Kodėl svogūno be ašarų nesupjaustysi?
Aštrus ir aitrus svogūno kvapas atsiranda dėl eterinių aliejų, kurie išsiskiria pažeidus daržovę, pavyzdžiui, pradėjus pjaustyti.
Pagrindinis šių aliejų komponentas – įvairūs disulfidai, praturtinti siera. Jei jie susimaišo su vandeniu, pavirsta sieros rūgštimi. Iš vieno svogūno gaunasi labai mažas kiekis rūgšties, tačiau jo užtenka apsiašaroti ir pradėti čiaudėti.
Atminkite: jei svogūną prieš pjaustant įmerksite į šaltą vandenį, sieros junginiai liks vandenyje, o svogūną galėsite pjaustyti ir be ašarų.
Mažiausiai disulfidų yra raudonuose svogūnuose. Toks svogūnas ir neapdorotas tinka į salotas.
Kuo naudingi šarminiai disulfidai?
Jei smulkiai supjaustysite svogūnus, disulfidai fermentacijos reakcijos dėka pavirs alicinu. Ši medžiaga pasižymi baktericidinėmis savybėmis, mažina cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje, o taip pat saugo organizmą nuo vėžinių ląstelių susidarymo.
Be to, alicinas išsaugo kraujagyslių sienelių elastingumą, o taip pat mažina trombų vystymosi riziką.
Deja, gana stabilus prie įprastinės temperatūros, alicinas labai greitai išyra termiškai apdorojus svogūną.
Antioksidantai, vitaminai ir mažai kalorijų
Svogūnuose yra kvercentino antioksidantas, pasižyminti antikancerogeninėmis ir antibakterinėmis savybėmis, ir izocionatai, veikiantys prieš uždegimus. Šis junginys padeda efektyviai kovoti su infekcijomis.
Svogūnas turtingas C vitaminu ir B grupės vitaminais, kurie teigiamai veikia medžiagų apykaitą ir nervinę organizmo sistemą.
Įprastame svogūne yra margano ir chromo. Chromas reikalingas, kad organizmas adekvačiai reaguotų į insulino kiekį kraujyje.
100 g šviežio svogūno sudaro tik 40 kkal.
Kaip nusipirkti „teisingą“ svogūną?
Svogūną galite įsigyti parduotuvėse visus metus, jis puikiai išsilaiko ir namuose. Tereikia tik išsirinkti tinkamą rūšį.
Raudonas svogūnas – saldesnis ir beveik neiššaukia ašarų, tradicinis auksinis – gana aitrus. O kai kurios baltosios rūšys labai aštrios ir sultingos.
Rinkitės tik sausus ir nuvalytus svogūnus, teisingos formos. Stenkitės neimti peraugusių svogūnų ir tų, kurie pasidengę juodomis pelėsio dėmėmis. Šios savybės parodo, kad svogūnas nebuvo teisingai laikomas.
Kad svogūnas „pašalo“ ir pradėjo pūti iš vidaus, jums praneš charakteringas puvėsio kvapas, sklindantis iš svogūno vidaus. Todėl drąsiai uostykite visus svogūnus, norėdami išsirinkti tinkamą.