Arbata geriama jau daugiau kaip 4000 metų. VIII a. arbatą iš Kinijos atsivežė japonai. Indijoje arbata pradėta gaminti XIX amžiuje. Kadaise pagrindinė žaliosios arbatos vartojimo forma buvo arbata. Dabar pagal šiuolaikines technologijas gaminamas koncentruotas produktas - žaliosios arbatos ekstraktas.
Žalioji arbata ypatingai vertinga. Mokslininkai tirdami žaliąją arbatą nustatė, kad joje gausu vertingų medžiagų - net 550 cheminių elementų ar jų junginių, kurių dauguma tirpsta vandenyje ir naudingi organizmui.
Žalioji arbata ypatingai vertinga. Mokslininkai tirdami žaliąją arbatą nustatė, kad joje gausu vertingų medžiagų - net 550 cheminių elementų ar jų junginių, kurių dauguma tirpsta vandenyje ir naudingi organizmui.
Žaliosios arbatos sudėtyje esantys:
- alkaloidai plečia kraujagysles, skatina šlapimo išsiskyrimą, gerina širdies veiklą,
- rauginės medžiagos slopina virškinimo organų jautrumą, gerina jų veiklą,
- mikroelementai saugo nuo ėduonies, aktyvina fermentus, stiprina jungiamuosius audinius, kaulus, kremzles,
- vitaminai stiprina nervų ląsteles ir raumenis, skatina odos ir gleivinės regeneravimą, stiprina imunitetą,
- saponinai reguliuoja riebalų apykaitą,
- flavonoidai prisijungia laisvuosius radikalus ir tokiu būdu lėtina oksidacijos procesą, mažėja ląstelių pakenkimo tikimybė,
- kofeinas veikia stimuliuojančiai, tai ypatingai svarbu žmonems, kuriems būtina ilgą laiką išlaikyti sutelkus dėmesį, žalioji arbata skatina žmogaus kūrybines jėgas ir kelia darbingumą.