Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Antrame Aukštaitijos autokroso taurės etape Biržuose – trys virtimai ir gausybė staigmenų

Sekmadienį Biržų rajone, Pačeriaukštės autokroso trasoje įvyko antrasis šių metų Aukštaitijos automobilių kroso taurės etapas. Jame prie starto išsirikiavo beveik keturios dešimtys sportininkų, nemažą delegaciją atsiuntė ir latviai, tradiciškai besivaržantys šioje varžybų serijoje.
Varžybų akirmirka
Varžybų akirmirka / Organizatorių nuotr.
Temos: 2 Biržai Autokrosas

„1600 Junior“ klasėje susibūrė trys dalyviai. Nors tokio skaičiaus nepakako, kad šie pretenduotų į sezono etapo taškus, tačiau dėl varžybų taurių ir pozicijų jaunimas kovojo išties atkakliai. Čia praktiškai visą dieną lyderiavo Matas Rimkus su „Mitsubishi Colt“, tačiau finale viskas apsivertė aukštyn kojomis.

Po lemiamo starto į priekį šovė latvis Edvards Lajevskis su „Peugeot“, kuris sugebėjo išlaikyti savo lyderystę iki pat finišo vėliavos. Tuo metu Matui Rimkui nepavyko išsaugoti ir antrosios vietos – ją išplėšė Gytis Zabiela, nors pastarajam ir teko lenktyniauti techninių problemų turinčiu „Volkswagen“ automobiliu.

Organizatorių nuotr./Varžybų akirmirka
Organizatorių nuotr./Varžybų akirmirka

1600 klasėje startavo šeši dalyviai ir tai buvo labiausiai nenuspėjama kategorija, mat čia staigmenų pateikė pirmojo etapo lyderiai. Pirmiausia savo virtimu žiūrovus nustebino Lukas Kovera. Nors jis į rikiuotę grįžo ir vėliau vėl demonstravo savo greitį, tačiau finale sportininką sustabdė techninės problemos.

Dėl gedimų lenktynių nebaigė ir dar vienas greitas sportininkas Robertas Steniulis. Be to, šiame važiavime prireikė ir varžybų teisėjų įsikišimo, kurie pritaikė diskvalifikaciją geltonos vėliavos galiojimo zonoje lenkusiam ir tuo metu į antrą poziciją pakilusiam Mariui Kilbauskui. Po tokių rokiruočių į trečiąją vietą pakilo Danas Januševičius, antrąją poziciją susigrąžino vienintelė šių varžybų dama Monika Tutinaitė, o nugalėtoju tituluotas biržietis Vytautas Tumasas, dar sykį įrodęs savo greitį.

Organizatorių nuotr./Varžybų akirmirka
Organizatorių nuotr./Varžybų akirmirka

Pati gausiausia klasė buvo 2000. Po registracijos buvo pranešta, kad dalyvių čia užsiregistravo dvylika, todėl važiavimai vyks dviejuose skirtinguose pogrupiuose. Tačiau to neprireikė, mat dar per laisvąsias treniruotes ir chronometruojamus važiavimus dėl techninių problemų buvo priversti pasitraukti du dalyviai – Ričardas Jakimavičius bei Mindaugas Černiauskas. Dėl šios priežasties likus dešimčiai dalyvių nuspręsta rengti vieno bendro pogrupio važiavimus.

Po itin atkaklios kovos pergalę iš Biržų išsivežė Latvijos lenktynininkas Raimonds Abolinš. Jam darbą palengvino tai, kad Nerijus Baikauskas, iki tol demonstravęs itin gerą tempą, finale sustojo neįveikęs nė rato. Antroje vietoje įsitvirtino iš Plungės į Aukštaitiją lenktyniauti atkeliavęs Modestas Šatkauskas, o dėl trečios vietos kova užvirė tarp Modesto Banelio ir Gražvydo Strazdausko. Visgi pro šachmatinę vėliavą anksčiau pravažiavo pastarasis ir iškovojo trečiąją vietoją. Pirmąjį virtimą karjeroje čia patyrė Deividas Cholopovas, kuris viename iš važiavimų apsivertė iškart po starto – dar anksčiau nei tai padarė pirmame posūkyje analogišką triuką parodęs Lukas Kovera.

Organizatorių nuotr./Varžybų akirmirka
Organizatorių nuotr./Varžybų akirmirka

OPEN 2500 klasėje triumfavo dar vienas iš Žemaitijos atvykęs lenktynininkas Antanas Mažonas. Finale kova dėl pirmosios vietos buvo išties arši, o vienam iš rikiuotės priekyje dėl pozicijų kovojusiam pilotui Almontui Grigaliūnui finalas baigėsi ant stogo.

Antroje vietoje pasirodymą baigė Justinas Mikalauskas, o trečiosios vietos taurę iškovojo Erikas Narbutas, lenktyniavęs čia su 1,6 litro automobiliu ir pademonstravęs, kad net ir lenktyniaujant prieš galingesnę techniką jo „Civic“ gali būti konkurencingas.

Organizatorių nuotr./Varžybų akirmirka
Organizatorių nuotr./Varžybų akirmirka

2500 RWD klasėje didžiąją dienos dalį savo tempą bandė diktuoti Mantas Snukiškis, tačiau lūžusi BMW galinė pakaba nubloškė jį pozicijomis žemyn.

Finale sužibėjo Dainius Dambrauskas, kuris išsiveržęs į pirmąją vietą šios pozicijos jau nebepaleido iki pat finišo linijos. Mantui Snukiškiui teko tenkintis antra vieta, o ant trečiosios vietos laiptelio žengė VAZ 2101 vairavęs Mindaugas Valaitis.

Organizatorių nuotr./Varžybų akirmirka
Organizatorių nuotr./Varžybų akirmirka

Komandinėje įskaitoje triumfavo vietos ekipa – Biržų ASK. Jie surinko 51 tašką ir į viršų kėlė didžiausią taurę, taip įrodydami, kad praėjusiais metais ne atsitiktinai tapo šios varžybų serijos nugalėtojais.

Antri šįkart liko pirmojo šių metų etapo nugalėtojai „Ekroso“ komanda. Jie sukaupė 43 taškus ir vos vienu tašku aplenkė trečioje vietoje įsitvirtinusią Kupiškio „Auto-moto sporto“ ekipą.

Varžybų organizatoriai įsteigė ir papildomų prizų. Po dvi naujas, autokrosui skirtas padangas laimėjo vienintelė varžybų mergina Monika Tutinaitė bei pirmąjį krikštą apsiverčiant patyręs Deividas Cholopovas.

Organizatorių nuotr./Varžybų akirmirka
Organizatorių nuotr./Varžybų akirmirka

Trečiasis Aukštaitijos automobilių kroso taurės etapas numatytas liepos 31-ą dieną, sekmadienį. Dalyviai rinksis lenktyniauti Ramygalos autokroso trasoje, Panevėžio rajone.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas