Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Didžiausiose vasaros motosporto lenktynėse pergalę pasiekė Kęstutis Stankūnas

Besiruošdami praeito sekmadienio „Tukada Lietuvos plento žiedo čempionato“ lenktynėms rašėme, kad konkurencija „Superbike“ klasės varžybose pasiekė aukščiausią tašką. Tačiau ketvirtose sezono lenktynėse laimėjus jau ketvirtam skirtingam lenktynininkui galime tik pripažinti, kad prestižiškiausioje plento žiedo klasėje gali būti ir dar karščiau.
Kęstutis Stankūnas. LMSF nuotr.
Kęstutis Stankūnas. LMSF nuotr.

Nors ir lenktynėse įspūdingą pergalę pasiekė Kęstutis Stankūnas, tačiau apie viską iš pradžių.

Nusikelkime į šeštadienį rengtas treniruotes. Antroje treniruočių sesijoje Vitas Lopinys iškart fiksavo savo geriausią dienos laiką (1:10.745) ir buvo greičiausias iš lietuvių tarpo, trečioje sesijoje vėl greičiausias Vitas. Ketvirtoje sesijoje jį aplenkė Vaidas Nomeika, tačiau Vitas buvo P2. Kol penktoje sesijoje Vitas vėl fiksavo geriausią laiką.

Po šeštadienio treniruočių dienos atrodė, kad V.Lopinys bus neginčijamas lenktynių savaitgalio Kačerginėje favoritas. Sekmadienio ryte Vito paklausus kaip jis jaučiasi dėl jam kabinamos favorito etiketės, jis tik kukliai atsakė, kad nejaučia jokio spaudimo dėl itin artimos situacijos turnyrinėje lentelėje.

„Neapkraunu savęs mintimis apie situaciją bendroje įskaitoje ar varžovus, manau visą savo energiją reikia nukreipti tik į sportinį rezultatą. Todėl koncentruojuosi tik į save ir tiesiog mėgaujuosi „BMW M1000RR“ vairavimu lenktynių trasoje“, - ramiai kalbėjo Vitas.

Sekmadienį pirmoje treniruočių sesijoje Vitas paspaudė dar stipriau (1:10.020) ir buvo pats greičiausias. Paskutinės prieš kvalifikaciją treniruočių sesijos metu Vitas septintu bandymu vėl užfiksavo greičiausią laiką (1:10.069) visoje sesijoje.

„Pradėjęs aštuntąjį greitąjį ratą jaučiau, kad važiuoju dar greičiau, kone tobulai įveikiau du trečdalius trasos, tuo metu atrodė, kad esu kažkur arti trasos oficialaus rekordo ir jau tiesiog nebegalėjau paleisti to greitojo rato“, - vėliau sakė Vitas.

Ir tuomet stiprus, plieną ir kaulus laužantis smūgis!

Ir tuomet stiprus, plieną ir kaulus laužantis smūgis!

V.Lopinys pateko į avariją vos už posūkio ar dviejų nuo tos vietos, kur šiemet skaudžiai krito Šarūnas Pladas.

Dar ir dabar atsimenu kaip neramiai blaškiausi po padoką, klausydamasis toje pačioje sesijoje važiavusių lenktynininkų komentarų apie matytą avarijos vietą, nežinomybė dėl Vito sveikatos visiems nedavė ramybės.

Galiausiai pasiekus geroms žinioms, kad nors ir „BMW M1000RR“ stipriai apdaužytas, tačiau Vitas visiškai sveikas, visas padokas kone lengviau atsiduso.

Kvalifikacija

Iš kovos pasitraukus treniruotėse įspūdingai važiavusiam V.Lopiniui, užvirė kova tarp likusių sportininkų.

Kvalifikacijos sesijos pradžioje į P1 išsiveržė Valdemaras Klyševskij. Vis dėl to jis ilgai lyderio pozicija nepasidžiaugė. Netrukus jį aplenkė „pole“ poziciją pelnęs Ivo Vinnins iš Latvijos.

Sesijai visai besibaigiant su itin konkurencingu 1:10.435 sek. rato įveikimo laiku netikėtai P2 vietą kvalifikacijoje iškovojo Didžiojoje Britanijoje gyvenantis Kazimieras Jonušas (B1200 klasė). Nors ir jis buvo iš žemesnės klasės, dėl sujungtų „Superbike“ ir B1200 klasių lenktynių buvo organizuojama ir bendra kvalifikacijos sesija.

Aukščiausią vietą (P3) iš lietuvių tarpo „Superbike“ klasėje užėmė Kęstutis Stankūnas, P4 buvo Vaidas Nomeika (B1200 klasėje), P5 Tauras Norkūnas, o tik P9 Valdemar Klyševskij.

Lenktynių eiga

Prieš startą du varžovus prieš save turėjusio Kęstučio Stankūno akys tiesiog degė noru pagaliau pasiekti išsvajotąją pergalę. Jo žvilgsnyje tartum galėjai perskaityti žodžius: „šiandien yra mano diena ir kaip bebūtų, aš savo pergalę pasiimsiu."

Tačiau starto procedūra jam nesusiklostė taip, kaip norėtųsi. Po sėkmingo starto į P1 išsiveržė B1200 klasėje važiuojantis ir Estijoje gladiatoriaus vertą pasirodymą pademonstravęs Vaidas Nomeika.

P2 vietoje tuo metu važiavęs Kęstutis ir vėl atsidūrė besivejančio rolėje. Jis jau du kartus šiame sezone finišavo P2 pozicijoje ir tikrai nesiruošė grįžti namo be pergalės.

Galiausiai po keleto ratų lenktynių laimėtojas paaiškėjo ąžuolo posūkyje, savo šanso kantriai laukęs K.Stankūnas atliko švarų, kone meistrišką lenkimą ir pakilęs į P1 ėmė sparčiai tolti, tarsi robotas stabiliai štampuodamas 1 min 10 sek. laikus.

Tuo laikotarpiu P9 buvęs V.Klyševskij susiskribo, kad Kęstutis jau per daug nutolęs ir savo dėmesį sutelkė į kovą su Tauru Norkūnu dėl lyderio pozicijos čempionato bendroje įskaitoje.

Lenktynių eigoje Valdemaras ėmė vis kopti vietomis aukštyn (kol finišavo P5), o Tauras kristi, dėl ko galiausiai finišavo P11 pozicijoje ir prarado lyderio bendroje čempionato įskaitoje vardą.

Po šio etapo Valdemaras Klyševskij tapo naujuoju „Tukada Lietuvos plento žiedo čempionato“ lyderiu.

Tiesa, dar prieš lenktynes garsiojo Šarūno Plado mokinys atvirai sakė, kad Kačerginė tikrai nėra ta trasa, kurioje jis norėtų lipti iš savo komforto zonos ir rizikuoti, o ką iš tikro gali, jis parodys paskutinių etapų Estijoje ir Slovakijoje metu.

O dabar eikime prie įdomiausios dalies, nors ir sparčiai nutolęs ir net 14 sek. persvara lenktynėse laimėjęs K.Stankūnas tapo nebepavejamas kitiems, V.Nomeika starto metu išsikovotą aukštą poziciją ėmė saugoti nuolat blokuodamas Ivo Vinnins ir Sander Telve (abu iš „Superbike“ klasės) atakas.

Galiausiai tartum ant bangos šiuo metu esantis Vaidas atsilaikė ir per vargus pelnė P2 vietą lenktynėse (ir pergalę B1200 klasės įskaitoje). Aplenkęs 18-ka sportininkų jis taip pat išsiveržė į priekį ir bendroje B1200 klasės „Tukada Lietuvos plento žiedo čempionato“ įskaitoje.

Po lenktynių Kačerginėje bendra įskaita atrodo taip:

  • 1 Valdemar Klyševskij 77 tšk.
  • 2 Tauras Norkūnas 74 tšk.
  • 3 Kęstutis Stankūnas 65 tšk.
  • 4 Vitas Lopinys 54 tšk.

Kitas čempionato etapas bus surengtas Parnu (Estija) trasoje, rugsėjo 7-8 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas