Ką veikti Maltoje: 5 patarimai, kurie padės apsispręsti – skristi ten ar ne

Malta – salynas ieškantiems išskirtinių atostogų. Tarp Afrikos ir Europos įsikūrusios salos traukia keliautojus ne tik jūrų gėrybėmis, paplūdimiais ir saulėtomis dienomis. Maltoje tiesiog kiekvienas akmuo turi savo istoriją, Valetos architektūra svaigina, o pasidomėję daugiau čia rasite ir paslaptingų dalykų. Štai penki patarimai keliaujantiems į Maltą.
Malta
Malta / 123rf.com

Informaciją parengė viešbučių rezervavimo sistemos „Travel On Spot“ specialistai. Daugiau apie keliones sužinokite čia.

1. Maltos riterių palikimas

Šv. Jono bažnyčia yra pagrindinė Maltos riterių šventovė, kuri laikoma vienu iškiliausių visos Europos baroko architektūros pavyzdžių. Bažnyčia atsirado su Valetos miestu, kuris 1570 m. ir buvo kuriamas kaip riterių citadelė ir įtvirtintas miestas. Turtingi riteriai pasistengė, kad kiekvienas bažnyčios lopinėlis būtų padengtas auksu, marmuru ar dažais. Po paskutinės restauracijos įspūdinga bažnyčia nušvito dar labiau.

Šv. Jono riteriai įtvirtintą Valetos miestą ėmė statyti po to, kai 1565 m. visos salos vos nepasiglemžė osmanai. Miesto fortas buvo toks bauginantis, kad niekas į Valetą nesikėsino apie 200 metų. Išlikusios seno miesto sienos – įspūdingos ir šiandien. Viską galėsite apeiti ne tik pėsčiomis, bet ir užsisakyti turą laivu aplink gražios architektūros miestą. Valtelės išplaukia iš Valetos didžiojo uosto, kuris buvo svarbus ir riterių laikais, ir Antrojo pasaulinio karo metais.

123rf.com/Valetos uostas
123rf.com/Valetos uostas

2. Malta ir karas

Malta dažnai buvo karų ir susirėmimų centre. Nenuostabu, kad ne tik Valetos architektūra, bet ir infrastruktūra pritaikyta gynybai. Be to, šiame mieste veikia puikus karo muziejus. Jame galima aplankyti požeminę Antrojo pasaulinio karo slėptuvę. Malta dėl strategiškai patogioje vietoje esančio jūrų uosto karo metais buvo ypač stipriai bombarduojama, todėl žmonės nuolat turėjo slėptis po žeme. Rankomis kasti tuneliai, žibalinės lempos ir intriguojantis gido pasakojimas leis jums pajusti visą karų atmosferą. Valetoje yra ir slapti karo veiksmų planavimo kambariai, kuriuose britai su sąjungininkais planavo išsilaipinimą Sicilijoje. Juos taip pat verta aplankyti.

TAIP PAT SKAITYKITE: Vasaros atostogų kryptis – turistų nenuvargintas ir draugiškas Maltos salynas

3. Priešistorinis palikimas

Malta garsi ne tik naujų laikų ar viduramžių istoriniu palikimu. Štai priešistorinis laidojimo kompleksas iškirstas uolose nustebina daugelį atvykėlių. Jis įrengtas tų pačių žmonių, kurie tarp 3600 ir 2500 m. pr. Kr. pastatė unikalias šventyklas. Jos ir kapinynas yra saugomi UNESCO pasaulio paveldo komisijos. Dėl išsaugojimo tikslų urvus gali pamatyti tik dešimt žmonių per valandą, todėl rezervuotis laiką reikia iš anksto. Visas kompleksas yra trijų aukštų, kiekviename yra daug kambarių. Manoma, kad kadaise jame gulėjo per 7 tūkst. žmonių kūnų.

Maltos šventyklos laikomos vienais seniausių pastatų pasaulyje. Jos daug senesnės nei Stounhendžas ir daug sudėtingesnės konstrukcijos. Jose yra keli kambariai, grindys, stogas, monumentalios durys, akmeniniai baldai ir skulptūros. Prieš lankydamiesi statiniuose pasiskaitykite daugiau apie jų atsiradimą ir istoriją.

4. Senoji sostinė – Mdina

Pirmoji Maltos sostinė Mdina įtvirtinta saloje dar nuo žalvario amžiaus. Ji buvo ir romėnų centras Maltoje. O šiandienis miestas pradėtas statyti arabų, vėliau perimtas viduramžių krikščionių. Dabar tai tarsi muziejus po atviru dangumi. Čia stovi ir antroji įspūdinga Maltos bažnyčia, kuri buvo pagrindinė iki iškylant Valetai. Bažnyčios muziejuje galėsite išvysti gausų palikimą: sidabro ir medžio dirbinius, kardus, raštus. Dieną Mdinoje daug turistų, tad verta čia sugrįžti ir viską apžiūrėti vakare, kai miesto gatvelės ištuštėja ir viską užlieja jūros gaiva.

123rf.com/Mdina – senoji Maltos sostinė
123rf.com/Mdina – senoji Maltos sostinė
123rf.com/Mdinos senamiestis
123rf.com/Mdinos senamiestis

5. Nardymas

Maltoje yra vienos geriausių vietų nardyti visoje Viduržemio jūroje. Visoje šalyje pilna nardymo centrų, kuriuose instruktoriai išmokys nardyti pradedančiuosius ir suteiks nepakartojamų įspūdžių jau patyrusiems nardytojams. Nors čia neišvysite tiek daug jūrų gyvių kaip Raudonojoje jūroje, povandeniniai plyšiai, uolos ir vaizdai aplink šias salas tikrai išskirtiniai. Galimos ir dienos nardymo išvykos į Komino ir Goco salas.

123rf.com/Mėlynoji grota
123rf.com/Mėlynoji grota
123rf.com/Nardymas Maltoje, Komino saloje
123rf.com/Nardymas Maltoje, Komino saloje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento