Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Drama „Tukada Lietuvos plento žiedo čempionato“ lenktynėse Kačerginėje

Gladiatoriai vis dar yra čia, tik jų nesutiksite gatvėje, nardant tarp kitų eismo dalyvių. Tai tie motociklininkai, kurie važiuoja lenktynėms skirtose trasose, kuriose jie lygiomis sąlygomis konkuruodami su kitais gali pademonstruoti savo vairavimo įgūdžius. Tiesa, pavojai slypi ir ten. Tuo įsitikinome ir sekmadienio „Tukada Lietuvos plento žiedo čempionato“ etape.
Kazimiero Jonušo avarija. Dace Teibe nuotr.
Kazimiero Jonušo avarija. Dace Teibe nuotr.

Čempioniškas Jono Stankūno pasirodymas

Prieš šį etapą net 36 taškų persvara „Tukada Lietuvos plento žiedo čempionato“ bendroje įskaitoje prieš artimiausią konkurentą turėjęs Jonas Stankūnas galėjo būti ramus. Vis dėlto jam kur kas didesnę grėsmę kėlė į Lietuvą atvykęs estas Jaanus Saarmaa, kuris prieš šį etapą pirmavo Baltijos čempionato įskaitoje.

Vis dėlto šiame etape Jonas pademonstravo čempiono vertą formą. Kvalifikacijoje užfiksavo savo asmeninį rekordą „Nemuno žiedo“ trasoje (1:09,831 sek.), tokiu būdu net sekunde aplenkdamas Jaanusą Saarmaa (P2 kvalifikacijoje). Lyg to dar būtų negana, lenktynes jis dominavo net dar labiau ir laimėjo triuškinančia 18,2 sek. persvara!

Po šio pasirodymo Jonas trims taškais išsiveržė į priekį Baltijos čempionato įskaitoje, tačiau intriga išlieka dėl to, kad ten jau J.Saarmaa važiuos savo namų trasoje. Norint tapti Baltijos šalių čempionu J.Stankūnui teks įveikti Jaanusą tarsi jo pačio kieme.

Žvelgiant į P2 ir P3 pozicijose likusius sportininkus negali nesižavėti Žilvinu Paškevičiumi (P2 lenktynėse) ir Vitu Lopiniu (P3). Jei startą tartum pramiegojęs Žilvinas praleido į priekį eilę konkurentų, stengdamasis iškovoti antrą vietą lietuvių tarpe jis atliko kone daugiausiai lenkimų.

Tuo tarpu Vitas Lopinys nusipelno pagarbos dėl savo charakterio ir drąsos. Rytinėse treniruotėse važiuodamas dideliu greičiu sudaužęs savo „BMW M1000RR“ motociklą jis neišsigando, nepasimetė, o kuo ramiausiai užsiregistravo ir startavo savo atsarginiu motociklu „Superstock 600“ klasės varžybose.

Paprastai žmonėms po tokių avarijų prireikia laiko atsigauti psichologiškai, natūralios mintys apie galimą pakartotiną kritimą juos sulėtina, tuo tarpu Vitas kvalifikacijoje ramiai užfiksavo P3, o lenktynėse pakilti aukščiau sutrukdė tik prastas startas. Bene daugiausiai vargo Vitas turėjo su po starto į trečią poziciją pakilusiu ir iš paskutiniųjų besilaikiusiu Mantu Rajacku (finišavo P4 lietuvių tarpe).

Drama B1200 klasės varžybose

Visų netikėtumui B1200 klasės kvalifikacijoje sužibo nauja žvaigždė. Didžiojoje Britanijoje gyvenantis Kazimieras Jonušas pelnęs „pole“ poziciją B1200 klasės sportininkų tarpe tartum pasiuntė visus susirinkusius į nokdauną. Negano su prestižiškiausia „Superbike“ klase sujungtoje sesijoje jis užfiksavo P2 laiką (1:10,435) iš 20-ies dalyvavusių!

P2 laiką kvalifikacijoje užfiksavo nuo Kazimiero 0,370 sek. atsilikęs Vaidas Nomeika, o P3 liko tuo metu čempionate dar pirmavęs Vytautas Krasnickas.

Vis dėlto didžiausia drama mūsų laukė lenktynėse. Po fantastiško starto Vaidas Nomeika išsiveržė į P1, aplenkdamas net lenktynininkus iš „superbike“ klasės, tuo tarpu Kazimieras nukrito keliomis pozicijomis žemyn.

Į P4 po starto nukritęs Kazimieras Jonušas nesiruošdamas pasiduoti ėmė važiuoti kone va bank. Kol aštuntame rate, beveik prisivijęs lyderių grupę krito kone pavojingiausioje „Nemuno žiedo“ vietoje – aklame pakilime į kalną prieš starto-finišo tiesiąją. Per daug motociklą paguldžiusiam Kazimierui nuslydo priekinis motociklo ratas ir jis krito prieš pat visu greičiu į kalną kylančius sportininkus. Po lenktynių Valdemaras Klyševskij net teigė pakoju kliudęs Kazimiero koją. Vis dėlto saugiai iš važiuojamosios dalies išropojęs K.Jonušas atsipirko tik sumuštu riešu.

Vaidą Nomeiką galiausiai aplenkė Kęstutis Stankūnas iš „Superbike“ klasės, tačiau niekam daugiau savo pozicijų neužleidęs V.Nomeika vis vien pelnė pergalę antrose iš eilės B1200 klasės lenktynėse.

Tuo tarpu savo greičio šiame etape neradęs Vytautas Krasnickas (P3 lenktynėse) paskutiniame rate vos nekrito ir visai besibaigiant lenktynėms buvo aplenktas tikrą lenkimų fiestą surengusio Tomo Melniko (išplėšta P2 lenktynėse). Po finišo Vytautas skundėsi problemomis su motociklo amortizatoriais.

Po šios etapo naujuoju čempionato lyderiu bendroje įskaitoje tapo antrame etape iš eilės laimėjęs Vaidas Nomeika.

B1200 klasės čempionato bendra įskaita

  • 1. Vaidas Nomeika - 86 tšk.
  • 2. Vytautas Krasnickas - 77 tšk.
  • 3. Tomas Melnikas - 60 tšk.

C1200 ir C600 klasių lenktynių apžvalga

Šio etapo lenktynėse nestartavo C1200 klasės lyderis Edgaras Šiuparis. Todėl P2 vietoje finišavęs Albert Antipov tapo naujuoju čempionato lyderiu. Maloniai nudžiugino ir pirmą kartą šiame sezone ant podiumo lipęs Klaipėdos motosporto klubo atstovas Martynas Gricius (P3 lenktynėse).

Geriausiai šį savaitgalį pasirodė Dovydas Šidlauskas. Jis ir toliau savo „streetbike“ tipo „Kawasaki Z1000“ motociklu lenkia sportinius motociklus vairuojančius konkurentus. Save asmeninį rekordą (1 min 13 sek.) „Nemuno žiede“ pasiekęs Dovydas sakė, kad mano, jog įmanoma būtų įvažiuoti ir 1 min 12 sek. laiką, tačiau tam reiktų naujų padangų.

Tas faktas, kad D.Šidlauskas laimėjo lenktynėse naudodamas jau kartą kitose lenktynėse naudotas padangas, plius tikrai ne lenktyniavimui žiede sukurtą motociklą dar kartą įrodė, kad C klasėje viskas priklauso tik nuo vairuotojo. Ir norint šioje klasėje rodyti pačius aukščiausius rezultatus, net nėra būtinas brangus, sportinis motociklas. Svarbiausia yra treniruotės ir savęs paties tobulinimas.

C600

Vairuotojo įgūdžių svarbą prieš motociklą įrodė ir jau trečiose lenktynėse iš eilės laimėjęs Gintaras Čiegis. Artimiausią persekiotoją net 15 sek. persvarą aplenkęs Gintaras irgi nevairuoja pačio brangiausio motociklo klasėje, tiesiog praeitų metų Baltijos šalių čempionas rodo neįtikėtiną progresą. Vien ko vertas faktas, kad jis šio savaitgalio metu net du kartus gerino savo asmeninį trasos rekordą, o lenktynėse aplenkė net šešis galingesnę C1200 klasės techniką vairuojančius lenktynininkus.

Tuo tarpu kova dėl P2 lenktynėse užvirė tarp iš antros pozicijos startavusio Luko Kadžio, Eimanto Jankausko ir naujesnį motociklą prieš šias varžybas nusipirkusio Mantą Apanavičiaus. Nors ir Lukas startavo iš palankesnės pozicijos, lenktynėse jį vos tūkstantosiomis sekundės dalimis (0,098 sek.) aplenkė antrą vietą užėmęs Eimantas Jankauskas.

P3 liko L.Kadys, o P4 pernai metų čempionas M.Apanavičius.

Būtina paminėti, kad tai buvo pirmas kartas Luko Kadžio karjeroje, kai jis lipo ant podiumo „Tukada Lietuvos plento žiedo čempionato“ varžybose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas