Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Soja

Soja - vienmetis žolinis augalas, panašus į pupelę, priklauso pupinių augalų šeimai. Jo pavadinimas kilęs iš graikų kalbos žodžio glikos - saldus, nes jo šaknys yra saldokos. Sojos pupelės yra įvairaus dydžio bei spalvos (juodos, rudos, melsvos, geltonos, margos).
Temos: 1 Soja

Manoma, kad soja kilo iš Pietryčių Azijos. Jau 4000 metų prieš mūsų erą daugelis Kinijos gyventojų maitinosi soja, po to ji paplito Japonijoje, o daug vėliau (XIX a. antrojoje pusėje) ir Europoje.

Sojos pupelėse yra 40 proc. baltymų, 20 proc. riebalų, 35 proc. angliavandenių, kurių nemažą dalį sudaro maisto skaidulos. Taip pat biologiškai veiklių medžiagų - izoflavonų (augalinių medžiagų, panašių į estrogenus). Chemine struktūra jie labai panašūs į moterišką lytinį hormoną estrogeną.

Teigiamas sojos poveikis:

  • padeda atstatyti sutrikusią hormonų ir medžiagų apykaitos pusiausvyrą,
  • padeda sumažinti karščio bangas ir naktinį prakaitavimą,
  • gerina cholesterolio ir lytinių hormonų apykaitą,
  • skatina kalcio pasisavinimą taip mažindami osteoporozės riziką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs