Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

45 metus automobilių sporte minintis Algimantas Glikas šalmo ant vinies dar nekabina

Spalio 28-ą dieną Lietuvos automobilių sporto meistras Algimantas Glikas pasitiko garbingą 70 metų jubiliejų. Tačiau ši sukaktis – ne vienintelė. Šiemet sukanka 45 metai, kai Algimanto Gliko pavardę galima rasti įvairių automobilių sporto disciplinų rezultatų lentelėse. Beveik pusę amžiaus trunkanti sportininko karjera tęsiasi iki šiol ir veteranas šalmo ant vinies kabinti dar neplanuoja.
Algimantas Glikas automobilių sporte
Algimantas Glikas automobilių sporte / Asmeninio archyvo nuotr.

Prisiminimais apie Algimanto Gliko karjerą automobilių sporte pasidalijo jo ilgametis bendražygis, dukart Europos automobilių kroso čempionas Nerijus Naujokaitis. Pasak pašnekovo, Algimantas Glikas lenktyniauti pradėjo ralio disciplinoje, o pirmuoju jo automobiliu tapo „GAZ 53“ sunkvežimis.

Didelės pastangos ir užsidegimas siekti tikslo davė vaisių – Algimantas Glikas tapo čempionu ir kiek vėliau pasuko į kitą sporto šaką. Jis nusprendė lenktyniauti vis didesnį populiarumą tuomet įgavusiame automobilių krose. Ten sportininkas debiutavo su tuo pačiu „GAZ“ automobiliu, tačiau vėliau persėdo į „UAZ 469“. Autokrose Algimantas Glikas taip pat sužibėjo ir iškovojo net keletą čempiono titulų.

Išmėginęs savo jėgas Lietuvoje Algimantas Glikas nusprendė savo galimybes patikrinti tuomet dar tik atsiveriančiame užsienyje. Tuomet jį patraukė Lietuvoje negirdėta automobilių sporto šaka – „Truck Trial“. Tai tarsi sunkvežimių lenktynės kliūčių ruože, kur reikia įveikti skirtingo reljefo ir kitokių sunkumų kupiną trasą. Šioms lenktynėms Algimantas Glikas su bendraminčiais susikonstravo „GAZ 66“ ir tapo pirmaisiais lietuviais, startavusiais tokio tipo varžybose užsienio šalyse.

Dvejus metus iš eilės dviejų varančiųjų ašių klasėje lietuviai buvo antri. Iki pirmos vietos ir čempionų vardų buvo likęs tik vienas žingsnis, tačiau tąsyk lietuviai negavo vizos keliauti į paskutines sezono varžybas Austrijoje.

Vėliau Algimantą Gliką buvo galima išvysti ir ralio kroso varžybose, kur jis jau pilotavo „Mitsubishi Lancer EVO“ automobilį. Nerijus Naujokaitis taip pat prisimena, kad Algimantas Glikas nespjaudavo ir į įvairius slalomo renginius ir ten taip pat demonstruodavo puikų tempą. Algimanto Gliko pavardę nuolat buvo galima rasti ir įvairiose žiemos trekų varžybose Lietuvoje.

„Tai žmogus – legenda. Per tiek metų jis lenktyniavo su labai daug skirtingų automobilių, varžėsi įvairiose automobilių sporto šakose ir visur yra pasižymėjęs savo pasiekimais. Nežinau, ar dar yra kitas toks žmogus, kuris jau tiek metų aktyviai lenktyniauja. Dar dabar Algimantas Glikas lekia įvairiuose renginiuose ir neplanuoja sustoti. Nežinau, iš kur tiek entuziazmo ir užsidegimo, bet tokių žmonių tikrai nedaug“, – sakė Nerijus Naujokaitis.

Pastaruoju metu Algimantas Glikas lenktyniauja dar kitokioje disciplinoje – Lietuvos „Baja“ taurės „Perimetro“ varžybų „Adventure“ klasėje su „Volkswagen Touareg“. Tokiuose renginiuose kaip „Subaru Gravel Challenge“ jis demonstruoja savo sugebėjimus prie „Audi S4“ vairo autokroso trasose ir kol kas šalmo ant vinies kabinti dar tikrai nesiruošia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas