Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

11 įdomių faktų apie Paryžių

Patyręs ne vieną okupaciją, bet nenugalėtas savo dvasia, garbinantis laisvę ir dievinantis pramogas Paryžius jau seniai tapo viso pasaulio keliautojų traukos centru. Įdomūs faktai apie Paryžių kartais atrodo net neįtikimi.
Paryžius pavasarį
Paryžius pavasarį / 123rf.com
  • Lankantiems Paryžių turistams, ypač japonams, ne kartą yra diagnozuotas „Paryžiaus sindromas“ – psichinis sutrikimas, pasireiškiantis galvos svaiguliu, haliucinacijomis ir kitais simptomais. Šio sindromo priežastis dažniausiai yra didelis pasakojimų apie Paryžių, pateikiamų japoniškoje žiniasklaidoje, ir realybės neatitikimas. Efektą sustiprina ir kultūriniai japonų ir prancūzų skirtumai.
Bigstockphoto.com/Paryzius
Bigstockphoto.com/Paryzius
  • Visoje žemyninėje Europoje automobiliai važiuoja dešiniąja kelio puse. Paryžiuje – taip pat. Tačiau čia yra trumputė Generolo Lemonnier gatvelė, kurioje eismas vyksta kairiąja puse.
  • Vienos Paryžiaus karo ligoninės komendantas 1793 m. pasiklydo Paryžiaus katakombose. Jis ten užsuko ieškodamas paslėpto likerio. Nelaimėlio kūnas buvo rastas tik po 11 metų. Šių požeminių koridorių ilgis siekia 300 km.
Vida Press nuotr./Šiurpumu garsėjančios Paryžiaus katakombos
Vida Press nuotr./Šiurpumu garsėjančios Paryžiaus katakombos
  • Paryžiuje užsieniečius stebina permatomos plastikinės šiukšlių dėžės – dėl teroristinių aktų grėsmės jos pakeitė standartines šiukšliadėžes.
  • Jau 30 metų paryžietis Jimas Heinsas pas save į svečius kviečia visiškai nepažįstamus žmones. Norint papietauti su tokiu žmogumi jo namuose, reikia išsiųsti pranešimą internetu.
  • XX a. pr. Paryžiuje egzistavo „žmonių zoologijos sodas“, oficialiai vadintas „Exposition Coloniale“ – „Kolonializmo laimėjimų paroda“. Šiame sode prancūzai įkurdindavo žmones, atvežtus iš savo kolonijų (Madagaskaro, Indijos, Kinijos, Sudano, Kongo, Tuniso ir Maroko). Sodą lankydavo milijonai žmonių, o šiltųjų kraštų „gyvieji eksponatai“ kankindavosi nuo šalčio ir pažeminimo. Buvęs sodas šiandien teisėtai laikomas Prancūzijos nacionaline gėda.
123rf.com /Mergaitė Paryžiuje prie Eifelio bokšto
123rf.com /Mergaitė Paryžiuje prie Eifelio bokšto
  • Nemaža įdomių dalykų susiję su Eifelio bokštu. Aplankęs Paryžių Antrojo pasaulinio karo metais Hitleris taip ir negalėjo patekti į bokšto viršų, nes prancūzai buvo specialiai sugadinę jo liftą. Nuo to laiko atsirado populiarus posakis: „Hitleris užkariavo Prancūziją, bet negalėjo užkariauti Eifelio bokšto.“ Beje, Hitleris buvo davęs įsakymą išsprogdinti Paryžių jo išvadavimo išvakarėse, bet vokiečių generolas, vadovavęs šiai operacijai, be galo mylėjo miestą ir ignoravo jo įsakymą.
  • Nemažai žmonių bandė nusižudyti šokdami nuo Eifelio bokšto. Įdomus atvejis nutiko vienai moteriai, šokusiai žemyn ir pataikiusiai ant automobilio stogo. Vėliau ji ištekėjo už šios mašinos savininko.
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Eifelio tiltas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Eifelio tiltas
  • Eifelio bokšte dirba 600 darbuotojų, bilietams į jį kasmet prireikia dviejų tonų popieriaus. Kas septynerius metus bokštas iš naujo perdažomas, tam sunaudojama 60 tonų dažų. Šie darbai kainuoja 4 mln. eurų.
  • Pati trumpiausia Paryžiaus gatvelė – rue des Degres – tėra viso labo 6 m ilgio.
  • Paskutiniuosius savo gyvenimo metus rašytojas Victoras Hugo gyveno viename prospekte, kuris, dar jam gyvam esant, buvo pavadintas jo vardu. Kaip atgalinį adresą rašytojas dažnai nurodydavo: „Mesjė V. Hugo į jo prospektą Paryžiuje.“

Informaciją parengė viešbučių rezervavimo sistemos „Travel On Spot“ specialistai. Daugiau apie keliones sužinokite paspaudę čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai