Rudeninės dietos dėka gausite pakankamai vitaminų, pagerinsite maisto virškinimą ir iš organizmo pašalinsite toksinus. O jei sunkiai tveriate dietas iki galo, tuomet sumažinkite šią dietą iki iškrovos dienos.
Rudeninės dietos privalumai
Rudeninė dieta sustiprins jūsų imunitetą, leis išvengti susirgimų ir pripildys organizmą vitaminais. Kūno svorį įmanoma sumažinti per 5-7 dienas iki 3-5 kilogramų. Ir visa paslaptis – turtingame rudens derliuje.
Šviežūs vaisiai, daržovės ir grūdai, kurių gausu soduose bei daržuose, pilni gyvybinės energijos. Juose gausu mikro- ir makroelementų, o taip pat ir vitaminų. Rudenį organizmui netrūksta baltymų ir gyvulinės kilmės riebalų, tad vietoj jų rekomenduojami produktai, kuriuose gausu angliavandenių.
Teigiamai organizmą veikia ir ląsteliena, kuri valo žarnyną nuo maisto likučių bei toksinų. Taigi, ruduo – tinkamiausias laikas atsinaujinti virškinimo traktą. Net ir nesilaikant dietos, po iškrovos dienos, pajusite šį efektą.
Kaip laikytis rudeninės dietos?
Rudens dietos pagrindas angliavandeniai, tad savo šaldytyve ieškokite žalumynų, vaisių ir daržovių.
Labai svarbu, kad šios dietos racione nėra produktų, kuriuose yra maistinė chemija. Emulgatoriai, dažikliai, įvairūs konservantai lėtina medžiagų apykaitą, dėl ko ir kaupiasi nereikalingi kilogramai.
Saldūs vaisiai ir obuoliai maitina mūsų smegenis fruktoze, leidžiančia greitai ir efektyviai mąstyti, o grūdai suteikia papildomos energijos.
Jei esate įsitikinę, jog 5 ar 7 dienas neiškentėsite laikydamiesi dietos, sumažinkite ją iki iškrovos dienos 1-2 kartus per savaitę. Tik tokiomis dienomis vaisių ir daržovių kiekis negali viršyti 1,5 kg.
Patarimai pradedantiems
Prieš pradedant valgyti šviežius vaisius ir daržoves, reikia įsitikinti savo skrandžio sveikumu. Jei negaluojate dėl virškinamojo trakto ligų, pasikonsultuokite su gydytoju.
Staigūs mitybos pokyčiai gali iššaukti nemalonius pojūčius pilve: pūtimą ir dujų susikaupimą. Tokiu atveju šviežias daržoves ir vaisius keiskite apdorotomis, t.y. virtomis arba keptomis.
Dėl mažo baltymų kiekio ši dieta nerekomenduojama maitinančioms krūtimi moterims ir aktyviai sportuojantiems.
Laikantis šios dietos galite keisti daržoves vietomis ar vartoti tas, kurios auga jūsų darže bei sode. Vietoj cukraus vartokite medų, į patiekalus pilkite tik liesą jogurtą ir kefyrą, kuo mažiau vartokite aliejaus.
Rudens dietoje nerasite mėsos, žuvies, kiaušinių, gyvulinės kilmės augalų, cukraus, konservantų ir stimuliatorių (kava, arbata, alkoholis).
Rudens dietos meniu
Pirmoji diena
Pusryčiai: tarkuotos morkos, pagardintos vienu šaukšteliu jogurto ir medaus.
Avižiniai dribsniai, užpilti kefyru.
Priešpiečiai: didelė kriaušė.
Pietūs: pomidorų, svogūnų, žalumynų, paprikos ir alyvuogių salotos, pagardintos aliejumi. Dvi virtos bulvės su lupena.
Pavakariai: paprika
Vakarienė: šviežių kopūstų, morkų ir obuolių salotos, pagardintos vienu šaukšteliu alyvuogių aliejaus.
Antroji diena
Pusryčiai: keptas burokėlis su petražolėmis, svogūnais, džiovintomis slyvomis ir pabarstytas riešutais. Galima užkąsti ruginės duonos riekele.
Priešpiečiai: obuolis su šaukštu medaus.
Pietūs: ruginių dribsnių košė ir keptas baklažanas.
Pavakariai: dvi žalios morkos.
Vakarienė: tamsios nedidelės vynuogės.
Trečioji diena
Pusryčiai: kukūrūzų dribsniai, aplieti neriebiu jogurtu ir šaukšteliu medaus.
Salotos iš obuolių, kriaušių, vynuogių ir paprikos, pagardintos alyvuogių aliejumi.
Priešpiečiai: du graikiniai riešutai ir keturios džiovintos juodosios slyvos.
Pietūs: kimštos paprikos (faršas – apkepintos morkos, svogūnai ir baklažanai su ryžiais). Ruginės duonos riekelė.
Pavakariai: du pomidorai.
Vakarienė: keptas moliūgas su riešutais ir medumi.
Ketvirtoji diena
Pusryčiai: jūros kopūstų, pomidorų, paprikos, svogūnų, žalumynų salotos, pagardintos aliejumi. Virti rudieji ryžiai.
Priešpiečiai: didelė kriaušė.
Pietūs: kepti baklažanai ir grikių košė.
Pavakariai: du bananai.
Vakarienė: keptas folijoje baklažanas su pomidorais, tarkuotomis morkomis, žalumynais ir 1 šaukštu grietinės. Ruginės duonos riekelė.
Penktoji diena
Pusryčiai: pekino salotų, alyvuogių, paprikos salotos, pagardintos aliejumi. Užplikyti avižų dribsniai.
Priešpiečiai: vynuogių kekė.
Pietūs: dvi su lupenomis keptos bulvės ir salotos, iš kepto moliūgo su petražolėmis, svogūnu, trintais riešutais ir juodomis slyvomis.
Pavakariai: du obuoliai.
Vakarienė: šviežių kopūstų ir pomidorų salotos.
Šeštoji diena
Pusryčiai: avižiniai dribsniai, tarkuotas obuolys ir vynuogės, užpilti neriebiu jogurtu.
Priešpiečiai: apelsinas ir bananas.
Pietūs: šparaginių pupelių, morkų, pomidorų, svogūnų, paprikos, česnako ir žalumynų salotos.
Pavakariai: paprika.
Vakarienė: keptas moliūgas su kariu ir medumi.
Septintoji diena
Pusryčiai: grikių košė ir kepto moliūgo, juodųjų slyvų, riešutų, žalumynų salotos.
Priešpiečiai: vynuogių kekė.
Pietūs: farširuota paprika su daržovėmis ir grūdais. Ruginės duonos riekelė.
Pavakariai: dvi morkos.
Vakarienė: pomidorų salotos su ruginės duonos riekele.
Pasidalinkite komentaruose, kaip pavyko jums?