Vitaminas B5

Arba pantoteno rūgštis, yra vandenyje tirpus vitaminas. Pantoteno rūgštį sintetina ir žarnyno bakterijos.

Vitamino B5 nauda

  • dalyvauja oksidaciniuse procesuose, svarbus kaip antioksidantas,
  • dalyvaujantis baltymų, angliavandenių, ir riebalų skaidyme.
  • svarbus augimui, dauginimuisi,
  • dalyvauja hemoglobino ir hormonų sintezėje,
  • mažina „blogojo" cholesterolio kiekį kraujyje,
  • dalyvauja organizmo detoksikacijoje,
  • skatina žaizdų gijimą.

Esant vitamino B5 trūkumui

Trūkumas pasitaiko retai, dažniausiai sergant alkoholizmu. Sukelia depresiją, asmenybės pokyčius, širdies veiklos sutrikimus, raumenų silpnumą, susilpnėjusį imunitetą.

Toksinio poveikio perdozavus nenustatyta.

Natūraliai vitamino B5 randama

  • mėsoje,
  • kepenyse,
  • žuvyje,
  • inkstuose,
  • piene,
  • mielėse,
  • žirniuose.

Žmogaus organizmui per parą reikia 6 mg pantoteno rūgšties.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis