Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Elektromobilių varžybose – nauji automobilių modeliai ir patyrę lenktynininkai prie vairo

Birželio 18 dieną Vilniuje jau 7-ąjį kartą startuos elektromobilių varžybos „Ignitis ON: Pažink Lietuvą!“. Naujienų pateiks ne tik naują formatą sugalvoję organizatoriai, tačiau ir dalyviai, lenktynėse pristatysiantys naujausius Lietuvos rinką pasiekusius elektromobilius, naujas, rinkoje vos debiutavusias markes, o juos vairuos patyrę lenktynininkai.
Elektromobilių varžybos „Ignitis ON: Pažink Lietuvą!“
Elektromobilių varžybos „Ignitis ON: Pažink Lietuvą!“ / Organizatorių nuotr.

Naujienų gausa

Šiemet „Ignitis ON: Pažink Lietuvą!“ elektromobilių lenktynių dalyviams per 6 valandas reikės pasiekti 2 tarpinius finišus ir įveikti kaip įmanoma didesnį nuotolį. Plečiantis elektromobilių pasiūlai ir platėjant ekologiškų transporto priemonių gamai, modeliai bus skirstomi į 3 kategorijas pagal baterijos talpą.

Geriausius ir toliausiai nuvažiuojančius elektromobilius išaiškinti padės ir naujovė taisyklėse: laukimo laikas prie įkrovimo stotelės nebus išskaičiuojamas iš rezultato. Dėliojantis strategiją ekipažų nariams reikės gerai pasukti galvą.

Dalyviai skuba registruotis, likus beveik 2 mėnesiams užpildė jau 25 vietas iš 30-ies ir ruošia sunkiąją artileriją. Štai „Lietuvos metų automobiliu 2021“ tapusio „Volkswagen ID.3“ sąraše kol kas nėra, mat Vokietijos automobilių gamintojo atstovai į varžybas siunčia 2 didesnius ID.4 modelius su talpesnėmis baterijomis. Prieš juos varžysis giminingasis „Škoda Enyaq“. Šios markės modelių elektromobilių lenktynėse iki šiol nebuvo.

Nematyti gamintojai ir jų modeliai

Dar vienas naujas „Ignitis ON: Pažink Lietuvą!“ varžybose nematytas vardas: „Mercedes-Benz“. Čia savo galimybes parodys EQA modelis.

Tuo tarpu „Seres“ yra dar nematytas vardas ne tik elektromobilių lenktynėse, tačiau ir Lietuvos rinkoje. Tai visiškai naujas elektromobilių gamintojas iš Kinijos, pradėjęs prekiauti savo modeliais Europos rinkoje. Pirmasis „Seres 3“ modelis debiutuos būtent „Ignitis ON“ elektromobilių varžybose.

„Šiose lenktynėse tikimės gerai reprezentuoti savo atstovaujamą ženklą ir parodyti jį platesnei visuomenei. Šis automobilių gamintojas naujokas tik Europos rinkoje. Kinijoje jis turi ilgametę patirtį gaminant tiek automobilius su vidaus degimo, tiek elektros varikliais. Kad tai tikrai gerą kainos ir kokybės santykį siūlantis automobilis – įsitikina jį bandantys klientai. Tikimės, kad ir lenktynėse jis pasirodys gerai“, – sakė įgalioto „Seres“ atstovo „Busnex“ įmonės vadovas Simonas Ramanauskas.

Elektromobilius vairuos garsūs vairuotojai

Naujam modeliui jo importuotojai teikia daug vilčių, ir geriausioms jo savybėms išgauti prie vairo pasodins patyrusį lenktynininką – daugkartinį Lietuvos ir Baltijos šalių žiedinių lenktynių čempioną Ramūną Čapkauską.

Automobilininkams bei lenktynių mėgėjams pažįstamų veidų „Ignitis ON: Pažink Lietuvą“ dalyvių sąraše bus ne vienas. Štai visiškai naują „Fiat 500 La Prima“ vairuos patyręs visureigių specialistas ir keliautojas Audrius Sutkus.

Naująjį „Mercedes“ elektromobilį vadelios buvęs lenktynininkas, televizijos laidų vedėjas Dainius Leonavičius. Klausimas, ar sunkią dešinę koją turintys lenktynininkai sugebės pasipriešinti ekologiško važiavimo entuziastams?

„Tai bus mano pirmosios elektromobilių lenktynės. Esu važiavęs „eko“ raliuose, sunkios kojos sindromą įveikti reikėjo tiek ten, jį reikės įveikti ir čia. Tik manau, kad šiose varžybose daug svarbesnis bus kelionės planavimas. Prieš jį reikės pasiruošti itin kruopščiai, nes strategija čia lems daugiausiai“, – kalbėjo Dainius Leonavičius.

Lenktynininkai ar elektromobilių entuziastai?

Patyrusiems sportininkams teks varžytis prieš patyrusius elektromobilių vairuotojus. Vilniaus savivaldybės atstovai elektromobilių ralyje dalyvauja jau eilė metų. Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai po turi ne vieną elektra varomą transporto priemonę, kuria zuja po sostinės gatves. Savo patirtį, kaip efektyviai išnaudoti elektros pavarą jie įrodo ir elektromobilių lenktynėse.

„Pirmieji metai, kai važiavome su savo „Volkswagen e-Up!“ modeliais buvo šiek tiek prisvilę, tačiau kitais metais mūsų moteriškas ekipažas laimėjo, ir mes šiose lenktynėse norime parodyti, kad elektromobilius galima eksploatuoti ne tik mieste, nėra jokių problemų su jais nuvažiuoti ir toliau. Jaučiame ir sportinį interesą. Mūsų savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai kasdien važinėja naudodami žalią energiją“, – sakė Vilniaus savivaldybės atstovė Laura Urniežiūtė.

Dėl pasaulyje tvyrančios pandemijos šiųmetėse elektromobilių varžybose ypač didelis dėmesys skiriamas ir maksimaliam saugumui užtikrinti. Visų įkrovimo stotelių jungtys bus nuolatos dezinfekuojamos, o pačiose įkrovimo vietose vairuotojai ras vienkartinių pirštinių. Šiuo metu Lietuvoje leidžiami renginiai, kuriuose dalyvaujama automobiliuose, jei kiekviename iš jų yra ne daugiau 2 asmenų.

Apribojimų palengvinimų atveju, organizatoriai planuoja plėsti varžybų programą ir sugrąžinti itin populiarias vaikų elektromobilių varžybas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento