Saugus maistas gamtoje

Rugpjūčio mėnesiui įpusėjus, skubama pasidžiaugti besibaigiančiu šiltuoju sezonu bei jo teikiamais malonumais: iškylaujama prie vandens telkinių, maistas kepamas lauke ant laužo ar grotelių. Deja, malonumą valgyti gamtoje gali aptemdyti apsinuodijimas maistu.
Maistas
Maistas / Kauno apskrities visuomenės sveikatos ugdymo centro nuotr.
Temos: 2 Mėsa Mityba

Maisto ruoša šiltuoju metų laiku kelia papildomų maisto saugos reikalavimų, nes bakterijos geriausiai dauginasi esant šiltiems ir drėgniems orams. Iškylaujant gamtoje sukuriamos tiesiog idealios sąlygos greitam bakterijų, virusų bei kitų mikroorganizmų dauginimuisi maisto produktuose. Streptokokai, stafilokokai, salmonelės, šigelės, kampilobakterijos sukelia infekcines ligas. Šios bakterijos itin klastingos, nes nepakeičia maisto produktų išvaizdos ar kvapo. Sugedusiame maiste atsiradusios sporinės lazdelės, apie save pranešančios blogu kvapu, susikaupusiomis dujomis – pavojingos ligos – botulizmo židinys.

Kauno apskrities visuomenės sveikatos ugdymo centras rekomenduoja laikytis tolimesnių maisto saugumo reikalavimų, kad poilsiaudami gamtoje išvengtumėte apsinuodijimų maistu.

Planuokite iš anksto

Mėsą ir paukštieną atitirpinkite šaldytuve ar mikrobangų krosnelėje, nes darant tai kambaryje – mėsos paviršiuje ima veistis bakterijos, nors vidus dar gali būti sušalęs.

Šašlykus taip pat marinuokite šaldytuve, o vienąkart panaudoto marinato daugiau nebenaudokite.

Savo ruoštą, o taip pat iš restoranų bei kavinių užsakytą maistą suvartokite per dvi valandas.

Įsitikinkite, kad pasiėmėte pakankamai maisto, o ypač vandens. Nepamirškite, kad per parą žmogaus organizmui vidutiniškai reikia gauti tris litrus skysčių. Taip pat pasirūpinkite indais ir maisto gaminimo įrankiais, higienos priemonėmis.

Šaltus maisto produktus laikykite šaltai

Užšaldytus bei greitai gendančius maisto produktus laikykite šaltkrepšyje, arba inde su ledu.

Jeigu patiekalus iškylai pasigaminate iš anksto – laikykite juos šaldytuve, o po to iškylos metu - šaltkrepšyje.

Norėdami ilgiau išlaikyti produktus šaltus – šaltkrepšį laikykite pavėsyje, gerai vedinamoje vietoje ir keiskite ledukus.

Viskas turi būti švaru

Nepamirškite nusiplauti rankų prieš ruošiant maistą su švariu vandeniu – iš butelio.

Jokiu būdu nenaudokite vandens telkinių ar nežinomų šulinių vandens, nes pasak Pasaulio Sveikatos Organizacijos duomenimis net trečdalis Lietuvos šulinių yra užteršti.

Kai saugaus geriamojo vandens nėra naudokitės drėgnomis servetėlėmis.

Nenaudokite tų pačių indų, įrankių ir pjaustymo lentų žaliam ir paruoštam maistui, nes žalio maisto bakterijos gali išplisti ir ant termiškai apdoroto maisto.

Plaukite daržoves bei vaisius - geriausia juos prieš vartojant dar perlieti verdančiu vandeniu, kad žūtų bakterijos.

Jeigu iškylos vietoje yra pastatyti stalai – reikia juos užtiesti plastikine staltiese, kad apsisaugotumėte nuo prieš tai viešėjusių iškylautojų paliktų mikrobų bei alergenų.

Gerai iškepkite mėsą

Maisto termometras, rodantis temperatūrą produkto viduje yra vienintelis būdas įsitikinti, kad jūsų ruošiama, mėsa ar paukštiena yra gerai iškepusi.

Naudokite maisto termometrą tikrinti ar temperatūra mėsos viduje jau pasiekė 80-90°C. Šioje temperatūroje žūva infekcijų sukėlėjai, tad tokį maistą galite drąsiai valgyti.

Iškeptą mėsą laikykite karštai – palikite ant grotelių, iki tol kol tieksite maistą ant stalo.

Niekada nevalgykite pusiau iškeptos mėsos, jei dar matosi kraujas, geriau perkaitinti mėsą, negu jos neiškepti.

Taip pat aukštoje temperatūroje apdorokite ir kiaušinius, pieno produktus, žuvį, jūros gėrybes.

Kai abejojate – meskite lauk

Maistas paliktas lauke ar namie ilgiau nei dviem valandom turi būti išmestas lauk. Maisto likučiai, nuimti nuo kepimo grotelių, ne ilgiau kaip per valandą, gali būti saugiai atšaldyti šaltkrepšyje ar šaldiklyje ir sunaudoti vėliau.

Rinkdamiesi maisto produktus – visada pasitikrinkite galiojimo datą. Remiantis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis vienas dažniausių maisto prekių parduotuvių pažeidimų Lietuvoje būtent prekyba pasibaigus tinkamumo vartoti terminui.

Net jei etiketėje nurodyta galiojimo data nepasibaigusi, bet jaučiate keistą kvapą, kartumą – nedvejodami atsikratykite šių maisto produktų. Niekada nepirkite pažeistų pakuočių. Jei konservų ar kt. produktų dangteliai išsipūtė – meskite pakuotę lauk, nes ten jau veisiasi bakterijos sukeliančios botulizmą.

Visuomenės sveikatos specialistai pataria į kelionę pasiimti duonos, batono, šalto rūkymo dešros, kumpio, lašinių, kietai virtų kiaušinių, pomidorų, agurkų, sausainių, džiūvėsių, mėsos bei žuvų konservų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis