Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Aistė Perminaitė po 2 metų pertraukos grįžta į klasikinį ralį, startuos „Samsonas Rally Utena 2024“

Aistė Perminaitė, 2020 metais pradėjusi savo lenktynininkės karjerą Lietuvos automobilių mini ralio čempionate, sėkmingai jį tęsė ir 2021 metais aukštesnėje lygoje – Lietuvos automobilių sprinto čempionate. Lenktynininkė tuo metu intensyviai dalyvavo tiek varžybose, tiek treniruotėse.
Aistė Perminaitė po 2 metų pertraukos grįžta į klasikinį ralį, startuos „Samsonas Rally Utena 2024“
Aistė Perminaitė po 2 metų pertraukos grįžta į klasikinį ralį, startuos „Samsonas Rally Utena 2024“
Temos: 2 Ralis Autosportas

Be to, tais pačiais 2021 m. ji laimėjo tarptautiniu mastu organizuojamą FIA „Rally Star“ projektą nacionalinėje atrankoje iškovodama greičiausios merginos iki 26 m. Lietuvoje titulą bei kelialapį į kitą projekto etapą Europoje.

Ten lietuvė pateko tarp TOP3 greičiausių merginų Europoje. Dar vėliau Aistė dalyvavo poroje sprinto etapų ir viename A lygos etape Elektrėnuose, tačiau ten patyrė avariją ir nuo to laiko klasikiniame ralyje daugiau nevažiavo.

Pastaruosius dvejus metus atletė buvo įsitraukusi į motociklų sportą. 2023 m. dalyvavo Lietuvos Cross Country čempionate ir iškovojo 3-ią vietą metinėje įskaitoje moterų klasėje jau pirmajame motociklų sezone.

O šiais metais Aistė lenktyniauja netgi dvejose disciplinose. Toliau tęsia pasirodymą Cross Country varžybose – ten šiais metais užsitikrino čempionės vardą, bei motokroso disciplinoje, patekusi tarp penkių greičiausių Lietuvos Motokroso čempionato merginų.

Grįžta į klasikinį ralį

Po intensyvaus motociklų sezono Aistė sugrįžta į klasikinį ralį.

Šiais metais Trakų rajono savivaldybės meras Andrius Šatevičius pasiūlė jai sugrįžti į klasikinį ralį startuojant Samsono ralyje, kuris vyks jau rugsėjo 27-28 dienomis Utenoje ir jos apylinkėse. Nors Trakų rajono savivaldybė yra generalinis šio Aistės starto rėmėjas, tačiau finansai nėra visas pasiruošimas raliui. Tokioms varžyboms, ypač po tokios pertraukos yra nemažas sąrašas darbų atlikti. Kadangi jau ilgą laiką Aistė pati nedalyvauja autosporte, lenktynininkė neturi nei savo automobilio, nei šturmano, nei licensijos. Visa tai gauti ir pasiruošti per dvi savaites – nemenkas iššūkis.

Dėl automobilio pasirinkimo šiam startui Aistei klausimų nebuvo. Žinojo, kad po tokios pertraukos geriausia būtų sėsti į techniką, kurią žino geriausiai, o tai yra galu varomas BMW markės ralio automobilis su kokiu Aistė ir buvo dalyvavusi ralyje iki šiol.

„Naują techniką bandytis turint tiek mažai laiko būtų per didelė rizika. Net ir tas pats sportui ruoštas BMW automobilis, po tokios pauzės reikalauja pripratimo iš naujo“, – sako A. Perminaitė.

Automobilio nuomą ir aptarnavimo paslaugas raliui Aistė pasirinko iš GS Sport & Repair komandos, kurie jau kelis metus specializuojasi būtent į sportinių BMW automobilių paruošimą ir aptarnavimo paslaugas varžybų metu.

Gyčio Stalerūno vadovaujama komanda Aistei nuomoja visiškai naujai paruoštą BMW 328i E46 compact automobilį, kurį lenktynininkė jau spėjo išbandyti savo pagrindinėje treniruočių vietoje Auto Moto Parke.
Daugiausiai laiko lenktynininkei atėmė šturmano paieškos, o jos stabdė ir galimybę treniruotis.

„Dalyvaujant ralio lenktynėse, bene svarbiausias pasiruošimas varžyboms yra stenogramos sudarymo treniruotės. Neturint šturmano negali testuotis ir įvertinti ar šturmanas teisingai ir laiku pateikia važiuojamo greičio ruožo dalies informaciją ir ar gali juo pasitikėti pilnai ar ne. O nuo to kinta ir vairuotojo važiavimo tempas bei bendras ekipažo rezultatas“, – teigia A. Perminaitė.

Lenktynininkė šturmaną rado vos kelios dienos prieš varžybas, jai Samsono ralyje ekipaže talkins Kipras Buteikis, kuris dar niekad nėra startavęs aukščiausioje ralio lygoje – Lietuvos automobilių ralio čempionate.

Tikėtina, kad jis gali būti ir pirmasis jauniausias Lietuvoje dalyvis gavęs aukščiausios lygos licenciją. Kipras jau yra dalyvavęs dvejose mini ralio varžybose ir kartą atlikęs saugos ekipažo funkciją tame pačiame Samsono ralyje praėjusiais metais šturmanaudamas savo tėčiui Aurimui Buteikiui.

Nors tai nėra didelis kiekis varžybų, tačiau jaunuolis yra užaugęs tikroje ralistų šeimoje, tad žinių ir treniruočių šoje vietoje jam netrūksta. Beje, šiose pačiose varžybose, toje pačioje klasėje važiuos ir Kipro brolis – Markas Buteikis, kuris šiuo metu BMW cup klasėje laiko čempiono poziciją. Ar jam pavyks šiuo titulu užbaigti ralio sezoną paaiškės po Samsono ralio.

Aistė per daug didelių lūkesčių šiam raliui neturi. Pagrindinis tikslas finišuoti ir gerai praleisti laiką:
„Jeigu būčiau turėjusi daugiau laiko pasiruošti, galbūt ir tikslus aukštesnius kelčiau. Tačiau šiuo atveju, po tokios pertraukos tiek nuo varžybų, tiek nuo treniruočių, tiek nuo sportinio automobilio ir su tokiu greitu bei kiek spontanišku pasiruošimu vieninteliai tikslai yra išlaikyti automobilį ant kelio ir parvežti jį į finišą. O po to įdomumo dėlei paanalizuosime kaip buvo važiuojama ir kaip pasikeitė tempas su pertrauka bei galbūt pastrateguosime planus sekantiems metams“.

Samsono ralis – paskutinis šių metų Lietuvos automobilių ralio čempionato etapas, po kurio paaiškės visų klasių čempionai ir prizininkai. Aistės ir Kipro ekipažas Utenoje savitgalį startuoja 80-uoju startiniu numeriu. Ralio tikslią programą ir greičio ruožų žemėlapius galima rasti oficialiame Samsono ralio internetiniame puslapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas