Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Įtemptas Austrijos GP lenktynes laimėjo M.Verstappenas

Sekmadienio vakarą vykusiose „Formulė 1“ lenktynėse Austrijoje, nedideliame Špilbergo miestelyje esančiame „Red Bull Ring“ lenktynių žiede, pergalę iškovojo Maxas Verstappenas („Red Bull“).Tai buvo jau devintas šio sezono etapas ir pirmoji ne „Mercedes“ lenktynininko pergalė. Pačiam Maxui tai buvo jau 6-oji pergalė jo karjeroje. Taipogi tai buvo pirmoji „Honda“ pergalė po jų grįžimo į „Formulę 1“. Prieš tai japonišku varikliu varomas automobilis yra laimėjęs 2006-ais Vengrijoje.
Maxas Verstappenas
Maxas Verstappenas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Startas

Šeštadienį užtikrintai „pole“ poziciją laimėjęs Charles Leclercas („Ferrari“) puikiai startavo ir iškart atitrūko nuo savo persekiotojų. Tuo tarpu iš antros pozicijos lėtokai pajudėjęs Maxas Verstappenas („Red Bull“) nusirito rikiuote žemyn net iki 7 vietos. Tai leido Lewisui Hamiltonui („Mercedes“), Lando Norrisui („McLaren“), Kimi Raikkonenui („Alfa Romeo“) ir Sebastianui Vetteliui („Ferrari“) pakilti aukštyn.

4-as ratas iš 71 (4/71)

Sebastianas Vettelis („Ferrari“), startavęs iš 9 vietos, aplenkė Lando Norrisą („McLaren“) ir pakilo jau į 4 poziciją.

7/71

S.Vettelis jau 4-je pozicijoje, aplenkęs puikiai startavusį ir starto suirute pasinaudojusį, buvusį savo kolegą K.Raikkoneną („Alfa Romeo“).

9/71

M.Verstappenas irgi aplenkia K.Raikkoneną ir pakyla į 5 poziciją.

15/71

Dabar jau ir L.Norris aplenkia „Alfa Romeo“ pilotą, tuo tarpu už brito esančiam Pierrui Gasly („Red Bull“) to padaryti nepavyksta. Beje, TV transliacijos metu buvo pateiktas įdomus faktas – 2001-ais metais minėtas K.Raikkonenas Austrijoje finišavo 4-je pozicijoje, tuomet L. Norrisui buvo... vos 1 metai!

22/71

Pirmi iš lyderių boksuose stoja Valtteri Bottas („Mercedes“) ir S.Vettelis („Ferrari“). Po rato stoja ir lenktynių lyderis C.Leclercas („Ferrari“). Pažymėtina, kad italų komanda nespėjo sureaguoti į „Mercedes“ sprendimą pasikviesti V.Bottą ir S.Vettelui užsukus į techninio aptarnavimo zoną, mechanikai nebuvo spėję paruošti padangų – vokietis prarado keletą brangių sekundžių.

30/71

Pagaliau boksuose apsilanko laikinai lyderiu buvęs L.Hamiltonas („Mercedes“). Ilgoko sustojimo metu brito bolide buvo pakeistas priekinis sparnas, kadangi pilotas nesijautė patogiai ir dažnokai klysdavo pirmame posūkyje.

36/71

Po sustojimų boksuose virtinės C.Leclercas pirmauja beveik 5 sekundžių persvara, antras – V.Bottas („Mercedes“) ir jau iki trečios vietos prasibrovęs – S.Vettelis („Ferrari“), nuo suomio atsilikęs irgi apie 5 sekundes.

42/71

Fantastišką lenkimą demonstruoja L.Norris („McLaren“), drąsiu manevru aplenkęs Danielį Ricciardo („Renault“) bei pakilęs iki 6 pozicijos šiose lenktynėse.

