Duona
Iš arčiau pažvelkite į didžią namų tradiciją – duonos kepimą. Tai vienas senųjų lietuvių amatų. Sakoma, kad šviežiai kepamos duonos kvapas į namus pritraukia gerovę ir sėkmę, o netekėjusioms merginoms šis kvapas padeda pritraukti patį geriausią vyrą. Trakuose turėsite galimybę ne tik paragauti lietuviškos naminės duonos, tačiau galėsite išsikepti kepalėlį ir patys. Kol duona keps, susipažinsite su su duonos keliu, protėvių kasdieniniais darbais, senoviniais įrankiais, sužinosite, kodėl duonos kelias nėra lengvas ir už ką duoną reikia mylėti, gerbti ir saugoti.
Grikinė babka
Tai apvalus pyragas iš grikinių miltų, kuris būdingas tik dzūkų regionui. Kadangi Dzūkijos žemės nederlingos, grikiai ir grikių babka yra ypatingas patiekalas. Trakų rajone galite tiek paragauti šio negirdėto patiekalo, tiek kartu su šeimininke ją pasigaminti. Kol babka keps, galėsite plačiau sužinoti apie grikių atsiradimą Lietuvoje, pasimokyti liaudies dainų ir muzikinių žaidimų.
Karaimų kiubetė
Tai tradicinis karaimų patiekalas, suburiantis visą šeimą prie stalo. Paprastai visai šeimai būdavo kepama viena kiubetė ir valgoma ji tiek kaip užkandis, tiek kaip pagrindinis patiekalas. Viršutinė kiubetės dalis valgoma kartu su sultiniu, o likusioji – kaip antras patiekalas. Trakų rajone galite paragauti kiubetės ne tik su mėsa, bet ir su žuvimi, grybais ar sūriu.
Sūriai
Trakuose pažinkite sūrių įvairovę. Tradicinis lietuviškas varškės sūris gali būti tiek saldus, tiek pasūdytas, su kmynais, razinomis, aguonomis ar prieskoniais. Turėsite progą susipažinti su sūrio gamybos procesu ir paskanauti jo su uogiene ar medumi.
„Keliaudama Trakuose susipažinau su man neregėta virtuve. Apie dalį patiekalų net nebuvau girdėjusi, todėl labai smagu paragauti tradicinių lietuviškų ar karaimų patiekalų ir taip praplėsti savo akiratį bei pamaloninti skonio receptorius,“ – pasakoja keliautoja Jurgita.