Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Editos Nichols žygis į Everestą: komanda bando įveikti 7 km aukščio ribą ir pasiekti Šiaurinį balną

Po kelių dienų tylos pagaliau vėl sulaukėme žinių iš Editos. Ketvirtadienį visa komanda pajudėjo iš Aukštutinės bazinės stovyklos ir planuoja pasiekti 7020 m virš jūros lygio esančią Šiaurinį balną.
Edita ir tolumoje švytintis Everestas
Edita ir tolumoje švytintis Everestas / Editos Nichols nuotr.
E.Nichols nuotr./Everestas padengtas debesimis
E.Nichols nuotr./Everestas padengtas debesimis

Kaip trečiadienį vėlai vakare pranešė pati Edita, oro sąlygos nemalonios. Panašu, kad dauguma komandos narių kurį laiką šiek tiek negalavo, tačiau tai neturėtų stebinti, kadangi visi jau pakilę daugiau kaip 6400 m virš jūros lygio ir nusiteikę kilti dar aukščiau.

Tuo tarpu pati Edita vis dar užkimusi, tačiau jau gali lengviau atsikosėti.

Trečiadienį su komanda keliaujantys šerpai į Šiaurinį baln jau užnešė deguonies balionus ir grįžo atgal į Aukštutinę bazinę stovyklą (ABC). Komandos vadovas Philas Cramptonas pranešė, kad šerpai Šiauriniame balne paliko 60 deguonies balionų, kurių alpinistams prireiks jau artimiausių metu.

E.Nichols nuotr./Įrangos išbandymas
E.Nichols nuotr./Įrangos išbandymas

Ketvirtadienio rytą visa komanda pradėjo kilti iki šerpų įrengtos stovyklavietės. P.Cramptonas informuoja, kad orų prognozės žada stiprų vėją, tad kelionė į viršų gali būti nutraukta, jei paaiškės, kad meteorologinės sąlygos nepalankios.

Planuojama, kad pakilę į 7020 m aukštį, vėliau visi vėl sugrįš į Aukštutinę bazinę stovyklą.

„Pagrindinis planas – užkopti į Aukštesnę bazinę stovyklą ir apsistoti ten 5-8 dienoms. Pačioje ABC stovykloje praleisime tris naktis prieš kopdami aukščiau. Tačiau neviršysime 7,500 metrų virš jūros lygio. Geriausiu atveju, jei jausimės pakankamai gerai, pasieksime Šiaurinį balną (7020 m.) ir grįšime atgal į ABC. Pailsėsime dieną ar dvi ir tada bandysime perėją pasiekti dar kartą. Pasiekti ją vieną ar du kartus ir tėra šio mūsų pirmo žygio tikslas. Nesiruošiame ten pasilikti ar nakvoti. Tai darysime tik prieš šturmuodami viršūnę“, – apie šio žygio planus prieš kelias 15min.lt skaitytojus jau buvo informavusi pati Edita.

E.Nichols nuotr./Savo naujuose namuose
E.Nichols nuotr./Savo naujuose namuose

Anot grupės vadovo Philo, nakvoti aukščiau nei 7000 m virš jūros lygio yra negerai vien dėl to, kad kiekvieną akimirką tame aukštyje prarandi vis daugiau jėgų. Iš esmės, ten galima apsistoti tik labai gerai aklimatizavusis ir turinti papildomo deguonies.

Planuojama, kad alpinistai antrą kartą pasiekę Šiaurinį balną, leisis į ABC, tada dar dvi dienas pailsės ir trauks žemyn į Bazinę stovyklą. Pirmasis aklimatizacijos ratas bus įveiktas. Edita labai tikisi, kad štai šios aklimatizacijos ir užteks, ir jau sekantį kartą visa grupė sulaukusi palankaus orų lango galės bandyti pasiekti viršūnę.

Žygį skiria skurdžiam Afrikos regionui

Savo ambicingą planą pasiekti aukščiausią pasaulio kalną Edita skiria skurdžiam Afrikos regionui Saheliui. Pavadinusi jį „Everestas Saheliui 2013“ („Everest For Sahel 2013“), Edita tikisi ne tik atkreipti dėmesį į badaujančių šio regiono žmonių problemas, bet ir tikisi surinkti jiems lėšų.

Editos Nichols nuotr./Visa Everesto ekspedicijos komanda
Editos Nichols nuotr./Visa Everesto ekspedicijos komanda

Sahelis – tai regionas Vakarų Afrikoje, apimantis aštuonias valstybes. Maisto krizė kilo po to, kai dėl ypač nepalankių gamtinių sąlygų 2011 m. beveik neužderėjo derlius. Maisto atsargų mažėjimas sukėlė kainas. Daugybė šeimų susidūrė su pavojumi likti visai be maisto.

Pernai su Pasaulio maisto banko programa dirbdama Nigeryje ir iš arti pamačiusi kenčiančius žmones, Edita nusprendė, kad gali pabandyti jiems padėti, gali atkreipti dėmesį į jų problemas, gali bandyti surinkti pinigų jiems. Ji sako, kad pamačiusi, kaip šie žmonės kenčia, jos gyvenimas pasikeitė.

„Kelionei į Everestą skiriu savo sunkiai uždirbtus ar skolintus pinigus. Visas savo keliones finansuoju pati, kelionėms, taip pat ir šiai, skiriu tik savo asmeninius ar rėmėjų (šios kelionės išlaidas rėmėjai padengia vos 3 proc. – red. past.) pinigus. O visos paaukotos ar žygio metu surinktos lėšos, kurios skiriamos Sahelio žmonėms, patenka ne man, o į Pasaulio maisto banko sąskaitą“, – sako Edita.

Apie Editos žygį į Everestą dviem kalbom (lietuvių ir anglų) nuolat informuoja 15min.lt. Tuo tarpu lietuvės žygį galite paremti ir jūs. Jei norite daugiau sužinoti apie paramą, kurią galite suteikti šiai ekspedicijai ir skurdžiam Afrikos regionui Saheliui, spauskite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento