Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Artėja „Race of the champions 2008“

Jau gruodžio 14-ąją Londone esančiame „Wembley“ stadione bus galima išvysti įdomų renginį – lenktynes, kuriose vienas prieš kitą paeiliui susirungs pajėgiausi Pasaulio automobilių ir motociklų sporto meistrai.
Wemblio stadionas
Wemblio stadionas jau antrą kartą priims ir lenktynininkus / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Maždaug 1 kilometro ilgio žiedinio tipo trasoje, kurios didelė dalis tęsiasi paraleliai pačiai sau (žiūrint į planą gali atrodyti, kad tai – dvi skirtingos trasos) identiškais automobiliais startuos po du pilotus. Laimės tas, kuris apvažiuos ją greičiau, o finalininkams teks kautis net iki 3 kartų, kur nugalėtoju bus pirmas, triumfavęs dukart.

Nuo 1999-ųjų metų įsteigta ir „tautų taurė“, kurią gauna geriausiai pasirodžiusi vienos šalies komanda. Tokia komanda yra sudaroma iš dviejų pilotų. Šiemet prieš renginį į avariją pakliuvo ir buvo sužeistas vienas iš pilotų – australas Markas Webberis (kol kas neaišku, kas jį pakeis), o likusių pilotų sąrašas atrodo taip:

Michaelis Schumacheris (Septyniskart „F1“ čempionas);
Sebastianas Vettelis („Formulė 1“);
Jensonas Buttonas („Formulė 1“);
Andy Priaulx'as (Turistiniai automobiliai – žiedas);
Troy'us Bayliss'as (Žiedinės „Superbike“ motociklų lenktynės);
Yvanas Mulleris (Įvairių žiedinių lenktynių nugalėtojas);
Sebastienas Loebas (Penkiskart „WRC“ čempionas);
Mattiasas Ekstromas („DTM“ čempionas ir autoralio dalyvis);
Tomas Kristensenas („Le Mans“, „DTM“ ir „F1“ lenktynininkas);
Travis Pastrana (Įvairios sporto šakos: ralis, motokrosas ir t.t.);
Carlas Edwardsas („NASCAR“);
Davidas Coulthardas („Formulė 1“);
Adamas Carollas („A1GP“);
Garethas McHale'as (ralis).
 
„Race of the champions 2008“ bus jau 21-osios tokio tipo lenktynės, į kurias susirinks pajėgiausi planetos techninių sporto šakų atstovai. Varžybos, prasidėjusios dar 1988 metais, pirmąsyk vyko „Monthléry“ trasoje netoli Paryžiaus. Tąkart , kaip paaiškės vėliau – tradiciškai, dominavo legendiniai ralio pilotai – mažajame finale susikovė Walteris Rohrlis su Stigu Blomqvistu, o dėl pirmosios vietos varžėsi du suomiai – Timo Salonenas ir Juha Kankkunenas. Pastarasis laimėjo šį renginį ir tapo pirmuoju „Race of the champions“ nugalėtoju (suomis taip pat triumfavo ir 1991-aisiais). Šiose lenktynėse pilotai pakaitomis daugiausia varžėsi automobiliais, „užsilikusiais“ nuo neseniai panaikintos B grupės. 1988-ųjų automobiliai buvo: „BMW M3“, „Audi Quattro S1“, „Lancia Delta Integrale“, „Ford Sierra Cosworth“, „Opel Manta“ir „Peugeot 205 T16“.
 
Džiugu, kad tarp „Race of the champions“ nugalėtojų išsiskiria ralio meistrai. Be W.Rohrlio čia nugalėję yra: S.Blomqvistas (2 metus iš eilės), Andrea Aghinia, Didier Auriolis (3 kartus), Francois Delecouras, Carlosas Sainzas, Colinas McRae (finale jis varžėsi su broliu Alisteriu), Tommis Makinenas, Harris Rovanpera, Marcusas Gronholmas, Sebastienas Loebas (2 kartus) ir DTM bei autoralio žvaigždė – švedas Mattiasas Ekstromas (2 kartus).
 
Išties galima pasakyti, kad ne autoralio pasaulio atstovų dalyvavimas „Race of the champions“ finaluose, yra retas reiškinys. Pirmąkart šias varžybas laimėjęs ne ralio lenktynininkas buvo suomis „F1“ pilotas Heikkis Kovalainenas, o tai buvo jau 2004-ieji metai (priminsime, kad varžybos vyko kasmet nuo 1988-ųjų). Iki tol, ralio gerbėjų džiaugsmui, pirmas vietas nuskindavo tik šios sporto šakos atstovai, kurių sugebėjimas prisitaikyti prie naujų sąlygų ir vairavimo meistriškumas atnešdavo pergales. Taip pat verta paminėti, kad Heikkis tebėra vienintelis „Race of the champions“ nugalėtojas, nedalyvavęs ralio varžybose, galbūt todėl dėl prognuozuojamo finalo ilgainiui čia ralio pilotų kviečiama vis mažiau.
 
Šie metai Vemblio stadione bus antrieji iš eilės. Ilgiausiai – nuo 1992-ųjų net 12 metų jos vyko Kanarų salose.
 
Šiemet geriausieji iš geriausiųjų susirungs tokiais automobiliais kaip: „Ford Focus WRC“, „KTM X-BOW“, „Solution F Prototipe“, „Abarth 500 Asetto Corse“, „RX 150“ ir, žinoma, specialiu „Race of the champions car“ bagiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas