Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Naujoji egzotiškų atostogų Meka: ką nuveikti ir pamatyti paslaptingame Vietname?

Išsirinkti tinkamiausias atostogas tolimuosiuose kraštuose beveik taip pat svarbu, kaip nuspręsti, kur geriausia praleisti medaus mėnesį — prisiminimai ir įspūdžiai iš kelionės lieka visam gyvenimui. Planuojantieji vykti į egzotišką kraštą dažniausiai iš jo tikisi ypač daug ir į kelionę leidžiasi vedami didžiulių lūkesčių. Keliautojai tikisi neįprasto, bet puikaus skonio maisto, itin plataus įdomių ir nekasdienių veiklų pasirinkimo, nuostabaus kraštovaizdžio, rojų žemėje primenančių paplūdimių ir svetingai juos priimančių vietos gyventojų. Visa tai ir dar daugiau turistams pasiūlyti gali paslaptingas ir dar neatrastas Pietryčių Azijos perlas – Vietnamas. Šalis, vos prieš kelis dešimtmečius kentusi didžiausius neramumus savo istorijoje, dabar sparčiai kyla kaip nauja egzotinių atostogų kryptis.
Ryžių augintojai Vietname, YenBai regione
Ryžių augintojai Vietname, YenBai regione / 123RF.com nuotr.

Pastaruosius kelerius metus Vietnamas yra viena iš turistams patraukliausių šalių, kuri pasižymi puikiu kainos ir kokybės santykiu. „Novaturas“ kviečia kartu atverti šios Pietryčių Azijos šalies lobių skrynią.

Kada ir kodėl krautis lagaminus į Vietnamą?

Vietnamas itin giriamas keliautojų, nes visus pakeri įspūdinga gamta, tropiniais vaisiais, egzotiška vietos virtuve, unikalia istorija bei lankytinomis vietomis, kurias kartą per gyvenimą tikrai verta aplankyti. Išsaugota autentika ir geranoriški vietos gyventojai į šalį vilioja turistus iš įvairiausių žemės kampelių. Norint pajusti šio krašto dvasią nebūtina turėti storos piniginės. Kelionė į Vietnamą yra puiki kryptis tiek pirmąjį kartą vykstantiems, tiek puikiai Pietryčių Azijos regioną pažįstantiems turistams. Nors kelionės po Aziją jau nėra naujiena, ši vieta vis dar yra nauja ir iki galo neatrasta.

Šį pasakišką kampelį sudaro daugiau nei 3 tūkst. įvairaus dydžio ir formų salelių bei uolų, kurios kaip kupstai kyšo iš smaragdo žalumo vandens. Negana to, nepaprastą vaizdą papildo stalaktitų ir stalagmitų olos.

Kalnuotoje ir miškingoje šalies teritorijoje klimatas labai įvairus. Vietnamas driekiasi per tris klimato juostas. Šalies pietuose temperatūra svyruoja nuo 25 °C iki 30 °C. Labiau kalnuotoje šiaurinėje Vietnamo dalyje gruodį kartais būna ypač vėsu — iki +5 °C, o liepą — ypač karšta, mat termometro stulpelis gali šoktelėti net aukščiau +35 °C. Ham Tiene ir Muine liūčių sezonas trunka nuo gegužės iki spalio, todėl į šią magišką vietą rekomenduojama vykti nuo lapkričio iki balandžio pabaigos. Klimatas čia — karštas ir drėgnas. Užklupęs lietus gali trukti nuo 30 min. iki valandos, todėl kelionėje tikrai pravers neperšlampama ir drėgmės nebijanti avalynė. Būtent kontrastingas klimatas ir lemia šalies gamtos įvairovę, o tokios vietos kaip Mekongo delta ir Fongniakebango (Phong Nha Ke Bang) nacionalinis parkas yra įtraukti į pasaulio gamtos paveldo sąrašą.

123RF.com nuotr./Fongnakebango (Phong Nha Ke Bang) nacionalinis parkas Vietname
123RF.com nuotr./Fongnakebango (Phong Nha Ke Bang) nacionalinis parkas Vietname

Poilsinės kelionės Vietname dar tik atrandamos. Jas puikiausiai galima derinti su istorinėmis ir gamtos pažinimo išvykomis. Vietnamiečių kultūra — viena seniausių Pietryčių Azijoje. Vietnamiečiai daug gyvenimo principų perėmė iš kinų filosofo Konfucijaus bei budistų ir tai atsispindi jų moralėje. Tai tikra daugelio šalių įtakų ir palikimo mozaika. Šiandien čia vis dar juntama senosios Europos dvasia, nes šalis yra buvusi Prancūzijos kolonija. Dar ryškus ir socializmo palikimas, nes Vietnamas glaudžiai bendradarbiavo su SSRS, Kinija bei Kuba. Ryškų amerikietiškos kultūros pėdsaką šalyje paliko ir JAV. Visą šį neįprastą derinį turistai Vietname gali pajusti ir pamatyti iš arti.

123RF.com nuotr./Vietnamietė
123RF.com nuotr./Vietnamietė

Keliautojai, norintys išvysti visas Azijos spalvas ir kartu turėti puikias atostogų sąlygas, turėtų vykti į vietoves aplink Fan Tietą ir Na Trangą. Vietnamas turi daugiau nei 2 tūkst. km Pietų Kinijos jūros pakrantės, tad apsilankę pietinių kurortų paplūdimiuose liks užburti neaprėpiamos vandens žydrynės. Ši šalis iš kitų išsiskiria ir savo žaluma.

Margas ir įvairus Vietnamas siūlo pamatyti ir išbandyti daugybę dalykų, o norint nepaklysti renkantis pravartu pasikliauti patyrusio kelionių organizatoriaus patarimais.

Nepraleiskite progos: vietos, kurių niekur nerasite

Vietnamą verta aplankyti vien dėl įspūdingos gamtos. Šalis turtinga skirtingų kraštovaizdžių. Prie didžiulės kalnų grandinės šiaurėje supamos Sapos plyti vešlūs miškai su ežerais, upėmis ir terasiniais ryžių laukais. Visgi žinomiausia šalies vieta — Haongo įlankos. Tokios vietos nėra niekur kitur pasaulyje, todėl čia kiekvienais metais plūsta milžiniški turistų srautai.

123RF.com nuotr./Haongo įlanka
123RF.com nuotr./Haongo įlanka

Tai įspūdingas „Nusileidžiančio drakono“ užutėkis, esantis į rytus nuo Vietnamo sostinės Hanojaus. Pasak legendos, milžiniškas drakonas leisdamasis į jūrą suskaldė krantą į tūkstančius salelių ir sukūrė vieną vaizdingiausių peizažų. Dabar tai UNESCO saugoma įlanka, įvertinta už išskirtinį kraštovaizdį ir geologinę įvairovę. Šį pasakišką kampelį sudaro daugiau nei 3 tūkst. įvairaus dydžio ir formų salelių bei uolų, kurios kaip kupstai kyšo iš smaragdo žalumo vandens. Negana to, nepaprastą vaizdą papildo stalaktitų ir stalagmitų olos. Visa tai — natūralus gamtos kūrinys, todėl suprantama, kad ši vieta patenka į rekomenduojamų aplankyti objektų pasaulyje sąrašą.

Kur bepoilsiautumėte, būtinai apsilankykite vietos turguje, kuriame prekystaliai nukrauti mangais, papajomis, ličiais, ananasais, duomedžio vaisiais ir kitomis, mums net nežinomomis gamtos dovanomis.

Svajojantys pasijusti nuotykių filmų herojais ir paplaukti džiunglių upėmis turėtų apsilankyti Mekongo deltoje. Šis Pietų Vietnamo gyvybingumo šaltinis taip pat taip pat įtrauktas į pasaulio gamtos paveldo sąrašą. Žaliuojančioje deltoje telpa viskas, kas asocijuojasi su Vietnamu: ryžių baseinai, buivolai drumstame vandenyje, kanaluose plaukiojančios vaisių prikrautos valtelės, jaukūs maži kaimeliai, atogrąžų miškai ir žmonių beveik nepaliesti gamtos kampeliai. Paplaukioti Mekongo deltos kanalais tiesiog būtina, nes prisiminimai išliks visam gyvenimui.

123RF.com nuotr./Moteris iriasi per lelijas Mekongo įlankoje
123RF.com nuotr./Moteris iriasi per lelijas Mekongo įlankoje

Būtų nedovanotina nuodėmė aplenkti dar vieną gamtos stebuklą — Pangūros krioklius. Vaizdas, kai krioklio vanduo septyniomis pakopomis krinta iš 40 metrų aukščio ir renkasi į didžiulį baseiną, nepalieka abejingų. Jo galybė ir griausmas ypatingai užburia per lietaus sezoną, todėl čia lankosi ne tik turistai, bet ir vietos gyventojai.

Keliautojams rekomenduojama aplankyti ir raudonojo bei baltojo smėlio kopas. Jos vadinamos Mui Nė kurorto stebuklu. Tai puiki vieta pajusti dykumų didybę ir tylą. Nuo žmonių srauto pasislėpti, deja, nepavyks, tačiau tai nesutrukdys pajusti vietos magiją. Kopos pati tinkamiausia vieta negalintiems atsispirti saulėtekio ir saulėlydžio vaizdams, tad būtent čia galima stabtelėti ir pasimėgauti pasakiška akimirka. Aktyvų poilsį mėgstantys poilsiautojai kopas gali apžiūrėti važinėdami keturračiais motociklais. Mui Nė ir jo apylinkės garsėja karštaisiais šaltiniais ir gydomuoju purvu, todėl čia verta išbandyti įvairias procedūras ir masažus.

123RF.com nuotr./Mui Ne kopos Vietname
123RF.com nuotr./Mui Ne kopos Vietname

Kelionių organizatorius turistams siūlo aplankyti ir netoliese stūksantį Ta Ku kalną, į kurio 470 m aukštyje esančią viršūnę kilsite lynų keliu. Tai kvapą gniaužiantis potyris, tačiau nuo kalno atsiveriantis vaizdas į žvejų kaimelį Fan Tietą ir jo apylinkes pakeri ir atperka patirtą baimę. Kopimas į viršų tuo nesibaigia — dar teks įveikti 300 laiptelių iki žymiosios „Buda, patiriantis nirvaną“, dar žinomos kaip „Gulintis Buda“ skulptūros, pastatytos 1963 m. Medžių apsuptyje gulintis 49 metro ilgio ir 6 metrų aukščio Buda, apgaubtas paslaptingos budizmo auros, apsilankiusiems čia leidžia pajusti vidinę harmoniją.

Keliaujant po Vietnamą aikčioti iš nuostabos ir susižavėjimo gali tekti gana dažnai. Šalies gamta taip pakeri savo grožiu, kad norisi ją toliau tyrinėti ir pažinti. Šis kraštas turistus vilioja ir dėl rojų žemėje primenančių paplūdimių.

123RF.com nuotr./Gulintis Buda Vietname
123RF.com nuotr./Gulintis Buda Vietname

Komfortas susimaišęs su gamtos ramybe

Atsipalaiduoti ir pasimėgauti puikiu Vietnamo klimatu geriausia egzotiškuose jo paplūdimiuose. Čia galima rasti viską, ko reikia tingioms atostogų akimirkoms.

Pailsėti norintys keliautojai renkasi Fan Tieto kurortą, kuris ilgą laiką vertėsi tik žvejyba ir žuvų padažo gamyba. Laikui bėgant jo gyventojai pastebėjo paplūdimių bei kraštovaizdžio privalumus ir miestą pavertė puikiu kurortu prie Pietų Kinijos jūros. Čia poilsiautojų laukia geri viešbučiai už patrauklią kainą, pirštus priverčiantys aplaižyti jūrų gėrybių patiekalai miesto promenados restoranuose, garsiausios poilsio zonos, kiek nutolusios nuo miesto šurmulio.

Vietos žvejai anksčiau čia nuo stiprių vėjų slėpė valtis. Dabar turistai čia slepiasi nuo kasdienių rūpesčių ir kunkuliuojančio gyvenimo.

Laukiniuose Vietnamo paplūdimiuose įsikūrę populiarūs kurortai su plačia pajūrio smėlio juosta. Vienas jų, Ham Tienas, išpopuliarėjo po 1995 m., kai žmonės čia pradėjo stebėti saulės užtemimus.

Dabar 10 km ilgio pakrantėje išsidriekusi populiari atostogų zona, kurioje gausu kurortų su viešbučiais, restoranais ir įvairiomis pramogomis. Tai – tikras rojus vandens sporto aistruoliams, nes čia sudarytos puikios sąlygos jėgos aitvarų ir burlenčių mėgėjams. Turistai, atvykę į Ham Tieną, lieka pakerėti poilsio kokybės ir aptarnavimo. Dauguma viešbučių stovi prie pagrindinės gatvės, kurioje verda aktyvus kurorto gyvenimas, todėl poilsiautojams niekada nebūna nuobodu ir jie bet kada galės pasinerti į naktines linksmybes. Kur bepoilsiautumėte, būtinai apsilankykite vietos turguje, kuriame prekystaliai nukrauti mangais, papajomis, ličiais, ananasais, duomedžio vaisiais ir kitomis, mums net nežinomomis gamtos dovanomis. Būtinai paragaukite Drakono vaisiaus – ryškiaspalvio Vietnamo simbolio.

123RF.com nuotr./Turgus Vietname
123RF.com nuotr./Turgus Vietname

Visai šalia yra ir dar vienas žymus gamtos stebuklas — Fėjų upelis, kuris kopose išgraužęs nedidelį kanjoną atidengė raudono, balto, oranžinio ir rožinio smėlio sluoksnius.

Mėgstantiems ramybę ir norintiems pabėgti nuo turistų keliamo šurmulio kelionių organizatorius siūlo rinktis Mui Nė kurortą. 22 km ilgio smėlėtą pajūrio juostą turintis paplūdimys yra pats populiariausias. Jo pavadinimas reiškia „Užuovėjos iškyšulį“, nes vietos žvejai anksčiau čia nuo stiprių vėjų slėpė valtis. Dabar turistai čia slepiasi nuo kasdienių rūpesčių ir kunkuliuojančio gyvenimo aktyviose turistinėse zonose. Tai tobula vieta ne tik pasprukti ir atsipalaiduoti, bet ir iš arčiau pamatyti bei pažinti vietos bendruomenės gyvenimą. Ramybės ir autentiškumo priviliotus turistus čia grožiu pribloškia ir nepaprastos pustomo smėlio kopos.

Būtinai pasivaikščiokite po Ho Či Minio miestą ir pažinkite tikrajį Vietnamo veidą, nes čia telpa visa tai, ką įsivaizduojate galintys pamatyti Pietryčių Azijos valstybėje.

Visiškos idilės ieškantiems poilsiautojams vertėtų susirasti gerai paslėptą Vietnamo turizmo perlą — Ke Ga miestelį. Tai tikrų tikriausias rojus žemėje, nes jame nėra daug turistų. Poilsiautojai čia vyksta pasimėgauti tuščiais, įspūdingos gamtos prieglobstyje besidriekiančiais paplūdimiais, vietos gyventojų gaminamais patiekalais su šviežiomis jūros gėrybėmis ir pasinerti į čionykštę kultūrą. Čia poilsiaudami turėsite progą aplankyti ir netoliese plytinčius ryžių laukus, susipažinti su vietos žvejais bei žemdirbiais, iš arti pamatyti šimtmečius gyvuojančias tradicijas. Kurorte yra ir nedidelė sala, kurioje 1889 m. iškilo aukščiausias šalies švyturys, nuo kurio galima grožėtis įstabia jūros ir Ke Ga kurorto panorama.

123RF.com nuotr./Ke Ga paplūdimys su švyturiu Vietname
123RF.com nuotr./Ke Ga paplūdimys su švyturiu Vietname

Šiuose kurortuose beveik kiekvienas viešbutis turi dideles ir išpuoselėtas teritorijas, kuriose auga ne tik palmės, bet ir vaismedžiai bei nuostabiausiais žiedais žydintys krūmai. Čia šiuolaikiškas komfortas jungiasi su idiliška gamtos ramybe, poilsis gaivina ne tik kūną, bet ir sielą.

Kontrastingas Vietnamas — nenykstantys skaudžios praeitis pėdsakai

Norint pažinti tikrąjį Vietnamą tikrai neužtenka tik žadą atimančių jo gamtos stebuklų, poilsio paplūdimiuose ir egzotiškos virtuvės. Kelionių organizatorius siūlo pasidomėti ir sudėtinga bei skaudžia šios šalies istorija, kuri per amžius formavo šią dar neatrastą ir nepažintą Azijos šalį.

Prisiliesti prie šalies praeitis galima apsilankius Karo muziejuje. Tai vienas iš Ho Či Minio miesto muziejų, kurį tikrai verta aplankyti. Jame susipažinsite su visiškai kitokiu, pribloškiančiu ir kontroversišku požiūriu į Vietnamo karą bei kitus šalyje vykusius karinius konfliktus. Muziejuje eksponuojamos nuotraukos ir eksperimentiniai ginklai atvykusiems primena žiaurią šios gražios šalies praeitį. Karo muziejus tikrai privalo būti įtrauktas į lankytinų objektų sąrašą, nes tai vieta, iš kurios parsivešite visiškai kitokius įspūdžius.

Vietnamas — tikras rojus suvenyrų medžiotojams. Čia rasite visko, ko tik geidžia širdis — nuo vietnamietiškų skrybėlių, šilko, keraminių dramblių, cinamono, arbatos iki JAV kariuomenės žiebtuvėlių kopijų.

Praeities šydą turistams praskleidžia ir 120 km ilgio požeminių tunelių tinklas. Šis neįtikėtinas statinys padėjo Vietkongo sukilėliams įsitvirtinti Pietų Vietname. Išraizgytuose tuneliuose slėpėsi tūkstančiai Ku Či provincijos žmonių, čia virė gyvenimas. Tuneliai jungė kaimelius, ligonines, juose buvo laikomos maisto atsargos ir net įkurtos mokyklos, vedybų kambariai, teatrai ir parduotuvės. Gyvenimas tuomet buvo itin sudėtingas: per bombardavimus sukilėliai čia buvo priversti tūnoti dienų dienas, požeminio miesto gyventojus kamavo ligos. Dabar tunelių tinklą lankytojai gali apžiūrėti ne tik iš išorės, bet ir pasivaikščioti jų raizgalyne.

123RF.com nuotr./Karo muziejus Vietname
123RF.com nuotr./Karo muziejus Vietname

Abu šaliai svarbūs istoriniai objektai yra anksčiau Saigonu vadintame Ho Či Minio mieste. Būtinai pasivaikščiokite po šį miestą ir pažinkite tikrąjį Vietnamo veidą, nes čia telpa visa tai, ką įsivaizduojate galintys pamatyti Pietryčių Azijos valstybėje. Mieste persipynusios skirtingos Vietnamo epochos, todėl jis žavi savo kontrastais. Ho Či Minio mieste tviska prabangiausi viešbučiai, apsistoti kviečia pigūs svečių namai, gurmaniškais patiekalais vilioja geriausių pasaulio restoranų virtuvės, gomuriui tikrą puotą siūlo gatvės maistas. Šalia jaukių parkų, modernių dangoraižių vis dar stovi karo vaiduokliai, kuriuos sparčiai keičia šiuolaikiniai statiniai. Atskleiskite spalvingo Saigono gyvenimo skraistę ir liksite pakerėti šalies istorijos, kultūros ir šiuolaikiškumo.

Nepravažiuokite ir pro vadinamąjį Vietnamo Paryžių — Dalatą. Tai ypatingas miestas, kurį nuolat gaubia migla. Čia apsilankiusių abejingais nepalieka persipynęs gamtos grožis, išradinga architektūra ir amžiną pavasarį primenantis klimatas. Turistus ypač žavi įdomi vietovės architektūra — čia dominuoja Prancūzijos kolonijinio laikotarpio art deco stiliaus pastatai. Todėl nesistebėkite, jei apsilankę traukinių stotyje ar katalikų bažnyčioje pasijusite lyg Europoje. Visų dėmesį savo forma traukia „Pamišęs pastatas“, kurį daugelis apibūdina kaip tarpinį statinį tarp Antoni Gaudí architektūros Barselonoje ir Walto Disney pramogų parko.

Aplankę miestus ir kaimelius pasinaudokite proga užsukti į jų turgelius, kuriuose galėsite įsigyti originalių pirkinių. Vietnamas — tikras rojus suvenyrų medžiotojams. Čia rasite visko, ko tik geidžia širdis — nuo vietnamietiškų skrybėlių, šilko, keraminių dramblių, cinamono, arbatos iki JAV kariuomenės žiebtuvėlių kopijų. Iš čia parsivežta net ir pati mažiausia smulkmena ilgai primins įspūdingą kelionę, kuri ne kartą stebino nesibaigiančiu motorolerių srautu, akimirksniu kiaurai permerkiančiu lietumi ir maistu, kurio ne kiekvienas išdrįsta paragauti.

Viena aišku tikrai: spalvingas, kontrastiškas, egzotiškas ir vaizduotę žadinantis Vietnamo paveikslas abejingų nepalieka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas