Majonezą galite pakeisti ajoli padažu, kurio pagrindą sudaro aliejus ir česnakas, o visi kiti ingredientai – kiaušinio baltymas arba trynys, citrinų sultys, actas, druska.
Salotas gardinkite ne tik alyvuogių arba saulėgrąžų aliejumi. Kai kuriose salotose puikiai dera ir kitų skonių aliejai – jų pasirinkimas išties didelis.
Actas, naudojamas salotoms, gali būti obuolių, vynuogių, chereso arba balzamiko. Bet kurią acto rūšį galima paįvairinti prieskoniais, daržovėmis – nebijokite improvizuoti. Beje, vietoj acto rūgščią natelę suteiks ir citrinų sultys.
O jei ruošiate pagardus iš citrinų, greipfrutų, apelsinų arba ananasų, prie jų puikiai derės šaukštelis medaus. Galite šį užpilą ruošti ir be aliejaus.
Augalinį aliejų galima naudoti ne su actu, bet su sojos arba Vorčesterio padažu: čia tiks riešutai ir aromatinės sėklos.
Su šiltoms salotoms arba troškintoms daržovėms kaip padažas labai tinka pomidorų sultys su prieskoniais: tabasku, česnako skiltele, šviežiais žalumynais.
Be grietinės salotas galima maišyti ir su kitais rūgštaus pieno gaminiais: kefyru, jogurtu, pasukomis.
Varijuojant įvairiais produktais, galima kiekvieną dieną ruošti salotas iš tų pačių daržovių, tačiau kiekvieną dieną jūs gausite visiškai skirtingą patiekalą.
Vienas iš salotų ruošimo niuansų: niekada neruoškite salotų iš anksto ir nesaugokite jų jau paruoštų. Maišyti salotas reikia prieš patiekiant ant stalo.
Salotų užpilų receptai
Šviežią peletrūną sumalkite arba sutrinkite su druska, įdėkite šiek tiek adžikos ir sumaišykite su kefyru. Peletrūną galima pakeisti mėta, adžika – garstyčiomis arba česnaku, kefyrą – nesaldžiu natūraliu jogurtu.
Salotas galite ruošti ir be riebalų. Tarkim, salotos iš šviežių kopūstų su druska, cukrumi, kalendros sėklomis ir šviežiomis spanguolėmis – čia jokio padažo neprireiks.
Užpilą salotoms galite pasigaminti ir iš kiaušinio: virkite kiaušinį tik pusantros minutės (!), atvėsinkite, nulupkite ir užpilkite ant salotų. Pasūdykite, pagardinkite įvairių rūšių pipirais ir kruopščiai išmaišykite.
Sumaišykite alyvuogių aliejų, actą arba citrinų sultis, druską, pipirus ir kitus mėgiamus prieskonius. Aliejaus ir acto reiktų pilti santykiu 1:3. Viską gerai sumaišykite arba išplakite uždarame inde. Šiam užpilui tinka ir vaisių, daržovių gabaliukai, taip pat garstyčios.
Labai paprastas užpilo receptukas: neriebią grietinę arba jogurtą sumaišykite su jūsų mėgiamais prieskoniais, žalumynais, agurkų, česnakų gabalėliais.