Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kauniečiai būgštauja, kad jų rinktas meras turės per mažai galių

Kauno gyventojai sekmadienį balsuoja antrame tiesioginių mero rinkimų ture. Jame dalyvauja rinkimų komiteto „Vieningas Kaunas“ lyderis Visvaldas Matijošaitis ir konservatorius dabartinis meras Andrius Kupčinskas.
Rinkimai Kaune
Rinkimai Kaune / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kaune balsuoti gali 261 806 rinkėjai. Kalbinti įvairiose rinkimų apylinkėse balsavę žmonės vylėsi ir permainų, ir darbų tęstinumo, kiti svarstė, ar nevertėjo merui suteikti daugiau įgaliojimų.

Gyventojų palaikymo neužtenka

„Viena vertus, tiesiogiai rinktas meras turėtų jausti didelę atsakomybę, nes yra rinktas tiesiogiai. Antra vertus, jis yra priklausomas ir nuo savo partijos ar rinkimų komiteto, kurie jį iškelia. Tačiau šiaip palaikau idėją miesto vadovą rinkti tiesiogiai“, – teigė Povilas Urbonas.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Rinkimai Kaune
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Povilas Urbonas

Su mažamete dukrele atėjusi balsuoti Algė Rykova netiki, kad naujoje kadencijoje miesto valdžia dirbs visiškai kitaip. „Tiesioginiai rinkimai yra daugiau žaidimas. Meras ir toliau lieka miesto tarybos pirmininku kaip ir iki tol, tai reiškia, kad pasikliauti vien gyventojų palaikymu jis negali ir bus priklausomas nuo daugumos taryboje. Manau, merui reikėjo suteikti daugiau galių, kad jis vadovautų ne tik tarybai, bet ir savivaldybės administracijai“, – įsitikinusi moteris.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Rinkimai Kaune
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Algė Rykova

Viliasi, kad bus sutvarkytos įvažos

Viena didžiausių Kauno bėdų gyventojams yra daugiabučių kiemai, įvažos į juos. Tuo tarpu gatvių kalbinti rinkėjai jau nekeiksnojo. „Labai tikiuosi, kad pagaliau bus atkreiptas dėmesys į kiemus“, – kalbėjo Aušra Uksienė.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Rinkimai Kaune
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Aušra Uksienė

Rimantas Stankevičius viliasi, kad daugiabučių gyventojai sulauks paramos įrengiant automobilių stovėjimo aikšteles. „Dabar automobiliai paliekami net įėjimuose į laiptines, okupuotos visos žalios erdvės, čia laukia labai rimti darbai, nes sovietmečiu statytų namų kiemai nepritaikyti mašinų laikymui“, – teigė vyras.

Kaunietė Genutė tikėjosi, kad jos rinktas meras rūpinsis miestu ir viską darys, kad jis gražėtų. „Darbo čia tikrai daug, svarbiausia, kad numatytus planus sugebėtų sklandžiai įgyvendinti“, – linkėjo moteris.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Rinkimai Kaune
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Genutė

Kandidatai rinkimų kampanijas vertina skirtingai

Atėję balsuoti kandidatai į merus skirtingai apibūdino dvi rinkimų kampanijos savaites.

A.Kupčinskas mano, kad buvo daug gerų debatų: „Per paskutines dvi savaites buvo daug aštrių diskusijų, galbūt oponentas to nesitikėjo. Gaila, kad pirmame ture debatai buvo labiau formalūs, antrajame jie buvo tokie, kokie turi būti visada. Per juos rinkėjas galėjo atskirti, kas yra kas.“

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Andrius Kupčinskas su žmona Jurga
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Andrius Kupčinskas su žmona Jurga

V.Matijošaitis: „Dvi savaitės buvo šlykščios. Išpilta daug purvo, buvo išgalvotų dalykų, kurių neteko girdėti per gyvenimą.“

A.Kupčinskas sakė, kad į rinkimus atėjo pakilios nuotaikos, nes nuo Kalėdų turėjo pirmą laisvą šeštadienį. V.Matijošaitis teigė, kad jo nuotaikos – darbinės.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Visvaldas Matijošaitis
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Visvaldas Matijošaitis

Ar politikai tiki pergale? „Koks politikas nesitiki pergalės?“, – atsakė A.Kupčinskas. „Tai – miestiečių valia“, – sakė V.Matijošaitis.

Iki 14 val. Kaune 91 rinkimų apylinkėje balsavo 24,45 proc. rinkėjų. Kovo pirmą tokiu laiku aktyvumas buvo 24,72 proc.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas