Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rinkėjams su regos negalia – specialus balsavimą lengvinančių priemonių paketas

Leidiniai Brailio raštu, padidinamieji stiklai, įgarsinta informacija apie rinkimus ir balsavimo biuletenių įmautės – tokį specialiųjų priemonių paketą rinkėjams, turintiems regėjimo negalią, parengė Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ruošdamasi artėjantiems Seimo rinkimams.
Ukmergės gyventoja laisvalaikiu neria lėles
Brailio raštas (asociatyvi nuotr.) / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Bendrą informaciją apie rinkimus regėjimo negalią turintys rinkėjai gali iš anksto sužinoti specialiai šiems rinkimams išleistame leidinyje Brailio raštu. Jį VRK užsakymu parengė Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga.

Leidinių apie rinkimus Brailio raštu bus galima rasti šios sąjungos padaliniuose įvairiuose Lietuvos rajonuose.

VRK paruošė garso įrašus su svarbiausia informacija apie rinkimus ir kandidatų sąrašų į Seimą programomis. Garsiniu formatu rinkėjai taip pat gali perklausyti kandidatų vardus ir pavardes tiek vienmandatėse rinkimų apygardose, tiek kandidatų sąrašuose. Garso įrašai publikuojami VRK interneto svetainėje. Juos taip pat bus galima perklausyti ir virtualioje bibliotekoje ELVIS.

Specialios biuletenių įmautės Brailio raštu

Rūpindamasi, kad balsuoti atėjusiam regėjimo negalią turinčiam rinkėjui būtų suteikta galimybė balsuoti savarankiškai, VRK užsakė specialias rinkimų biuletenių įmautes, kurios bus balsavimo vietose. Jomis naudodamiesi regėjimo negalią turintys rinkėjai galės balsuoti be kitų asmenų pagalbos – asmeniškai ir slaptai.

Regėjimo negalią turintiems rinkėjams paprašius, rinkimų komisijų nariai išduos jiems rinkimų biuletenius jau įdėtus į specialias įmautes.

Ties laukeliais, kuriuose rinkėjai turės pažymėti savo pasirinkimą, įmautėje bus specialios prakarpos. Abu rinkimų biuleteniai bus įdedami į atskiras įmautes.

Vienmandatės rinkimų apygardos biuletenio įmautėje Brailio raštu bus nurodyta kandidatų vardo pirmoji raidė ir pavardė. Kandidatai bus surašyti vertikaliai pagal pavardžių pirmąsias raides abėcėlės tvarka. Kandidatą iškėlusios politinės partijos (koalicijos) pavadinimas arba nurodymas, kad kandidatas „Išsikėlė pats“ bus surašyti ant atskiro lapo, pateikiamo rinkėjui kartu su balsavimo biuleteniu.

Daugiamandatės rinkimų apygardos rinkimų biuleteniui skirtoje įmautėje Brailio raštu bus vertikaliai išdėstyti laukeliai, prie kurių Brailio raštu bus surašyti politinių partijų (koalicijų) kandidatų sąrašų numeriai, t. y. „1 sąrašas“, „2 sąrašas“ ir t. t.

Politinių partijų (koalicijų) sąrašų pavadinimai Brailio raštu bus atspausdinti ant atskiro lapo, kuris bus pateikiamas rinkėjui kartu su balsavimo biuleteniais. Biuletenyje rinkėjai turės pažymėti, kurį kandidatų sąrašą jie palaiko.

Primename, kad politinių organizacijų kandidatų sąrašų rinkimų numeriai Seimo rinkimuose buvo nustatyti burtais. Atkreipiame dėmesį, kad 7 ir 15 sąrašų numeriai yra praleisti, kadangi juos išsitraukė koaliciją sudariusios partijos.

Įmautės apačioje, horizontalioje juostoje, bus penki laukeliai, kuriuose rinkėjai turės teisę įrašyti pasirinkto sąrašo kandidatų numerius. Įrašydamas šiuos numerius rinkėjas penkiems pasirinktiems kandidatams gali suteikti reitingo balus. Vienas įrašytas kandidato numeris yra lygus vienam pirmumo balsui. Pirmumo balsus galima skirti ir mažiau nei penkiems kandidatams. Kandidatų numeriai į langelius gali būti įrašomi bet kokiu eiliškumu. Jei to paties kandidato numerį rinkėjas įrašys į keletą langelių, tam kandidatui bus įskaitytas tik vienas pirmumo balsas. Kuo daugiau rinkėjų nurodys konkretaus kandidato numerį, tuo daugiau galimybių jis turi tapti Seimo nariu.

Reitinguoti nėra privaloma. Nereitinguodamas konkrečių kandidatų, rinkėjas pritaria kitų rinkėjų, kurie reitinguoja kandidatų sąrašą, sudarytai kandidatų eilei.

Pabalsavęs rinkėjas biuletenių įmautes, kuriomis pasinaudojo, gali pasilikti sau. Įmautės grąžinti rinkimų komisijai nereikia tam, kad joks asmuo nepamatytų netyčia ant įmautės likusio rašalo ties įkarpos langeliu, kur buvo žymėtas biuletenis ir būtų užtikrintas rinkėjo balsavimo slaptumas.

VRK akcentuoja, kad tokiu atveju, kai turintis negalią rinkėjas negali savarankiškai balsuoti, jam turi būti leidžiama išreikšti pilietinę valią padedamam asmens, kuriuo jis pasitiki.

Silpniau matantiems rinkėjams – padidinamieji stiklai

VRK taip pat pasirūpino, kad kiekvienoje rinkimų apylinkėje būtų specialių padidinamųjų stiklų, skirtų silpnaregiams ar silpniau matantiems rinkėjams. Šie padidinamieji stiklai balsavimo dienomis bus kiekvienoje rinkimų apylinkėje.

Jais taip pat kviečiami naudotis ir vyresnio amžiaus rinkėjai.

VRK ragina rinkėjus nesidrovėti ir paprašyti rinkimų komisijų narių šių priemonių, kad visą juos dominančią informaciją rinkimų apylinkėje perskaityti būtų lengviau ir paprasčiau.

Daugiau informacijos apie rinkimus rinkėjai gali gauti paskambinę trumpuoju telefono numeriu 1855.

Šiuo numeriu galima skambinti iš visų Lietuvoje veikiančių operatorių tinklų iki spalio 27 d. kasdien, įskaitant ir savaitgalius, nuo 7 valandos ryto iki 20 valandos vakaro. Skambinant iš kai kurių ryšio operatorių tinklų, skambučiams gali būti taikomi papildomi mokesčiai. Sužinoti juos galima ČIA>>

Seimo rinkimai vyks spalio 13 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas