudėtingiausių. Pagrindinė taisyklė – patiekalą gaminant visuomet reikia maišyti ir niekada negaminti iš anksto.

Pirmasis rašytinis rizoto minėjimas yra tik XIX amžiuje, tačiau tikėtina, kad šis patiekalas turi ir senesnę istoriją. Taigi, rizoto tėvynė yra Šiaurės Italija, tos apylinkės, kur italai augina ryžius: Pjemontas, Lombardija, Veneto. Jei norite pagaminti tikrą itališką rizoto, rinkitės būtent šiuos ryžius – apvalius arba pusiau apvalius, kuriuos daug krakmolo.

Verdant šie ryžiai įgauna švelnią kreminę konsistenciją, tačiau vidury išlieka tvirti ir nevirsta į košę. Pačios populiariausios ryžių rūšys Italijoje – carnaroli, vialone nano ir arborio.

Įprasta rizoto paruošimo procedūra atliekama taip: iš pradžių ryžiai greitai apskrudinami ant alyvuogių arba saulėgrąžų aliejaus, pilamas baltas vynas ir ryžiai verdami, kol visi skysčiai įsigeria. Tuomet po truputį ir etapais pilamas karštas buljonas – pastoviai viskas maišoma, kol ryžiai išverda. Tuomet į patiekalą dedamas svietas ir sūriai, maišoma iki vientisos masės. Teisingai išvirtas rizotas išsiskiria kremine konsistencija, tačiau nesusigrūda į vientisą košę.

Kiti komponentai dedami pagal skonį. Į žuvies arba jūros gėrybių rizotą sūrio nededama.

Patiekti rizotą reikėtų iš karto paruošus, ant plokščios lėkštės ir čia neturi būti jokio skysčio. Paprastas rizotas valgomas kaip pirmasis patiekalas. O sotesni rizoto variantai, kur daug mėsos, žuvies ar jūros gėrybių, gali būti patiekti ir kaip pagrindiniai patiekalai.

Rizotas pasižymi daugybe variacijų ir jos niekada nėra susaistytos tiksliu komponentų skaičiumi ir netgi tiksliu santykiu. Pagal poreikius ir skonį į rizotą galima dėti mėsą, žuvį, riešutus, sūrius, vištieną, daržoves, jūros gėrybes, žalumynus ir prieskonius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos