Gastronominiam turizmui po Lietuvą skirtame stilizuotame žemėlapyje – 20 netikėtų patiekalų visoje Lietuvoje su nuorodomis, kur jų paragauti, bei maisto festivalių sąrašas visais metų laikais.
„Šiame leidinyje – nedidelė dalis visos Lietuvos gastronominės dėlionės, bet intriguojanti keliauti ir ragauti. Juk gastronominės patirtys praturtina kiekvieną kelionę. Galbūt jau žinome, kad Pamaryje privalu paragauti žuvienės, Žemaitijoje – cibulynės, o Suvalkijoje – zanavykiškos kopūsto galvos iš krosnies. Tad norime paskatinti dar aktyviau atrasti regionus bei išnaudoti galimybes paskanauti ne tik tradicinių, bet ir netradicinių krašto virtuvės patiekalų, sudalyvauti maisto šventėse ir taip geriau pažinti vietovės papročius, bendruomenę,“, – teigia „Keliauk Lietuvoje“ Turizmo produktų ir rinkodaros skyriaus vadovė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.
GASTROliuojantys turistai susipažinti su interaktyviu žemėlapiu gali svetainėje www.lithuania.travel. Šią vasarą jie platinami ir kartu su kulinariniu žurnalu „Beatos virtuvė“. Taip pat „GASTROliavimo gidai“ bus dalijami Turizmo gatvėje Jūros šventėje Klaipėdoje, Sostinės dienose Vilniuje bei tarptautinėje turizmo parodoje ADVENTUR 2020.
Pagal vietinio turizmo tyrimą, Lietuvos gyventojai, keliaujantys po šalį, maistui vidutiniškai skiria trečdalį kelionės išlaidų, tai yra apie 38 eurus. 35 proc. vietinių turistų tarp pagrindinių veiklų, kuriomis užsiima keliaudami, nurodo būtent kavinių ir restoranų lankymą.
Pasak Pasaulio turizmo organizacijos, gastronominis turizmas yra sparčiausiai auganti turizmo šaka pasaulyje. Ji šiuo metu jau apima ne tik patiekalų ragavimą, bet ir vietos ūkininkų lankymą, maisto festivalius, kulinarines pamokas.
Pirmąjį šių metų ketvirtį bent su viena nakvyne keliavo 375 tūkst. Lietuvos gyventojų, t.y. 15 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu – šis augimo rodiklis yra didžiausias per pastaruosius penkerius metus.
GASTROliavimo gidas po Lietuvą čia.