Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Dakaro karys Arūnas Gelažninkas atskleidė savo naują vaidmenį

Daugkartinis Lietuvos čempionas, du kartus Dakaro ralį vienišių kategorijoje laimėjęs, šiais metais su žmona Emilija Gelažninkiene šturmano pozicijoje pasirodęs Arūnas Gelažninkas visuomet ieško naujų veiklų ir iššūkių.
Arūnas Gelažninkas – Dakaro dalyvių mokytojas
Arūnas Gelažninkas – Dakaro dalyvių mokytojas / AG Dakar School nuotr.

Šiemet motociklininkas pristato naujovę tokių lenktynių kaip „Dakaras“, „Breslau rally“ mėgėjams, būsimiems ir esamiems dalyviams – visa apimančius ralio reido disciplinos mokymus.

Anot sportininko, imtis tokios veiklos paskatino paties patirtis, kai 2018 m. pradėjus kelią sunkiausių lenktynių link, buvo sunku rasti, kur atlikti tikslingas treniruotes.

Arūnas Gelažninkas – Dakaro šturmanų mokytojas

„Įveikęs jau penkis Dakaro ralius, iš kurių vieną teko praleisti šturmanaujant, jaučiuosi sukaupęs solidų žinių bagažą tokios informacijos, kuri naudinga tiek pradedantiems eiti ralio keliu, tiek jau pažengusiems. Mokymą pradėjau jau anksčiau, kai Lietuvoje pradėjome „AG Dakar school“ veiklą. Mokykla veikia, to įrodymas – 2024 m. Dakare startavęs komandos narys Modestas Siliūnas. Tačiau vis tiek žinau, kad yra kur tobulėti.“

Raktas į tobulą pasiruošimą, kaip teigia A. Gelažninkas, yra neatsiejamas ralio reido elementas – kelio knyga, kurioje yra sužymėta visa varžybų dalyviams reikalinga informacija. Tokia kelio knyga naudojama įvairaus lygio varžybose – nuo vietinių ralių iki pat Dakaro.
„Visiems aišku, jog niekas į aukščiausio lygio varžybas, tokias kaip didžioji sportininkų siekiamybė Dakaras, negali vykti be pasiruošimo.

Motociklininkams tai išvis neįmanoma. Mano pažintis su kelio knygomis prasidėjo RBI organizuojamame „Breslau rally“ Lenkijoje. Po patirties, ten vežiau ir vežu savo mokinius, Emilija taip pat debiutavo šiose varžybose, šiemet ten vežame iš viso 8 komandos narius.

Kadangi su „AG Dakar school“ bendruomene norime dalintis patirtimi ir absoliučiai visais sėkmei reikalingais įrankiais, kreipėmės į „RBI Sport“. Šie, kadangi mus jau pažinojo, pasiūlė susitikti ir jau po savaitės, Tunise vykusio „Fenix rally“ metu, sukirtome rankomis dėl kelio knygų ir bendradarbiavimo sportininkų švietime“, – kalbėjo lenktynininkas.

„RBI Sport“ – garsus automobilių sporto ralių organizatorius, atsakingas už ne vieno lietuvio pamėgtų varžybų organizavimą. Jų globojamas, seniausias Europos bekelės ralis „Rallye Breslau“ šiemet jau švęs 30-metį. Nuo 2021 metų „RBI Sport“ sėkmingai organizuoja „Fenix Rally“ Tunise, o nuo 2011 metų – Rumunijoje vykstantis „Balkan Off-Road Rally“.

„RBI Sport“ direktorius Aleksandras Kovatčevas džiaugiasi naujos partnerystės potencialu ir tikisi sėkmingo bendradarbiavimo. „Mes visada palaikome jaunus talentus, kurie aistringai domisi automobilių sportu ir džiaugiamės galėdami suteikti įvairių įgūdžių vairuotojams galimybę tobulinti savo gebėjimus. „RBI Sport“ organizuojamose varžybose galima išbandyti savo jėgas įvairiose vietovėse, pravažiuoti įvairias technines bei greitas atkarpas, todėl tai yra puiki aplinka mokymuisi ir tobulėjimui, o kelio knygų naudojimas – neatsiejama šios disciplinos dalis.“

Iki šiol tokio visokeriopo mokymo A. Gelažninkas nebuvo matęs nei Lietuvoje, nei Jungtiniuose Arabų Emyratuose, kur dar praėjusių metų rudenį atidarė „AG Dakar School Dubai“. Dabar, anot kauniečio, pilnavertės treniruotės bus prieinamos visiems – nuo pradinuko iki profesionalo.

„Ralio reido varžybos yra labai specifinės. Motociklininkams, šturmanams, vairuotojams, kiekvienas kilometras nežinomas, visada turi būti atidus ir pasiruošęs netikėtumams. Kaip tam tinkamai pasiruošti? Iki šiol – tik kaupiant patirtį ir klystant. Mano tikslas buvo pasiūlyti lenktynininkams pilnavertį pasiruošimą su visais reikalingais įrankiais ir, žinoma, patirtimi. Įvairaus mokymo lygiai, pradedantiesiems ir profesionalams, leis pasiruošimą varžyboms perkelti į kitą lygį. Kadangi kelias išsvajotojo finišo link susideda ne tik iš didelio noro, užsispyrimo ir nuolatinio sukimosi žiedinėse trasose bet ir tinkamų įrankių, navigacinių sistemų ir kuo identiškesnių sąlygų atkartojimo. Šešeri metai patirties ralio reido disciplinoje man atnešė pamokas, kuriomis dabar užtikrintai galiu dalintis su motociklų ir motobagių vairuotojais ir šturmanais.“

Patirtį sportininkas ruošiasi kaupti ir toliau – yra numatęs kelias varžybas, kuriose planuoja pasirodyti. Tiesa, ar startuos Dakaro ralyje 2025-aisiais, sportininkas dar neatskleidžia, tačiau viliasi, kad sportininkų iš Lietuvos, ypatingai motociklininkų, gretos plėsis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius