Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 09 /18:37

„Rally Žemaitija 2022“ nugalėtojo titulas iškeliauja į Švediją

Kelmėje finišavo dvi dienas trukęs bendras Lietuvos ir Lenkijos ralio čempionatų etapas „Rally Žemaitija 2022“. Jame startavo 84 ekipažai iš septynių šalių. Lenktynių organizatoriai jiems paruošė 114 kilometrų ilgio trasą, padalintą į 14 greičio ruožų. Devynis iš jų laimėjo favoritu laikytas svečių iš Švedijos ekipažas Tomas Kristensson su šturmanu Andreas Johansson, ir šventė pergalę bendroje įskaitoje.
„Rally Žemaitija“ finišo podiumas
„Rally Žemaitija“ finišo podiumas / Andriaus Lauciaus nuotr.

Pirmosios ralio dienos įvykius ir rezultatus galite rasti čia.

GR7

Pirmame antrosios ralio dienos greičio ruože Dominykas Butvilas ir Vladas Jurkevičius 14, 52 km distanciją įveikė identišku laiku ir švedą T.Kristenssoną paliko trečioje vietoje. Tačiau juos čia teskyrė 0,7 sek.

Po šio greičio ruožo lyderių trejetukas išliko nepakitęs ir lentelės viršūnėje vis dar puikuojasi švedo pavardė.

Šį greičio ruožą transliavome tiesiogiai. Vaizdo įrašą galite išvysti žemiau.

GR8

Aštuntame greičio ruože geriausią laiką pademonstravo T.Kristensson. Jis 1,2 sek. aplenkė D.Butvilą ir 1,3 sek. pranoko V.Jurkevičių. Taigi, švedo per pirmąją dieną sukaupta persvara po pirmųjų dviejų šeštadienio greičio ruožų išlieka stabili.

GR9

Devintame greičio ruože geriausią distancijos įveikimo laiką pademonstravo Airijos ekipažas – J.McErlean ir J.Fulton. Antras čia buvo S.Płachytka, tačiau svarbiausia ne tai. Trečio laiko autorius D.Butvilas čia net 5,6 sek. aplenkė pagrindinį savo oponentą kovoje dėl pirmosios vietos T.Kristenssoną.

Po devynių GR švedo persvarą prieš D.Butvilą ištirpo iki 4 sek. 20 sek. lyderiui jau nusileidžia ir trečioje vietoje išlieka V.Jurkevičius.

GR10

Dešimtasis greičio ruožas buvo atšauktas jam dar neprasidėjus, kadangi pirmą sykį važiuojant GR8 siauroje įkalnės atkarpoje sustojo vienas iš dalyvių ir užblokavo kelią kitiems, iš paskos startavusiems ekipažams.

GR11

Vienuoliktame greičio ruože ir vėl greičiausias buvo T.Kristensson. Jis čia D.Butvilą aplenkė dar 4,1 sek. Trečią laiką parodė Giedrius Notkus su Daliumi Strižanu. Po šio GR lyderiaujantis švedas susigrąžino iki kluptelėjimo devintame greičio ruože turėtą persvarą ir D.Butvilą lenkia 8,1 sek. Treti su 26,7 sek. atsilikimu – V.Jurkevičius su A.Paliukėnu.

GR12

Analogiškas scenarijus susiklostė ir dvyliktame GR. T.Kristenssonas čia D.Butvilą aplenkė dar 4,2 sek. Trečią laiką parodė lenkas S.Płachytka. Po šio GR T.Kristenssono persvara prieš D.Butvilą siekia jau 12,3 sek.

GR13

Tryliktame GR ir vėl laimėjo T.Kristenssenas. Antrą ir trečią laikus parodė lenkai A.Chwietczuk ir K.Wróblewski. D.Butvilas čia buvo tik devintas ir panašu, jo šansu iškovoti pergalę galėtų būti nebent grubi švedo klaida. Po šio GR T.Kristenssoną ir D.Butvilą jau skiria 17,5 sek.

GR14

Paskutinysis greičio ruožas staigmenų nepateikė. Jame ir vėl nugalėjo T.Kristensson, kuris taip pat užsitikrino ir „Rally Žemaitija“ nugalėtojo vardą. Trečią laiką šiame ruože parodęs D.Butvilas įsitvirtino antroje bendrosios įskaitos vietoje, o trečią poziciją iškovojo V.Jurkevičius.

Įtempta kova

Tokio pirmą kartą į mūsų šalį atvykusių skandinavų pasirodymo negalima laikyti staigmena: Tomas yra 2020-ųjų „Junior WRC“ čempionas. Šis sezonas FIA Europos ralio bei dar keliuose kuklesnio statuso nacionaliniuose čempionatuose jam taip pat pavydėtinai sėkmingas. „Rally Žemaitija 2022“ Švedų ekipažui jau aštuntosios varžybos šį sezoną. Du kartus vyrai startavo namų lenktynėse, tris kartus Lenkijoje, po vieną kartą Čekijoje ir Latvijoje. Net keturis kartus jie finišavo ant nugalėtojų garbės pakylos, o „South Swedish Rally“ ir „Rajd Podlaski“ fiksavę absoliučiai geriausią tempą trasose. Prieš savaitę vykusiame Europos ralio čempionato etape „Tet Rally Liepāja“ šie vyrai taip pat pretendavo kopti ant podiumo, tačiau devintojo greičio ruožo viduryje buvo priversi stoti pasikeisti prakirsto rato. Tai atsiėjo prarastomis daugiau nei 2 minutėm ir smuktelėjimu į 13-ąją vietą.

„Rally Žemaitija 2022“ iššūkį svečiams metė du Lietuvos ekipažai: Dominykas Butvilas su Renatu Vaitkevičium didžiausią tempą fiksavę dviejuose greičio ruožuose ir Vladas Jurkevičius su Aisvydu Paliukėnu, laimėję vieną rungtį, abi dienas kvėpavo švedams į nugarą. Po pirmųjų dešimties greičio ruožų jie nuo lyderio atsiliko viso labo 4 sekundėm, tačiau T. Kristenssonas likusią trasą skriejo neįtikėtinu tempu ir persvarą padidino iki 19 sekundžių.

Po finišo tiek D. Butvilas, tiek V. Jurkevičius atidavė pagarbą nugalėtojui ir tikino esą laimingi gavę progą dalyvauti tokioje intriguojančioje kovoje. T. Kristenssoną jie vadino vienu geriausių šių dienų Europos lenktynininkų, padėjusių geriau suvokti savo pačių meistriškumo lygį ir neišnaudotas technikos galimybes.

Nepaprastai aštri kova vyko ir tarp šiais metais milžinišką pažangą žvyro trasose padariusių Lenkijos ralio čempionato dalyvių gretose. Du greičiausi kaimynų ekipažai Grzegorz Grzyb su Adam Binięd ir Sylwester Płachytka su Jacek Nowaczewsk santykius išsiaiškino tik pačiame paskutiniame greičio ruože, kai pergalę išplėšė S. Płachytka, savo tautietį aplenkęs viso labo pusantros sekunde.

„Rally Žemaitija“ TOP10
„Rally Žemaitija“ TOP10

2WD įskaitoje jokių šansų varžovams nepaliko Justas Tamašauskas ir Dovydas Ketvirtis. Nuo pat varžybų pradžios jie didino savo persvarą prieš Janį Vorobjovą, o po pastarojo pasitraukimo lyderiai atsikvėpti galėjo dar lengviau. Antroje vietoje finišavusį Nedą Radišauską su Jonu Pipiru jie aplenkė daugiau nei trimis minutėmis. Treti 2WD įskaitoje finišavo lenkai Adam Sroka ir Patryk Kielar.

Dėl technikos gedimų ir avarijų „Rally Žemaitija 2022“ finišo nepasiekė 20 ekipažų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas