Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Formulė 1“ Nyderlanduose: labiausiai nudžiuginusios ir nuvylusios akimirkos

Turbūt nemažai jūsų šeštadienį stebėjote „Red Bull Showrun“ Vilniuje, Konstitucijos prospekte. Tikiuosi, pamatyti ir išgirsti F-1 bolidą jum patiko, turint omeny, jog „Red Bull“ atsivežė 2011 metų RB7 automobilį su jame įmontuotu atmosferiniu V8 varikliu, įsisukančiu iki 18 000 aps/min.
Formulė 1 Olandijos GP: Maxas Verstappenas lenkia Lewisą Hamiltoną
Formulė 1 Olandijos GP: Maxas Verstappenas lenkia Lewisą Hamiltoną / „Scanpix“ nuotr.

Sekmadienio lenktynės, atrodė, pasibaigs be didelio veiksmo, tačiau visas kortas sumaišė iš pradžių VSC (Virtualaus saugos automobilio) fazė, kai trasoje sustojo Yuki Tsunoda („Alpha Tauri“), o vėliau ir SC (Saugos automobilis), kuomet pagrindinėje tiesiojoje užgeso Valtteri Botto „Alfa Romeo“.

VIDEO: įspūdingiausios lenktynių akimirkos Nyderlanduose.

Lenktynėse nugalėjo vietinis herojus, sezono lyderis Maxas Verstappenas, tai buvo jau 10-oji „Red Bull“ pilotuojančio olando pergalė iš 15-os „Grand Prix“.

Nykščiai aukštyn

  • Drąsi pirminė „Mercedes“ strategija stoti boksuose tik 1 kartą (ją pakoregavo VSC ir SC).
  • Graži Fernando Alonso („Alpine“) ir Lando Norriso („McLaren“) kova po VSC.
  • Paskutiniai 12 ratų po SC fazės.

Nykščiai žemyn

  • Kvalifikacijos pabaigoje intrigą sugriovusi Sergio Perezo („Red Bull“) klaida; jei ne ji, dar neaišku ar M.Verstappenas būtų startavęs iš pirmos pozicijos.
  • Eilinė banali „Ferrari“ klaida, šįkart – kažkur dingęs ratas Carloso Sainzo sustojimo metu.

Apie Oscarą Piastri

Kaip jau anksčiau rašiau apie Oscaro Piastri ateitį, „Alpine“ liko it musę kandę – CRB (Kontraktų taryba) aiškiausiai paskelbė, jog prancūzų ekipa neturi jokių teisių į australą. Iškart po CRB pranešimo „McLaren“ patvirtino, kad O.Piastri lenktyniaus ekipoje 2023-24 metais.

Tą pat penktadienį paaiškėjo kiek daugiau šios dramos detalių.

Buvo nemažai kalbų, esą O.Piastri elgėsi netinkamai, nes siekė pasitraukti iš „Alpine“, nepaisant jų siejusių susitarimų. Viskas prasidėjo po Vengrijos GP paskelbtos žinios, kad Fernando Alonso, kurį „Alpine“ tikėjosi pasilikti 2023 metams, šokiruojant visus paskelbė pereinąs į „Aston Martin“. Tad jau antradienio popietę „Alpine“ paskelbė Piastri savo 2023 m. sezono pilotu, užimsiančiu ispano vietą.

Manoma, jog „Alpine“ jau tuomet žinojo apie Oscaro sutartį su „McLaren“. Tai reiškia, kad O.Piastri neslėpė nuo prancūzų komandos savo planų dėl „McLaren“.

Situacija privertė Piastri reaguoti paneigiant „Alpine“ pareiškimą, neva jis atstovaus komandai kitų metų sezone. Tokiu būdu ginčas tarp komandos ir Oscaro tapo viešas.

„Alpine“ tvirtai tikėjo, kad su Piastri yra sudariusi jį įpareigojančią sutartį 2023 m. sezonui, „McLaren“ nuomon buvo tokia pati – šviežia sutartis su Oscaru.

Kaip atskleidė leidinys „RacingNews365“, prancūzai su Piastri turėjo susitarimą dėl bendradarbiavimo sąlygų ir vis delsdavo galutinai suderinti pagrindinę sutartį, kurios nuolat siekė Piastri vadybininkas Markas Webberis. Taigi jokio kontrakto Piastri su „Alpine“ neturėjo, išskyrus jau minėtą susitarimą dėl sąlygų, kuriuo vadovaudamiesi „Alpine“ teisininkai kreipėsi į CRB.

Af1 Live iliustr./„Alpine“ neturi jokių teisių į Oscaro Piastri paslaugas
Af1 Live iliustr./„Alpine“ neturi jokių teisių į Oscaro Piastri paslaugas

Tolimesnė istorija jau aiški – CRB paskelbė, kad „Alpine“ neturi jokių teisių į Oscaro Piastri paslaugas ir kad jo sutartis su „McLaren“ yra vienintelis galiojantis įsipareigojimas. Be to, „Alpine“ privalės atlyginti visus su teismu susijusius kaštus – per pusę milijono svarų sterlingų.

O.Piastri įtaka kitiems pilotams

Taigi, pasibaigus Piastri sagai, „Alpine“ galės džiaugtis all-french rikiuote – prancūzų ekipa, valdoma prancūzo CEO, kurios vykdantysis ir sportinis direktoriai yra prancūzai, o abu komandos automobiliuos pilotuos prancūzai Estebanas Oconas ir Pierre Gasly.

Tuo tarpu Danielio Ricciardo ateitis tapo visiškai miglota – anksčiau buvo manyta, jog jis, greičiausiai, sugrįš į „Alpine“, tačiau to tikrai nebus – išvykstančio Alonso vietą užims Gasly.

Vos ne vienintelė vieta Danieliui lieka „Haas“, kurs jis pakeistų Micką Schumacherį.

Ar „Haas“ atsisveikins su Micku?

Ar norės D.Ricciardo tęsti savo karjeros saulėlydį komandos-autsaiderės gretose? Netrukus sužinosime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas