Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gūsingas vėjas neišgąsdino – pavasarinių žygių sezonas pradėtas

Pamatyti, išgirsti ir pajausti bundančią gamtą kvietė pirmasis šio pavasario žygis „Tytuvėnų žygis'22 su Gjensidige“, rengtas didžiausio pėsčiųjų žygių organizatoriaus Baltijos šalyse „TrenkTuro“. Žygeivių laukė ne tik kalvoti pušynai ir vaizdingos ežerų pakrantės, bet ir šimtmečių istoriją menantys kultūros objektai. Programoje iš anksto nebuvo numatytas tik gūsingas vėjas, bet jis nesutrukdė – tūkstančiai žygių entuziastų ir naujokų šeštadienį atidarė pavasarinių klajonių po gamtą sezoną.
Tytuvėnų žygis'22 su Gjensidige
Tytuvėnų žygis'22 su Gjensidige / Organizatorių nuotr.

Pasiilgusiems atradimų

Žygeiviai galėjo rinktis vieną iš keturių maršrutų – 11, 23, 38 ir 50 kilometrų su „Eglės sanatorija“. Į žygį susirinko net 4500 dalyvių! Trumpiausioji trasa pažintį su Tytuvėnais kvietė pradėti nuo sakralinės architektūros šedevro – bažnyčios ir vienuolyno ansamblio, garsėjančio įspūdingomis freskomis bei elegantiškais kiemeliais. Norintys galėjo ne tik apžiūrėti šią, dažnai vestuvių fotosesijoms pasirenkamą, vietą, bet ir leistis į ekskursiją su profesionalia gide. Vėliau laukė gamtinio paveldo grožybės, tarp kurių – nuostabieji Bridvaišio ir Giliaus ežerai. 23 kilometrų maršrutą pasirinkę žygeiviai, be anksčiau minėtų objektų, galėjo apžiūrėti kadaise gėlėse skendėjusio, o šiandien tik prisiminimuose gyvo Pašakarnio dvaro sodybos teritoriją ir užlipti į aukščiausią Tytuvėnų vietą – ant Majako kalno įsikūrusį apžvalgos bokštą. Smalsiausiųjų laukė Miško muziejus.

Drąsiausi žygeiviai – pasirinkę 38 ir 50 kilometrų su „Eglės sanatorija“ iššūkius – išmaišė Tytuvėnų regioninio parko kelius, praėjo iš žemėlapių išnykusius kaimus ir, kaip patys pasakojo, beveik kiekviename žingsnyje aikčiojo iš nuostabos ir grožio – pelkių, ežerų, kalvų ir lygumų gausiame krašte telpa visa Lietuva. Aikčioti kartais vertė ir itin gūsingas vėjas – kai kuriose trasų vietose teko eiti net atbulomis. Visgi, pasak žygeivių, tai suteikė papildomo žavesio, o ir kalorijos degė greičiau.

Organizatorių nuotr./Tytuvėnų žygis'22 su Gjensidige
Organizatorių nuotr./Tytuvėnų žygis'22 su Gjensidige

„Pravėdinti“ galvas

Tiek trasose sutikti, tiek iš žygio jau grįžę žmonės tarsi sutartinai kartojo – toks turiningas ir išskirtinis laikas gamtoje leido bent trumpam atitrūkti ir nuo skaudžių aktualijų bei nerimo. Vėjas išpūtė blogas mintis ir paruošė naujai savaitei bei naujam pavasario mėnesiui. Pozityviai nusiteikę žygeiviai nepamiršo ir gerų darbų – „TrenkTuro“ organizatoriai skatino aukoti karo krečiamai Ukrainai, palaikyti ją kitais gerais darbais. Kai kurių žygeivių apsiaustų atlapus puošė Ukrainos vėliavos spalvų ženkliukai, o iš kuprinių kyšojo vėliavėlės.

Organizatorių nuotr./Tytuvėnų žygis'22 su Gjensidige
Organizatorių nuotr./Tytuvėnų žygis'22 su Gjensidige

Žygio dalyviai išlaikė ir komandinę vienybę – kaskart organizuojamoje „Hiatus“ komandų įskaitoje triumfavo „Gjensidige draudimas Lietuvoje“ net 133 žygio dalyviai kartu įveikė 2270 kilometrų. Antrąja vieta džiaugėsi „Devbridge“ komanda , o bronza atiteko komandai „Papūsk“.

Atsikvėpti ir atsigaivinti

Nuo gūsingo vėjo kas kelis kilometrus buvo galima pailsėti specialiose pramogų ir poilsio stotelėse. Jose dalyti įvairūs užkandžiai ir gėrimai: Druskininkų mineralinis vanduo „Hermis“, „Saulės grūdo“ trapučiai, avižiniai batonėliai iš „Maistas sportui“, košės „Activus“ puodelis. Prie žygių partnerių šį kartą prisijungė „Biovela“, žygeivius vaišinusi kokybiškomis mėsos lazdelėmis, ir „Vilniaus pergalė“, pristačiusi visagrūdžius „Gaidelis 7 grūdai“ pusrytainius. Keturkojai žygeiviai gavo valgomų dovanų iš „Nature’s Protection“ su „KIKA“. Vyšnia ant torto tapo specialiai dėl žygio duris (tiksliau – puodus) atvėrę Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“. Iš ten tuščiais pilvais išeiti buvo neįmanoma.

Pavargusias pėdas buvo galima atgaivinti „Perskindol“ oazėje, o generalinis žygio rėmėjas „Gjensidige“ pasirūpino draudimu nuo traumų. Na, o svarbiausiu prisiminimu žygeiviams liks medalis ir elektroninis diplomas, kviečiantis pildyti žygių kolekciją.

--

Kitas „TrenkTuro“ žygis į gamtą kvies mažuosius. Iki šiol mažai tyrinėtuose Lampėdžiuose bus galima apžiūrėti retas paukščių ir augalų rūšis, susipažinti su senovės baltų gyvenvietėmis ir patyrinėti ežerą, kurio vietoje anksčiau stūksojo LDK pilis. Išskirtinis gamtos, staigmenų ir žaidimų kupinas šeštadienis – jau balandžio 23 dieną! Daugiau informacijos čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus