Šaltai plikyta kava
Į 0,5 l stiklainį įberkite 4-5 kupinus šaukštelius maltos kavos ir užpilkite šaltu vandeniu. Stiklainio dangtelį užsukite, lengvai pakratykite, kad kavos tirščiai sudrėktų, ir pastatykite nakčiai į šaldytuvą. Ryte (ne anksčiau kaip po 8 val.) beliks nukošti – ir turėsite gardžios, šaltos kavos.
Kaip saldinti šaltą kavą? Kadangi šaltame vandenyje cukrus tirpsta ne itin greitai, patogiausia šaltą kavą saldinti sirupu arba skystu medumi.
Kad kava nepavandenytų... Privaloma šaltos kavos serviravimo dalis – ledukai. Tačiau nuo jų kavos gėrimas pavandenija, tampa neskanus. Dažniausiai taip nutinka kai ledukais bandoma atvėsinti įprastai plikytą šiltą kavą. Kad taip nenutiktų, specialiai kavai pasigaminkite kavos ledukų: atvėsinkite kavą iki kambario temperatūros, supilstykite į ledukų formeles ir užšaldykite. Tokie ledukai ne tik dailiai atrodys, bet ir neatskies jūsų kavos vandeniu.
Kuo pagardinti šaltą kavą? Be abejo, čia puikiausiai tiks pienas arba grietinėlė. Taip pat šaltą kavą galima pagardinti vanile, kokosų pienu, papuošti apelsino žievele.
3 nuodėmingai gardūs kavos gėrimai
Vanilinė frapė. Elektriniu kokteilių plaktuvu išplakite 3/4 stiklinės šaltos kavos ir 1/2 stiklinės vanilinių ledų. Patiekite su ledukais.
Šalta mėtinė moka. Užplikykite karštos kavos. Į ąsotį įdėkite keletą plytelių šokolado, įpilkite mėtinio sirupo. Užpilkite kavą, išmaišykite ir palaukite kol atvės. Supilstykite į puodelius, įmeskite ledo kubelių. Patiekiama su plakta grietinėle, užtarkavus šokolado ir papuošus mėtos lapeliu.
Šalta kava su imbierais ir citrinomis. Į ąsotį įdėkite 5 šaukštus kavos, nedidelę saują pjaustytų citrinos žievelių ir 1 šaukštą smulkinto imbiero. Užplikykite 0,7 l verdančio vandens. Palaukite, kol atvės, tada dar keletą valandų palaikykite šaldytuve. Prieš patiekiant kavą ji nukošiama, supilstoma į puodelius, įmetama po keletą ledukų.