Paprika – absoliuti daržovė čempionė pagal vitaminų skaičių. Vitamino C joje 8-10 kartų daugiau nei pomidoruose, ir 15-18 kartų daugiau nei agurkuose. Įdomu tai, jog net ir apvirus ar apkepus papriką, šis vitaminas niekur nedingsta ir beveik visas išlieka. Žinoma, visuomet šviežioje daržovėje daugiau vitaminų.
Paprikoje daug karotino, o joje esantis rutinas stiprina kraujotakos sistemą. Mineralinių druskų ir suskaičiuoti būtų sunku – kaip ir kitų naudingų medžiagų.
Paprikos būna raudonos, geltonos ir žalios spalvų. Formų irgi būna įvairiausių: apvalios, pailgos, kūginės ir netgi kvadratinės. Ir visos jos savaip geros: vienos tinkamos džiovinimui, kitos valgymui, trečios – skaniai valgomos marinuotos.
Kaip gi neapsirikti ir pasirinkti reikiamam patiekalui tinkamiausią variantą?
Kajano pipirai
Ypatingai aštri rūšis. Ankštys – siauros ir ilgos, dažnai išlenktos, su nelygiu paviršiumi. Pipiro ilgis neviršija 10 cm, o diametras – 1-1,5 cm. Sunokusi daržovė būna raudonos arba geltonos spalvų.
Kajano pipiras tinkamas kaip prieskonis daržovių konservavimui ir tam tikrų aštrių nacionalinių patiekalų gamybai.
Dramblio straublys
Pusiau aštrus pipiras. Pagal formą primena Kajano pipirą, tačiau žymiai didesnis ir išsiskiria savo gruoblėtumu, tarytum būtų sulankstytas. Daržovės minkštimas gana storas ir sultingas. Apkeptas su kitomis daržovėmis puikiai tinka ruošiant daržovių ragu. Konservuoti straubliukai labai populiarūs Vengrijoje, Bulgarijoje ir Užkaukazėje.
Rotunda
Pomidorinė paprika. Išsiskiria vyšnine-raudona spalva, o šios paprikos forma primena sunokusius pomidorus. Ypatingai gerai tinka farširavimui.
Bulgarijos saldžioji paprika
Išsiskiria skirtingomis spalvomis – žalia, geltona, raudona. Tai labai populiari prekė, todėl ir kaina dažnai prieinama kiekvienam. Ši rūšis taip pat puikiai tinka konservavimui ar šaldymui.
Bulgarijos kvadratinė paprika
Saldžioji paprika su storomis ir sultingomis sienelėmis. Šios paprikos vaisiai kvadratiniai, o viršus užsibaigia 3-4 viršūnėlėmis. Nesunokusi paprika būna žalios spalvos, ir tik paskui raudonuoja. Ši rūšis labai tinka šviežiose salotose, daržovių ragu.