Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvos statistikos stebuklai: gyventojų mažiau nei rinkėjų

Lietuvos statistikos departamento (LSD) pateikiami demografiniai duomenys ir Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) paskelbtas rinkėjų skaičius verčia pakelti antakius. Sulyginus šiuos skaičius atrodo, kad kovo 1-ąją savivaldos rinkimuose balsuos gerokai daugiau žmonių, nei turėtų. Dar daugiau sumaišties sukelia VRK vadovas Zenonas Vaigauskas, pareiškęs, kad į rinkėjų sąrašus įrašoma mažiau žmonių, nei turėtų būti.
Savivaldos rinkimai
Savivaldos rinkimai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Į tai atkreipė dėmesį 15min.lt skaitytojas Rimvidas.

Šokiruojantys skaičiai

Preliminariais LSD duomenimis, šių metų pradžioje Lietuva turi  2921920 gyventojų. Lietuvos statistikos departamento duomenimis, šių metų pradžioje Lietuvoje gyveno 525 414 žmonių iki 18 metų.

Atėmę šį skaičių iš bendro pateikiamo gyventojų skaičiaus, gauname 2396506 gyventojus, kurie gali balsuoti.

Galima teigti, kad rinkimuose dalyvaus gerokai daugiau žmonių, nei yra suskaičiavęs LSD, nes VRK tinklalapyje teigiama, kad kovo 1-ąją prie balsadėžių bus pakviesta  2520550 rinkėjų.

Jeigu jie turi Lietuvos pilietybę, jie turi teisę balsuoti, todėl nėra jokio neatitikimo. Mes neturime duomenų apie tuos žmones, kurie nedeklaravo išvykimo.

Pasitelkus tokius pat skaičiavimus, panašius neatitikimus galima aptikti palyginus gyventojų skaičius įvairiose savivaldybėse.

Pavyzdžiui, preliminariais LSD duomenimis, šių metų pradžioje Birštonas turi 3592 gyventojus virš 19 metų amžiaus, tuo metu VRK pateikia, jog rinkimuose dalyvaus 4073 rinkėjai.

Viskas dėl emigrantų

Lietuvos statistikos departamento Ryšių su visuomene skyriaus vyriausioji specialistė Birutė Stolytė 15min.lt sakė, kad tokie neatitikimai susidaro dėl emigracijos.

Anot jos, Lietuvoje negyvenantys žmonės taip pat turi teisę balsuoti, todėl skaičiai ir neatitinka.

„Gyvena Londone, Ispanijoje... Jeigu jie turi Lietuvos pilietybę, jie turi teisę balsuoti, todėl nėra jokio neatitikimo. Mes neturime duomenų apie tuos žmones, kurie nedeklaravo išvykimo“, – sakė ji.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Zenonas Vaigauskas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Zenonas Vaigauskas

Z.Vaigauskas: į rinkėjų sąrašus pateko mažiau žmonių

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas 15min.lt sakė, kad į rinkėjų sąrašus įtraukta mažiau žmonių, nei turi teisę balsuoti.

„200 tūkst. yra išvykę, virš 100 tūkst. yra apskaitytųjų sąraše, tai yra žmonės, kurie nedeklaravo gyvenamosios vietos ir nėra kaip jiems įteikti rinkėjo pažymėjimą, – sakė jis. – Taigi, atvirkščiai, negalima teigti, kad mes per daug rinkėjų prirašome. Jeigu taip būtų, partijos labai greitai rastų tas „mirusias sielas". O tie rinkėjai, kurių mes negalime rasti, lieka neįrašyti į rinkėjų sąrašą."

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas