Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dakarsko dienoraštis (10): kaip ir kuo reikia rengtis važiuojant į Dakaro ralį?

Klausimas, regis, amžinas ir iki galo sunkiai atsakomas. Nes orai dažniausiai yra nenuspėjami, kaip ir Dakaro rezultatai. Net ir Pietų Amerikoje, garsėjusioje savo šiltu klimatu, buvo visko. Jei Peru pakrantė – tikras rojus šilumos ištroškusiems ir vandenyno bangų pasiilgusiems lietuviams, tai, tarkime, Bolivija tapdavo galvos skausmu tiesiogine ir perkeltine prasmėmis.

Galvą Bolivijoje skaudėdavo ne tik dėl deguonies trūkumo aukštikalnėse, bet ir debesuotumo, gausių kritulių. Tačiau žieminių miegmaišių Pietų Amerikoje nereikėjo. Nes aukštikalnėse, kuriose siautėdavo šiaurys su sniegu, juk nemiegodavome, jas tik perkopdavome automobiliais.

Nauja realybė Saudo Arabijoje

Visai kitokia situacija Saudo Arabijoje. Sunku patikėti, bet Tabuko apylinkėse 2020 m. Dakaro ralio metu visai smagiai pasnigo. Oro temperatūra, tolstant nuo Raudonosios jūros į šalies gilumą, krenta žemyn, o nugaras kiaurai košia šalti vėjai. Turbūt supratote, kad šioje Dakaro ralį padedančioje rengti šalyje keturi metų laikai gali jus aplankyti per vieną valandą.

Tarkime, pajūrio mieste Džidoje (Jeddah) reikia kremo nuo saulės ir visiškai pakanka marškinėlių trumpomis rankovėmis. Gal panašiai apibūdinčiau ir Janbu, esantį Raudonosios jūros pakrantėje. Tačiau net ir pajūriu kylant iki Neomo, jau gali prireikti specialaus aprangos komplekto. Kitaip tariant, gali tekti sluoksniuoti drabužius. Nes nėra sveika nei perkaisti, nei peršalti – abi blogybės vienodos. Nes, kaip minėjau, netgi danguje šviečianti saulė komforo negarantuoja – juo turime pasirūpinti patys.

Juolab kad, kai per parą Dakare miegame vidutiniškai 4 val. (bent aš taip gyvenu jau tris savaites), šaltkrėtis apima ir dėl susikaupusio nuovargio.

VIDEO: Kaip teisingai rengtis Dakare

Trumpas nukrypimas. Prieš šį Dakarą pagalbos kreipiausi į ekspertus ir papasakojau pernykštes bėdas Saudo Arabijoje, kai teko šalti. Hiatus.lt drabužių ir laisvalaikio aksesuarų parduotuvės ekspertai patarė laikyti drabužių sluoksniavimo principo, kuris labai praverčia tokiomis permainingomis aplinkybėmis.

Kas yra rūbų sluoksniavimas ir kam jis reikalingas?

Pagrindiniai rūbų sluoksniavimo privalumai – tai šiluma ir patogumas. Šiluma atsiranda dėl tarp drabužių sluoksnių įstrigusio kūno sušildyto oro. O drabužiai iš tinkamų audinių ar pluoštų garantuoja greitą drėgmės išgarinimą lauk. Dėl šių priežasčių keli ploni ir techniški rūbų sluoksniai jus sušildys geriau, nei vienas storas.

"Be to, apsirengus keletą plonesnių sluoksnių, visuomet galima nusivilkti šilumai ar apsaugai skirtą sluoksnį ir taip prisitaikyti prie aplinkos sąlygų. Vilkėdami vieną storą rūbą tokio lankstumo neturėsite", – patarė Hiatus aktyvios laisvalaikio aprangos ir avalynės ekspertas Vytautas Ralys.

Pagrindinė sluoksniavimo taisyklė, užtiktinanti patogumą ir komfortą bet kokiu oru – vienas ant kito užvilkti tinkamai parinkti pirmasis, antrasis ir trečiasis sluoksniai. Kiekvienas sluoksnis turi specifinę paskirtį, todėl svarbu kruopščiai juos pasirinkti.

Pirmojo rūbų sluoksnio, dar vadinamo "termo" apranga, pagrindinė funkcija yra pašalinti drėgmę nuo kūno ir taip padėti išlaikyti jo šilumą. Pirmojo sluoksnio rūbai dažniausiai gaminami iš poliesterio ir/arba merino vilnos – abi šios medžiagos sugeria drėgmę ir ją greitai pašalina lauk.

Vidurinis rūbų sluoksnis sulaiko kūno sušildytą orą. Jis turi ir puikiai "kvėpuoti". Tik tada kūnas neperkaista pradėjus aktyviau judėti. Puikus vidurinio sluoksnio rūbas yra flisinis (velto poliesterio pluoštas) džemperis, kuris puikiai išsaugo šilumą ir "kvėpuoja".

Sintetinio pluošto džemperiai yra praktiški, itin greitai džiūstantys ir tikrai tinkami išsiruošus slidinėti ar į žygį. Šaltesnėmis oro sąlygomis viduriniu sluoksniu gali tapti liemenė, lengva pūkinė ar sintetinio užpildo striukė.

Trečiasis, išorinis, sluoksnis (angl. "shell") saugo žmogų nuo vėjo ir lietaus (ar sniego). Išoriniam sluoksniui pasirenkama neperšlampama striukė, sauganti, kad drėgmė nepatektų į po apačia esančius drabužius, tačiau leidžianti apatiniam ir viduriniam sluoksniams pašalinti drėgmę lauk.

Ar gali marškinėliai ir šildyti, ir šaldyti?

Kai "Hiatus" ekspertas pasiūlė į Dakarą vilktis "šaldančius" marškinėlius, suklusau: o kam man jie, juk ten gali būti šalta?

Vis dėlto pasirinkau žygiams, aktyviam laisvalaikiui ar aktyviai veiklai lauko sąlygomis tinkamesnius sintetinius, o ne medvilninius marškinėlius. Ir nė akimirką nesigailėjau.

Medvilnės marškinėlių nerekomenduojama naudoti kaip apatinio sluoksnio aktyviai judant, nes medvilnė sugeria drėgmę ir ją ilgai laiko savyje. Be to, drėgna medvilnė traukia šaltį. Dėl to kūnas greitai atšąla, tai yra nemalonu, o šaltuoju metų laiku gal net kiek pavojinga.

Sintetinio audinio rūbai, pavyzdžiui, COLUMBIA, tinkami bet kokiai aktyviai veiklai, nes jie itin greitai džiūsta, yra lengvi, patvarūs bei juos paprasta prižiūrėti. "Sintetinis audinys toks kaip, pavyzdžiui, poliesteris, puikiai sugeria ir akimirksniu išgarina drėgmę, tad intensyvesnių veiklų metu šis pluoštas – nepralenkiamas", – paaiškina "Hiatus" aktyvios laisvalaikio aprangos ir avalynės ekspertas Vytautas Ralys.

Tai grįžkime prie maloniai vėsinančių marškinėlių. Sauo Arabijoje vilkėjau marškinėlius, pagamintus naudojant ypatingą COLUMBIA Omni-Freeze ZERO technologiją. Arba, liaudiškai tariant, tai – "šaldantys” marškinėliai.

Esminės jų funkcijos: greitai džiūna, yra elastingi ir dėl to patogūs, puikiai apsaugo nuo UV spindulių (tai labai naudinga Saudo Arabijoje, kur ir žiemą dienomis daug saulės), bei turi vėsinimo efektą. Jis atsiranda, kai marškinėliai įgeria drėgmės.

Sluoksniuojant šie marškinėliai puikiai tinka kaip pirmasis aprangos sluoksnis. Be to, Columbia savo šaldančius marškinėlius praturtina antimikrobinėmis savybėmis, tad ir priežiūra nereikalinga tokia dažna, kaip įprastai.

Išskirtinis ir dakarinis džemperis. Labai tankus flisinis jo sluoksnis, kurio išorinė dalis – impregnuota. Dėl to džemperis yra atsparus drėgmei bei vėjui, ir lengviau priežiūrimas, mat natūralus purvas nesugeba įsigerti giliai į impregnuotą audinį.

Kokie batai tinkamiausi ilgiems pasivaikščiojimams

Ekspertas Vytautas Ralys rekomenduoja atkreipti dėmesį į 5 svarbiausius aspektus renkantis avalynę kelionėms sudėtingesnėmis sąlygomis, kai gali reikėti ilgai eiti ir pan.

  • Neperšlampa! Sušlapus pėdoms yra labai paprasta prisitrinti pūslių. Atvėsus orui dar ir "šlapios kojos = šaltos kojos". Tad rinkitės neperšlampamus batus.
  • Bato protektorius. Teisingai parinktas gali užtikrinti patogų ir stabilų pasivaikščiojimą. Prisiminkite, kad kalvotoms vietovėms reikia vieno, miesto parkų takeliams kitokio, o smėlingiems paviršiams – dar kito sukibimo.
  • Išorinė bato medžiaga – natūralios odos ar sintetinės konstrukcijos? Oda suteikia avalynei papildomo tvirtumo ir puikiai tiks sudėtingiems žygiams įveikti. Batai iš sintetinių pluoštų bus lengvesni ir laidesni orui, dėl to labiau tiks kelionėms laisvalaikiu.
  • Aulo aukštis. Avalynė aukštu aulu suteikia daugiau apsaugos, ir daugiau stabilumo! Ypač ilgai vaikštant gamtoje.
  • Jokių medvilninių kojinių! Verčiau rinkitės kojines iš merino vilnos ar sintetinių audinių.

Kasdien po 15 000 žingsnių

Dakare kasdien automobiliu nuvažiujame 500-800 km. Taigi, regis, nuolat sėdime automobiliuose. Vis dėlto per dieną kažkaip sugebėdavome nueiti po 10-20 tūkst. žingsnių. Juk lėkdavome ne tik į greičio ruožo starą ar finišą, bet ir tarpinius taškus. Kartais bėgte.

Tam reikėjo tinkamos avalynės. Juo labiau, kad į Dakarą išvykau su sena kojos trauma – esu visiškai susilaužęs čiurną, ji buvo du kartus operuota, todėl koja nuolat patinusi.

Todėl eksperta Vytautas ieškojo tvirtų, tačiau ne per kietų batų. Dėl to buvo parinktas modelis, kuris nėra skirtas specifinei veiklai – alpinizmui ar labai šiurkščiai bekelei.

"Parinkome modelį, kiek lankstesnį, turintį daugiau amortizacijos, paslankumo, tačiau išlaikantį esmines ir reikalingiausias savybes. Batai yra aukštesniu aulu, kad apsaugotų čiurną, giliu pado protektoriumi, kad gerai sukibtų su paviršiais, bei smūgius sugeriančia, amortizuojančia bei stabilumo suteikiančia pado paminkštinimo (angl. midsole) technologija. Tokius batus galima ir yra patogu dėvėti tiek sudėtingesnėse kelionėse, tiek ir kasdien", paaiškino "Hiatus.lt" ekspertas.

Apie COLUMBIA SPORTSWEAR

„Columbia Sportswear Company“ yra vienas didžiausių aktyvaus laisvalaikio aprangos gamintojų visame pasaulyje. 1938 m. Jungtinėse Amerikos Valstijose įsikūrta „Columbia“ iki šiol yra valdoma įkūrėjų dukros Gert Boyle, jos sūnaus Tim Boyle ir anūko Joe Boyle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento