1. Farširuotas moliūgas
Šis patiekalas puikiai tiks šventiniam stalui. Bet juk šventė mūsų namuose kasdien, tiesa?
Jums reikės: moliūgas (galite imti keletą mažų), folijos, faršo (mėsą galite maišyti su morkomis, svogūnais, razinomis; vietoj mėsos galite naudoti ryžius su daržovėmis). Pagrindinė įdaro taisyklė – jis turi beveik paruoštas valgyti.
Gaminimas: Į 220 C įkaitintą orkaitę įdėti į foliją supakuotus moliūgus ir pakepti 40-60 minučių. Tuo metu paruošti faršą. Kai moliūgas bus beveik iškepęs, leisti jam atvėsti, labai atsargiai nupjauti viršūnėlę, išimti sėklas ir dalį minkštimo. Sugrūsti į vidų faršą ir vėl pašauti į orkaitę 10 minučių. Paruošta!
2. Moliūgų blyneliai
Blynai visuomet primena mamą ir jos šiltą, jaukią virtuvę. Rodos, ten visuomet mama keps blynus. Užteks svajoti, greičiau į virtuvę – ir nustebinkite jus savo artimuosius!
Jums reikės: 1 stiklinė miltų, 1 arbatinis šaukštelis sodos, žiupsnelis sodos ir druskos, 1 šaukštelis cinamono, 1 šaukštas cukraus, šiek tiek muskato riešuto, gvazdikėlių, ½ stiklinės pieno arba natūralaus jogurto, ½ stiklinės moliūgo tyrės, 2 kiaušiniai.
Gaminimas: Nedideliame dubenyje išsukti miltus, sodą, druską, cukrų, cinamoną, muskato riešutą, gvazdikėlius. Kitame dubenyje išmušti pieną, moliūgo tyrę ir kiaušinius. Pastoviai berti sausuosius ingredientus ir sumaišyti viską iki vientisos masės. Kepti ant keptuvės storus blynelius ir patiekti juos su sviestu, medumi arba grietine.
3. Moliūgų sultys
Įtikinti vaikus, jog verta gerti šį gėrimą – labai paprasta: paskaitykite kartu knygą apie Harį Potterį arba peržiūrėkite filmo scenas. Nes būtent šis gėrimas visuomet puikuojasi ant Hogvartso mokyklos pietų stalo. Tik geriant moliūgų sultis galima tapti burtininku!
Jums reikės: moliūgo ir sulčiaspaudės.
Gaminimas: Pašalinkite moliūgo sėklas, nupjaustykite žievę, supjaustykite kubeliais ir išspauskite sultis. Gautas sultis galite maišyti su obuoliais, kriaušėmis ir netgi kitų daržovių sultimis. Skanu ir neginčytinai naudinga.
4. Įdaryti moliūgo žiedai
Net ir rudenį kai kurie moliūgai išskleidžia savo žiedus. Nepraleiskite progos tuo pasinaudoti – įdaryti moliūgų žiedai ypač populiarūs Italijoje.
Jums reikės: 10 vnt. moliūgo žiedų (apie 5 cm), 150 g mocarelos sūrio, 2 kiaušiniai, 2 šaukštai alaus, miltai voliojimui, alyvuogių aliejus.
Gaminimas: Nuplauti žiedus. Į kiekvieną iš jų atsargiai įgrūsti sūrio. Laikant už viršūnėlės apvolioti miltuose ir išplaktuose kiaušiniuose. Apvoliotus žiedus kepti keptuvėje ant aliejaus, apverčiant. Valgyti karštus.
5. Moliūgų sriuba
Ko gero, tai patiekalas turintis nemažą pasiūlą receptų. Ir kiekvienas profesionalus virėjas pasiūlys savo variantą.
Jums reikės: alyvuogių aliejaus, česnako, svogūno, raudonosios paprikos, pjaustyto moliūgo, čili pipiro, 200 g grietinėlės.
Gaminimas: Pakepinti česnaką ant alyvuogių aliejaus, kol jis apskrus. Išimti. Tuomet apkepinti smulkintą svogūną. Į keptuvę sudėti raudoną papriką ir patį moliūgą. Įpilti vandens ir patroškinti, kol moliūgas suminkštės. Pasūdyti, pridėti čili, šiek tiek atvėsinti. Viską suplakti plaktuvu, įpilti grietinėlės. Sriubą galima patiekti papuošus parmezano skiltelėmis, petražolėmis, o taip pat kepintomis moliūgų sėklomis.