Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Aurum 1006 km lenktynių“ favoritai (1): ką gali TCR klasė

Palangos lenktynėmis vadinama „Aurum 1006 km“ fiesta kartais vadinama ir lietuviškuoju Le Manu. Ne tik dėl to, kad ilgai trunka ir reikalauja didelės ištvermės. Intriga, aistros ir spėlionės, kas nugalės šį kartą, – šie klausimai iškyla prieš kiekvienas lenktynes. 15min GAZAS parengė apžvalgų ciklą apie atskiras šių lenktynių klases. Šie straipsniai padės geriau susiorientuoti tiems, kurie autosportu ima domėtis tik atvykę į Palangą.
BEC 6h lenktynės Estijoje
Audi TCR / Egidijaus Babelio nuotr.

Visos Palangos lenktynių naujienos ir galerijos (spauskite čia)

Nors „Aurum 1006 km“ lenktynėse Palangoje kasmet sulaukiame būrio galingiausių sportinių automobilių, dažnai pati aršiausia kova lenktynių trasoje verda tarp žemesnėse klasėse važiuojančių sportininkų. Apžvelgsime vieną konkurencingiausių – TCR klasę. Intrigą didina ir tai, kad pernai „VW Golf TCR“ (NOKER RT) bendroje įskaitoje finišavo net trečioje vietoje. Jį pilotavę K.Stasionis, S.Piirimagi, E.Valeiša, J.Jonušis nuo antroje vietoje finišavusio „Porsche Club by LG Oled“ atsiliko vos 34,687 sek.

TCR – tai 2014 metais pasaulyje pristatyta nauja automobilių klasė. Pagrindinė jos ypatybė ta, kad šie automobiliai išrieda iš fabrikų jau iškart gamykliškai paruošti autosportui. Kadangi jie visi privalo atitikti „TCR International Series“ reikalavimus, tai užtikrina sąžiningą konkurenciją tarp sportininkų. Įprastai besivaržant šiais priekiniais ratais varomais, iki 350 AG galią generuojančiais ir ne daugiau 1250 kg sveriančiais automobiliais laimi greičiausi sportininkai.

„Aurum 1006 km lenktynėse“ ši klasė debiutavo 2017 metais ir nuo tada čia verda bene aršiausia konkurencija, tačiau labai patikima technika važiuojantys šios klasės dalyviai kartais gali įkąsti ir galingesniems. „Noker Racing Team“ komanda su „Volkswagen Golf TCR“ pernai buvo puikus konkurencingumo pavyzdys.

„TCR“ klasės favoritai

„Noker Racing Team“ su „Volkswagen Golf GTI TCR“.

Egidijaus Babelio nuotr.
Egidijaus Babelio nuotr.

Komandos sudėtis: Kęstutis Stasionis, Stenas Piirimagi, Marius Slaboševičius.

2019 ir 2020 metų TCR klasės laimėtojai. Pernai jie mus visus nustebino, už savo nugaros palikę daug galingesnių automobilių ir užėmė net trečiąją vietą bendroje įskaitoje. Tai kol kas pati aukščiausia vieta, kokią yra užėmę šioje klasėje besivaržantys sportininkai.

Kęstutis Stasionis su Estijos kartingų čempionu S.Piirimagi važiavo šioje komandoje ir pernai. Šiemet prie jų prisijungs ir kitas pasižymėjęs kartingų sporto žmogus – Marius Slaboševičius, kuris praeityje yra sudaręs kone didžiausią konkurenciją Lietuvos kartingų trasose legendiniam šalies lenktynininkui Kazimierui Vasiliauskui. M.Slaboševičiui priklauso ir 2019 m. pasiektas greičiausiai lenktynių metu įveikto rato rekordas (1:14.772) TCR klasėje.

„Inter Rao Lietuva by Texaco“ su „Audi TCR“

Sudėtis: Egidijus Valeiša, Mindaugas Varža, Justas Jonušis.

Įdomi komanda, jos sudėtis ir automobilis. Kad Egidijus ir Justas pajėgūs laimėti šioje klasėje, jau žinome. Pernai jie važiavo klasės laimėtojų „Noker Racing Team“ komandoje, o pats E.Valeiša gali pasigirti net dar skambesniais titulais, jis 2007 m. su broliais Jonu ir Ignu Gelžiniais triumfavo bendroje įskaitoje su „Porsche 911 GT3 CUP 997“ automobiliu. Trečiasis komandos narys Mindaugas Varža, kurį dažniau matome kartu su E.Valeiša važiuojantį ralio trasose.

Mindaugas save laiko ralistu, netrukus jis pradės prekybą ralio automobiliams skirta važiuokle. Tačiau, kad ir kaip bežadėtų daugiau Palangoje nebevažiuoti, jis vis grįžta. Ne išimtis ir šie metai.

Dar neminėtas komandos sportininkas – Justas Jonušis. 19-etis sportininkas yra lenktynių organizatoriaus Dariaus Jonušio sūnus. Justas jau spėjo dukart švęsti pergalę šioje klasėje. Dabar likęs tik klausimas, ar gali tai padaryti ir prie „Audi“ automobilio vairo? Juo labiau, kad Justas yra išbandęs įvairių automobilių – netgi slovakų „Lamborghini Huracan Trofeo“ Dubajaus trasoje.

Autoglass-service by Aunepa su „Seat Cupra TCR“

Sudėtis: Andrius Maniušis, Titas Čapkauskas, Marius Dudonis, Ramūnas Čapkauskas.

Organizatorių nuotr./„Baltic TCR“ lenktynių akimirkos
Organizatorių nuotr./„Baltic TCR“ lenktynių akimirkos

Garsiojo Ramūno Čapkausko vedama komanda, kuri 2019 m. šioje klasėje nusileido tik „Noker Racing team“. Pats R.Čapkauskas yra daugkartinis šalies tiek žiedo, tiek ralio čempionas. 2007 metais jis laimėjo ir šiose, tuomet dar „Omnitel 1003 km lenktynėmis“ vadintose varžybose. Jam į pagalbą ateis ir sūnus Titas Čapkauskas. Ši komanda potencialiai gali sudaryti didžiausią konkurenciją varžantis dėl pergalės TCR klasėje.

„Sauda by GSR“ su „Volkswagen Golf GTI TCR“

Sudėtis: Ernesta Globytė, Marius Miškūnas, Mindaugas Liatukas.

2020 m. ši komanda buvo labai greita ir liko antra TCR klasėje, visas komandos branduolys išliko. Marius Miškūnas yra viena ryškiausių buvusios „Fast Lap“ žiedinių lenktynių serijos žvaigždė, daugkartinis Lietuvos žiedinių lenktynių čempionas, taip pat visi jį puikiai prisimenam iš dalyvavimo Palangos lenktynėse ir su legendine „Honda Integra“. Jis su ja čia yra ir laimėjęs savo klasėje.

O Ernesta daug metų važiuoja žiedinėse lenktynėse bei ralyje, ji neabejotinai yra viena greičiausių sportininkių šalyje. Komandoje bus ir didžiulę patirtį šiose varžybose turintis Mindaugas Liatukas.

„Lesta Racing Team“ su „Seat Cupra TCR“

Sudėtis: Audrius Navickas, Aurimas Jablonskis, Joana Survilaitė, Jonas Karklys.

Komandos nuotr./„Lesta Racing Team“
Komandos nuotr./„Lesta Racing Team“

Įprastai dėl greičiausios Lietuvos „žiedininkės“ vardo varžosi Ernesta Globytė ir Indrė Senkutė-Gedgaudienė, o šįkart prie jų prisijungs Joana Survilaitė. Buvusi Lietuvos kartingų čempionė, akivaizdžiai nestokoja ambicijų parodyti savo greitį didžiausiose metų lenktynėse. Tuo tarpu Audrius Navickas ir Aurimas Jablonskis neseniai šiuo automobiliu dalyvavo varžybose pačioje „Mugello“ trasoje Italijoje. Be proto intriguoja ir paskutinis komandos narys – Jonas Karklys, Baltijos šalių ilgų nuotolių čempionas, kuris neseniai nusipirko „Hyundai i30N TCR“ automobilį dalyvavimui pačiame Vokietijos žiedinių lenktynių čempionate.

Komandos nuotr./Jonas Karklys debiutavo „ADAC TCR Germany“
Komandos nuotr./Jonas Karklys debiutavo „ADAC TCR Germany“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas