Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Biržų pašonėje nugriaudėjo finalinis Aukštaitijos autokroso taurės etapas

Praėjusį sekmadienį Biržų rajone, Pačeriaukštės autokroso trasoje surengtas paskutinysis, šeštasis Aukštaitijos automobilių kroso taurės etapas, kurį čia kartu su partneriais surengė Biržų automobilių sporto klubas.
Varžybų akimirka
Varžybų akimirka / Organizatorių nuotr.
Temos: 2 Biržai Autokrosas

Iki sezono finišo tiesiosios likus vienam etapui tapo aišku, kad paskutinės lenktynės kalendoriuje bus išties dramatiškos. Apie tai bylojo rezultatų lentelėse esantys skaičiai, kadangi kai kuriose įskaitose skirtumai tarp prizininkų ir pretendentų į juos buvo labai mažai.

Be to, paskutiniojo etapo taškai skaičiuojami su 1,5 koeficientu, tad kiekviena iškovota ar prarasta pozicija galėjo pakoreguoti ir metinės įskaitos situaciją. Be to, į Biržus lenktyniauti atvyko ir gausus būrys lenktynininkų iš Latvijos, kurie, nors ir nepretendavo į metinės įskaitos pozicijas, taškus nugvelbti galėjo ir, kaip vėliau paaiškėjo, tą ir padarė.

Rytas Pačeriaukštės trasoje prasidėjo nuo formalumų – administracinės ir techninės komisijos, o po to dalyvių laukė laisvųjų ir chronometruojamų važiavimų sesija. Joje užduotis kiekvienam buvo aiški – užfiksuoti kuo geresnį vieno rato įveikimo laiką, nes būtent pagal tai buvo dėliojama starto tvarka pirmai kvalifikacijai. Išsiaiškinę santykius su chronometru netrukus po to sportininkai jau stojo į kvalifikacijų startus.

Po trijų kvalifikacinių važiavimų jų laukė finalinė šešių ratų kova, po kurios paaiškėjo šeštojo Aukštaitijos automobilių kroso taurės etapo nugalėtojai ir prizininkai bei jų iškovoti taškai, kuriuos susumavus sezono lyderiai ir prizininkai jau galės matuotis šių metų trofėjus.

Klasėje 1600 nugalėtoju tapo latvis Dainis Zemnieks. Jis finale tik paskutiniame rate įveikė visą dieną itin stabiliai važiavusį klasės lyderį Marių Kilbauską. Tačiau Mariaus Kilbausko užduotis tądien buvo kita. Jam reikėjo koncentruotis tik į Gytį Zabielą, kuris metinėje įskaitoje kvėpavo į nugarą.

Tą Marius Kilbauskas puikiai ir padarė. Ir nors pirmąją vietą paskutiniame etape jis atidavė Dainiui Zemniekui, tačiau už savęs išlaikė Gytį Zabielą, kuris finišavo trečias. Šiose varžybose įvyko ir vienuolikos metų sportininko Antano Liubino debiutas. Jaunuolis važiavo išties puikiai ir pasiekė solidžią ketvirtą vietą ir už tai organizatorių buvo apdovanotas specialiu prizu – padangomis.

Organizatorių nuotr./Varžybų akimirka
Organizatorių nuotr./Varžybų akimirka

Klasėje 2000 kovos ir intrigų buvo kur kas daugiau, kadangi čia užsiregistravo net 16 dalyvių. Dėl šios priežasties visą dieną jie buvo atskirti į du pogrupius, o galiausiai, po paguodos finalų, į paskutinę šešių ratų kovą stojo geriausiųjų dešimtukas. Čia niekas neprilygo sezono lyderiui Gediminui Ašakėnui. Nors jis vienoje iš kvalifikacijų ir pateko į incidentą, tačiau tai jo iš ritmo neišmušė. Finale jis važiavo užtikrintai ir iškovojęs pergalę užsitikrino nugalėtojo titulą.

Antroje vietoje finišą pasiekė šiemet įspūdingą tempą demonstravęs, tik prieš porą metų į krosą po pertraukos sugrįžęs Ričardas Jakimavičius. Beje, sėkmingas pasirodymas Biržuose Ričardui Jakimavičiui leido ir metinėje įskaitoje pakilti iš trečiosios vietos į antrąją, kadangi jo tiesioginis varžovas Vytautas Tumasas šįkart finišavo tik dvyliktas ir net nepateko į finalą.

Organizatorių nuotr./Varžybų akimirka
Organizatorių nuotr./Varžybų akimirka

OPEN 2500 klasėje savo namų trasoje triumfavo biržietis Erikas Narbutas. Būtent jo ir iki finalo visuose važiavimuose lyderiavusio Regimanto Nevulio kova labiausiai iš savo vietų ir kėlė gausiai susirinkusią publiką. Nors Regimantas Nevulis ir vairavo techniškai pranašesnį automobilį, tačiau susidūręs su pavarų dėžės problemomis jis apsiginti nuo jaunojo biržiečio atakų sugebėjo neilgai.

Tačiau šis praradimas Regimantui Nevuliui nėra didelis, kadangi metinėje įskaitoje jis vis tiek išlaikė sezono lyderio titulą. Trečias šioje klasėje finišavo latvis Ingus Lazdans. Šiose varžybose, OPEN 2500 klasėje startavo ir dar vienas autokroso naujokas Andrius Prichodko. Jam tai buvo vos antrasis išvažiavimas į varžybas ir jau teko patirtį krikštą – viename iš posūkių jis be jokios varžovų pagalbos apsivertė. Nepaisant to, mechanikai spėjo atstatyti automobilį ir sportininkas lenktynes tęsė. Toks įvykis nepraslydo pro akis organizatoriams ir jie sportininką taip pat apdovanojo žvyrinėmis padangomis.

Organizatorių nuotr./Varžybų akimirka
Organizatorių nuotr./Varžybų akimirka

Tikras nervų karas vyko klasėje 3000 RWD. Joje po važiavimo teisėjai nusprendė diskvalifikuoti sezono lyderį, antroje vietoje finišavusį Mantą Snukiškį. Tačiau net ir toks verdiktas anykštėno pozicijai metinėje įskaitoje įtakos jau nebeturėjo – jis išliko klasės nugalėtoju šiemet.

Tuo metu paskutinio etapo finalinę kovą laimėjo Dainius Dambrauskas, o po Manto Snukiškio diskvalifikacijos į antrą poziciją šoktelėjo Tomas Majauskas. Jam tai pirmasis podiumas karjeroje, kadangi savo kelią autokrose lenktynininkas pradėjo tik šiemet. Beje, Tomas Majauskas tik paskutiniuose metruose aplenkė Aidą Grabauską, kuris keletą ratų važiavo numontuotu galiniu ratu ir šįkart džiaugėsi trečiąja vieta.

Organizatorių nuotr./Varžybų akimirka
Organizatorių nuotr./Varžybų akimirka

Komandinėje įskaitoje triumfavo varžybų šeimininkai – Biržų ASK komanda. Ant antrojo laiptelio žengė „Ekrosas“ rinktinė, o į Latviją trečiosios vietos trofėjus išsivežė „LiL Autosports“ komanda. Visi nugalėtojai ir prizininkai buvo apdovanoti ne tik išskirtinio dizaino unikaliomis taurėmis, kurias pagamino „Amico“ kompanija, bet ir gausybe papildomų prizų.

Apdovanojimų ceremonija nepraėjo ir be šampano purslų. Kaip juokavo organizatoriai – išlaistyti gautą šampaną dalyviai privalo pagal papildomus varžybų nuostatus. Galiausiai ši spalvinga, nuotaikinga ir prizų gausa pasižymėjusi apdovanojimų ceremonija, kurios galėtų pavydėti net ir aukštesnių autokroso lygų dalyviai, buvo vainikuota fejerverku bei organizatorių pažadu čia susitikti ir kitų metų sezone.

Po šio etapo suskaičiavus galutinius dalyvių taškus ir nustačius jau neginčijamas jų pozicijas sezone, Aukštaitijos autokroso taurės dalyviai rinksis į apdovanojimų vakarą. Jis tradiciškai įvyks Kupiškio rajone, Uoginiuose esančiame Adomo Petrausko muziejuje. Renginys numatytas spalio 21 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas