Ignalinos komandos lyderiu, žuvienės virimo šefu šįkart tapo Valdas Talačka. Ežerų krašto komanda čia atvyko antrą kartą.
„Buvo dvejų metų pertrauka, kadangi pagrindinis virėjas susirgo ir nebuvo kam. Mane išrinko iš savivaldybės, nes dažnai žygiuose vaišinu. Taip ir delegavo, sakė: „Valdeli, gal išvirsi?“, – šypsojosi V.Talačka.
Jis neslėpė, virti žuvienę nelengva.
„Sunkiai, labai daug stebi akių ir žuvienę gadina. Turi virti vienas žuvienę ir nustebint visus, o čia akių labai daug“, – šypsojosi šefas.
Komandos rinkosi, ką gi virti, žuvienę, kurioje ingredientais tampa žuvis, morkos, svogūnas ir bulvės, ar žuvies sriubą, kurioje fantazija jau neribojama.
„Mes žuvienę verdam. Aš irgi ilgai sprendžiau... Šitam krašte mėgsta – bulvė, morkytė, žuvis, pipiriukas, lauro lapas, svogūniukas ir viskas, tada žuvienė vadinasi. Bandom virti. Puode – karšis, ešerys, karosas, lynas – žuvų asorti. Atsivežėm, pagavom, nes ir jūs neturėtumėt, jei ne Ignalina, nuo kalno subėga žuvys, pas jus ateina“, – iškalbingai mintis dėliojo V.Talačka.
Šefo teigimu, svarbiausia, jog žuvienėje netrūktų žuvies, jos turi būti daug. Tiesa, šefas neslėpė, jog virti 70 litrų katile nelengva, nes pajusti proporcijas reikia laiko ir tai nemenkas iššūkis.
Įpila alaus ir naminukės
Žuvienę šventėje pirmą kartą virė Šakių rajono savivaldybės komanda. Prie katilo lyderiavo administracijos direktoriaus pavaduotojas Redas Juškaitis, atsivežęs antikvariate pirktą puodą.
„Puodas yra 110 litrų, bet puodas yra su istorija, virš šimto metų, senoviška kalba „Malcov“ užrašyta. Antikvariato parduotuvėje nusipirkau prieš daug metų. Ir plovą verdu, ir bet kokias košes, kopūstienę“, – pasakojo R.Juškaitis.
Jis pasakojo žuvienę pradėjęs ruošti nuo sultinio. Jį virė iš smulkios žuvies.
„Ypatingai tinka ešeriai arba pūgžliai, juos dedam į marlę ir verdam buljoną. Visą šitą išmetam ir dedami priedai – morkos, bulvės, visa kita. Tuomet dedama stambi žuvis.
Baigiu viską su alaus bokalu, supilu pabaigoje, paverda, tada užpilu „samagono“ ant viršaus ir jis nuverda. Ir dar – karklas paruoštas, turi būti įdegintas iki anglies, juo viską išmaišau. Tas karkliukas, kuris lieka ir papuola į lėkštę, jį privaloma suvalgyti“, – paslaptis atskleidė R.Juškaitis.
Komandos lyderis pasakojo, jog šis receptas susidėliojo surinkus keleto žmonių patarimus.
Žuvies sriubą komanda ruošė iš karšio upėtakio, starkių.
Gardino ryžiais
Tauragės Dauglaukio bendruomenė šventėje dalyvauja jau nuo 2015 metų. Komandos lyderė, pagal profesiją virėja Vida Monstvilienė teigė, jog svarbiausia pakili nuotaika, bendruomeniškumas ir draugiškumas.
Komanda sriubą ruošė 40 litrų puode. Pirmą kartą žuvienę nuspendė pagardinti ryžiais.
„Pirmą kartą verdam tokią, ir bulvių šiek tiek, ir ryžiai, mes taip sugalvojom. Žuvis – karšis nedidelis, lašišos uodegėlės, viskas iškaulinta. Pernai nedalyvavome dėl pandemijos, šiemet neatsispyrėme. Viskas labai paprasta, ugnį kūreni, žuvienė pati verda“, – šypsojosi moteris.
Žuvienės virimo čempionato sumanytojas Marijus Budraitis nugalėtojų komandai įteikia 20 kg rūkytą šamą, o šefui – vardinį žiedą. Jį pelnęs virėjas įgyja teisę pats tapti žuvienės čempionato komisijos nariu.