Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savivaldos rinkimai: Ar V.Matijošaičio interesai nepakiš kojos „Vieningam Kaunui“?

Visvaldas Matijošaitis turėtų išsaugoti postą, tačiau kaip savivaldybių tarybų rinkimuose seksis jo komandai? Pasak politologės doc. dr. Ingridos Unikaitės-Jakuntavičienės, mero gerbėjai nebūtinai balsuos už „Vieningą Kauną“. Politologas prof. dr. Algis Krupavičius mano, kad V.Matijošaitį užgriuvusi kritika turėjo įtakos jo pasirinkimams: „Tai turėjo būti paskutinis lašas į galimų prezidentinių ambicijų taurę“.
Visvaldas Matijošaitis
Visvaldas Matijošaitis / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Į kovą dėl Kauno mero posto Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) delegavo anksčiau laikinai Kauno technologijos universiteto (KTU) rektorės pareigas ėjusią Jurgitą Šiugždinienę. Iššūkį V.Matijošaičiui metė ir vicemeras, Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio (LRLS) narys Simonas Kairys.

Tarp kandidatų yra ir mažiau žinomų veidų – Lietuvos centro partijai (LCP) atstovauja Kauno taikomosios dailės mokyklos mokytoja, Lietuvos mokytojų sąjūdžio įkūrėja ir pirmininkė, profesinės sąjungos „Sandrauga“ tarybos narė Rūta Andriuškevičienė. Socialdemokratai (LSDP) kauniečiams siūlo advokato Gintaro Černiausko kandidatūrą, Darbo partija mero kėdėje svajoja išvysti Kauno skyriaus pirmininką Martyną Maulę. Kauno klinikinės ligoninės direktoriaus pavaduotojas infrastruktūros ir ūkio reikalams Antanas Navakauskas atstovauja partijai „Tvarka ir teisingumas“. Kaip teigiama privačių interesų deklaracijoje, kandidato žmona Loreta Navakauskienė yra Kauno rajono savivaldybės mero socialdemokrato Valerijaus Makūno patarėja.

15min fotomontažas/V.Matijošaitis, G.Černiauskas,R.Andriuškevičienė, J.Šiugždinienė, A.Navakauskas,S.Kairys
15min fotomontažas/V.Matijošaitis, G.Černiauskas,R.Andriuškevičienė, J.Šiugždinienė, A.Navakauskas,S.Kairys

Kovoja dėl vietos taryboje

Ar bent vienas iš kandidatų turi galimybių užimti Kauno miesto mero kėdę? Politologės I.Unikaitės-Jakuntavičienės teigimu, abejonių beveik nėra – V.Matijošaitis bus išrinktas antrai kadencijai. Anot pašnekovės, kitos politinės partijos nepasiūlė konkurencingos alternatyvos, o merų kandidatūras kėlė tik siekdamos gauti daugiau dėmesio ir taip populiarinti savo sąrašus.

Kauno miesto savivaldybės tarybos rinkimų atveju išlieka intriga: ar visuomeninis rinkimų komitetas (VRK) „Vieningas Kaunas“ iškovos absoliučią daugumą? 15min kalbinta politologė pabrėžė, kad rinkėjai, kurie pasirinks V.Matijošaitį, nebūtinai balsuos ir už jo judėjimo narius.

Negalėčiau sakyti, kad „Vieningas Kaunas“ laimės absoliučią daugumą taryboje ir galės apsieiti be koalicijos partnerių.

„Negalėčiau sakyti, kad „Vieningas Kaunas“ laimės absoliučią daugumą taryboje ir galės apsieiti be koalicijos partnerių. Šiuo metu rinkėjai ne visuomet balsuoja už tos pačios partijos kandidatus nacionaliniuose rinkimuose ir vienmandatėje, ir daugiamandatėje apygardose, tad galima manyti, kad dalis rinkėjų gali pasirinkti dabartinį merą, bet nebūtinai jo judėjimo narius, nes galbūt kituose sąrašuose ras jiems patinkančių politikų, už kuriuos norės labiau balsuoti nei už „Vieningo Kauno“ sąrašą, kuriame daug lojalių merui žmonių, nors jie nebūtinai yra patrauklūs rinkėjams“, – 15min aiškino politologė.

I.Unikaitė-Jakuntavičienė pastebėjo, kad V.Matijošaitis demonstruoja tikėjimą asmenine pergale, tačiau veikiausiai nėra tikras, ar rinkėjai taip pat aktyviai palaikys ir „Vieningą Kauną“, todėl reklamose agituoja ne už save, o už politinį judėjimą.

Jono Petronio/Politologė Doc. Dr. Ingrida Unikaitė-Jakuntavičienė
Jono Petronio/Politologė Doc. Dr. Ingrida Unikaitė-Jakuntavičienė

Kas pateks į savivaldybės tarybą?

I.Unikaitės-Jakuntavičienės nuomone, nepaisant įvairių skandalų ir problemų nacionaliniu mastu, šansų patekti į savivaldybės tarybą turi ir dabar miesto valdyme dalyvaujantis Liberalų sąjūdis, Kaune turintis savo vicemerą, kuris jau gana gerai pažįstamas miestiečiams. S.Kairys – jaunas ir perspektyvus politikas, galintis pasakyti, kad taip pat prisidėjo prie nuveiktų darbų, nes dirbo mero komandoje.

Gali būti, kad V.Matijošaičiui išsaugojus mero postą, vicemeru bus perrinktas S.Kairys. Ar tai, kad politikai varžėsi rinkimuose, nepaveiks tarpusavio santykių? 15min kalbinta politologė teigė, kad rinkimų kovoje, kaip ir debatų metu, priešiškumo nematyti. Anot jos, abu kandidatai kalba apie nuveiktus bendrus darbus ir jų tąsą, o tai rodo gerus tarpusavio santykius, todėl S.Kairiui išlikus vicemeru, situacija neturėtų pablogėti.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Visvaldas Matijošaitis ir Simonas Kairys
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Visvaldas Matijošaitis ir Simonas Kairys

„Manau ir V.Matijošaitis supranta, kodėl jo pavaduotojas kandidatuoja. Jis tikrai nesitiki pergalės, bet, žinoma, nori vystyti savo karjerą ir pridėti papildomų balų savo partijai, jos sąrašui. Natūralu, kad kitos partijos narys, nors ir būdamas koalicijoje, dalyvauja rinkimuose, nes kiekvienos partijos tikslas – siekti valdžios“, – teigė ji.

I.Unikaitės-Jakuntavičienės teigimu, nemažai pastovių rinkėjų tarp kauniečių turi atsinaujinusi, jaunais kandidatais pasipildžiusi konservatorių partija. Kiek mažiau šansų turi ryškesnių asmenybių nepasiūlęs LSDP sąrašas. Kaip pastebėjo 15min kalbinta politologė, stipresnių kandidatų nėra ir tarp „valstiečių“, o vien partijos vardas šiam sąrašui neturėtų suteikti didelių šansų. Kiti sąrašai, – apibendrino ji, – nors ir gausūs, tačiau neturi žinomų veidų, todėl greičiausiai didesnio rinkėjų palaikymo nesulauks.

Pasak I.Unikaitės-Jakuntavičienės, savivaldos rinkimuose personalizacijos reiškinys ir dėmesys asmeniui tampa vis svarbesnis už partiškumą ar ideologiją.

Paklausta, kaip, pasibaigus savivaldos rinkimams, atrodys Kauno politinis paveikslas, I.Unikaitė-Jakuntavičienė apibendrino: „Mažai tikėtina, kad įsivyraus vienvaldystė, viena politinė jėga. Kaune visuomet buvo įvairiai mąstančių ir kartais nestandartinius pasirinkimus darančių rinkėjų, tad ir šiuo metu, tikėtina, yra išlikusi įvairovė. Jei dėl mero ir sutaria dauguma, tai dėl tarybos narių, greičiausiai, gali būti įvairesnis balsavimas ir čia gali lemti būtent tam tikrų politikų žinomumas, o ne tik partijos vardas, ideologija ir panašiai. Žinoma, „Vieningas Kaunas“, turėtų išlikti vyraujančia ir vienijančia jėga.“

V.Matijošaičio sėkmės paslaptis

„V.Matijošaitis turi tradicinį ūkininko, reiklaus ir tvirto politiko įvaizdį, kuris patrauklus rinkėjams, nes iš mero, kaip miesto ūkio reikalais besirūpinančio vadovo, tikimasi greitų ir įgyvendinamų sprendimų, kurie nebūtų vilkinami, per ilgai diskutuojami.

Gero verslininko įvaizdis tam labai pasitarnavo. Ne visi verslininkai rinkėjams atrodo blogi. Jeigu jie mato, kad verslininkas gerai tvarkosi savo įmonėse, dažnai tikisi, kad gerai tvarkysis mieste ir, tikėtina, mažiau vogs, užsiims protekcijomis. Nors realybė tikrai nebūna tokia, kaip tikisi, bet kažkaip atlaidžiau į tokius asmenis žiūri rinkėjai, nes svarbiau tampa tam tikri miesto labui nuveikti darbai, o ne jo poelgiai.

Galima panašų fenomeną prisiminti Kėdainiuose, kai buvo Darbo partijos iškilimas ir V.Uspaskichas buvo laikomas miesto geradariu

Galima panašų fenomeną prisiminti Kėdainiuose, kai buvo Darbo partijos iškilimas ir V.Uspaskichas buvo laikomas miesto geradariu, manyta, kad dėl jo ir komandos nuopelnų keičiasi pats miestas, ir niekam nerūpėjo, kad šalia miesto tvarkymo galbūt daromi ir sprendimai, palankūs paties politiko verslams“, – paaiškino I.Unikaitė-Jakuntavičienė.

Paprašyta pakomentuoti anksčiau R.Karbauskio išsakytą mintį, jog, S.Skverneliui užėmus prezidento postą, ministru pirmininku galėtų tapti V.Matijošaitis, 15min pašnekovė svarstė, kad toks sprendimas realesnis, negu anksčiau sklandę gandai apie planus kandidatuoti į prezidento postą.

„Matyti, kad mero ir R.Karbauskio santykiai yra geri ir tokių pasiūlymų galėjo būti. Jis palaikė LVŽS Seimo rinkimuose ir dabar tikriausiai tikisi Vyriausybės palaikymo dėl įvairių svarbių projektų. Tačiau vis tik mažai tikėtina, kad pačiam V.Matijošaičiui reikalingas tas postas. Jis saugiai gali tikėtis likti meru ir ramiai gyventi. Naudinga sutarti su Seimo valdančiaisiais, nes daugiau gali nuveikti miesto labui, bet, ar jam aktualu palikti mero ir siekti premjero posto, drįsčiau suabejoti.“

Pasak pašnekovės, politines kortas sumaišyti galėtų nebent paskutinėmis savaitėmis kilę skandalai, nuo kurių apsiginti rinkimų lyderiams neužtektų laiko.

„Kol kas kova nuosaiki, taiki, rami. Kampanijoje vyrauja pozityvumas su tam tikra kritikos doze, kas ir būdinga demokratijoms. Matyti, kad bijomasi didelės kritikos, kad neapsisuktų bumerangu prieš kritikuojantį. Po ankstesnių rinkimų prisibijoma negatyvumo. Mieste iš plakatinių reklamų matyti, kad tiesiog siekiama populiarinti save ir tapti atpažįstamu, nes vyrauja portretinės reklamos“, – įžvalgomis dalijosi politologė.

LRT tyrimas V.Matijošaičiui nepakenks

15min kalbinto politologo A.Krupavičiaus teigimu, V.Matijošaitis turi didelį kauniečių palaikymą, taigi abejonių, kas taps meru, nekyla. Vis dėlto, kaip savivaldos rinkimų rezultatus paveiks pirmadienį pasirodęs LRT tyrimas, kuriame keliamas klausimas, ar meras, balsuodamas už Nemuno ir Nevėžio santakos kraštovaizdžio draustinio specialiojo plano koregavimą, nesupainiojo interesų?

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Algis Krupavičius
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Algis Krupavičius

Tai turėjo būti paskutinis lašas į V.Matijošaičio galimų prezidentinių ambicijų taurę, kad jis dar kartą pagalvotų ir tikrai nedalyvautų.

„Manau, kad šio tyrimo pasirodymo laikas tikrai neatsitiktinis, bet su mero rinkimais tai nesusiję. Tai turėjo būti paskutinis lašas į V.Matijošaičio galimų prezidentinių ambicijų taurę, kad jis dar kartą pagalvotų ir tikrai nedalyvautų. Sakyčiau, kad rinkėjams tai gali sukelti abejonių, ar balsuoti už „Vieningo Kauno“ narius. Vis dėlto, drastiškų pasikeitimų neįvyks“, – paaiškino A.Krupavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito