Vaisių sriuba su plombyru
- 1 l abrikosų sulčių,
- 3 kriaušės,
- 200 g aviečių,
- 200 g plombyro ledų.
Dviejų kriaušių žievelę nulupkite, supjaustykite ketvirčiais, pašalinkite sėklalizdžius. Elektrine trintuve sutrinkite kriaušes su abrikosų sultimis – kad gautųsi skysta tyrelė. Likusią kriaušę supjaustykite plonomis ilgomis riekelėmis, padėkite jas ant kepimo popieriumi išklotos skardos, pridenkite kitu lakštu kepimo popieriaus ir pašaukite į iki 160 laipsnių įkaitintą orkaitę 15-20 minučių. Į lėkštes išpilstykite abrikosų ir kriaušių tyrelę, įberkite aviečių, įdėkite apvaliu ledų kaušeliu pakabinto plombyro. Papuoškite iš orkaitės ištrauktais kriaušių traškučiais.
Trešnių ir apelsinų sriuba
- 2 apelsinai,
- 450g trešnių,
- žiupsnelis cinamono,
- 100 g cukraus,
- 300 ml nealkoholinio imbierinio vyno,
- 1,5 arbatiniai šaukšteliai krakmolo,
- 300 ml gazuoto mineralinio vandens,
- mėtos lapelių – papuošimui.
Švariai nuplaukite apelsinus. Nulupkite žievelę, supjaustykite ją plonais šiaudeliais. Apelsinus išskirstykite skiltelėmis, išimkite minkštimą. Trešnes nuplaukite, išrinkite kauliukus. Apelsino minkštimą sukrėskite į puodą, sumaišykite su uogomis. Nuolat maišant vaisių masė pakaitinama iki virimo su 150 ml vandens, pagardinus cinamonu ir cukrumi. Pavirkite kol cukrus visiškai ištirps. Supilkite imbierinį vyną, įberkite apelsino žievelės šiaudelius. 2 šaukštuose vandens išleiskite krakmolą. Nukelkite puodą nuo ugnies, supilkite krakmolą. Išmaišykite, vėl pastatykite ant ugnies, maišydami pakaitinkite kol užvirs. Tada ataušinkite.
Elektriniame plakiklyje suplakite tyrę iš trečdalio apelsinų ir trešnių masės. Supilkite tyrę į puodą. Ten pat sudėkite likusią uogų ir apelsinų masę. Atvėsinkite, pastatyti į šaldytuvą. Prieš pat patiekimą įpilkite gazuoto mineralinio vandens ir atsargiai išmaišykite. Patiekite papuoštą mėtų lapeliais.
Braškių sriuba su leistinukais
- 400 g braškių,
- 4-5 šaukštai cukraus pudros,
- žiupsnelis smulkintų bazilikų,
- 6 šaukštai miltų,
- 1 kiaušinis,
- 4 šaukštai grietinėlės,
- žiupsnelis druskos.
Braškes nuplaukite ir sutrinkite elektriniu trintuvu. Įberkite smulkintus bazilikų lapelius ir cukraus pudrą. Išmaišykite, pastatykite į šaldytuvą.
Sumaišykite miltus su plaktu kiaušiniu, įpilkite grietinėlės, įberkite žiupsnelį druskos, viską išmaišykite. Nedideliame puode užvirinkite vandenį, truputį pasūdykite. Mažu šaukšteliu leiskite tešlos dribsnelius į vandenį, formuokite leistinukus, pavirkite juos keletą minučių. Tada vandenį nukoškite, leistinukus atvėsinkite, suberkite juos į sriubą, išmaišykite, supilstykite į lėkštes. Patiekiant galima pagardinti šaukštu plaktos nesaldintos grietinėlės, papuošti baziliko lapeliu.