46/71

Kelis iš eilės greičiausius ratus užfiksavęs M.Verstappenas („Red Bull“) artėja prie „Ferrari“ piloto S.Vettelio – jis dabar atsilieka vos sekunde.

50/71

Po kelių įtemptų ratų olandas aplenkia vokietį ir pakyla iki 3 vietos, kai ką tik aplenktas S.Vettelis netikėtai užsuka į boksus antrą kartą, kur jam sumontuojamos minkšto mišinio padangos. Tiesa, šis sustojimas reiškia dar vieną prarastą poziciją – L.Hamiltonas dabar 4-as, o S. Vettelis – 5-as.

54/71

Tuo tarpu taškų zonos apačioje Carlosas Sainzas, dėka kitokios strategijos ir apynaujų padangų, pakyla jau į 8-ą vietą.

56/71

Nepaisant neaiškių problemų su variklio galia, apie kurias radijo ryšiu komandai pranešė M.Verstappenas, jis aplenkia ir V.Bottą (‚Mercedes“) ir dabar nuo lenktynių lyderio atsilieka tik 5 sekundes.

64/71

Iki finišo likus aštuoniems ratams, „Red Bull“ pilotas „suvalgė“ jau pusę to laiko – dabar jam iki C.Leclerco lieka mažiau nei 2,5 sekundės.

67/71

M.Verstappenas jau čia pat ir verda fantastiško grožio ir korektiška kova ratas į ratą – jau aplenktas C.Leclercas stebuklingai susigrąžina poziciją prieš ketvirtą posūkį ir kol kas laikosi priekyje.

69/71

„Red Bull“ pilotui pavyksta, nors ir su kontaktu, aplenkti „Ferrari“ lenktynininką – Maxas Verstappenas – lenktynių lyderis.

70/71

Tuo tarpu S.Vetteliui pavyksta aplenkti L.Hamiltoną ir pakilti į 4 poziciją.

Finišas

„Red Bull“ pilotas Maxas Verstappenas pademonstravo fantastišką tempą ir kovingumą laimėjęs šias įtemptas lenktynes, tačiau lenktynių teisėjai pranešė, jog jo lenkimas prieš tuometinį lyderį C.Leclercą yra svarstomas.

Antras finišavo jau minėtas C.Leclercas, o trečią vietą ant podiumo užėmė Valtteri Bottas („Mercedes“).

Ketvirtas liko S.Vettelis („Ferrari“), tik penktas blankiai šiandien važiavęs L.Hamiltonas („Mercedes“). Tuo tarpu jauniausiais rikiuotės lenktynininkas L.Norris („McLaren“) vėl pademonstravo solidų lenktyniavimą ir finišavo šeštoje vietoje.

Tik septintas languotą vėliavą išvydo Pierre‘as Gasly („Red Bull“), o štai „McLaren“ pilotas Carlosas Sainzas prasibrovė iki aštuntos vietos, startavęs iš devynioliktos pozicijos.

Paskutinieji du lenktynininkai, gavę taškus buvo „Alfa Romeo“ atstovai K.Raikkonenas ir Antonio Giovvinazzi.

Faktai apie Austrijos GP

Pirmą kartą šioje šalyje „Formulės 1“ bolidais lenktyniauta tolimais 1963 m., tuomet trasa buvo sukonstruota Zetlvego oro uosto teritorijoje. Debiutinį Austrijos GP laimėjo australas Jackas Brabhamas, vairavęs savo vardu pavadintos komandos bolidą. Po metų įvyko antrasis „Grand Prix“, bet vėliau, po neilgos pertraukos, buvo sukonstruota „Osterreichring“ trasa – čia lenktynės vyko nuo 1970 iki 1987. Vėliau sekė pertrauka bei trasos modifikavimo darbai ir Austrijos GP grįžo į kalendorių jau naujuoju „A1-Ring“ vardu, tai vyko 1997-2003 metais.

Po paskutinės pertraukos, kuomet trasą įsigijo ir savo vardu pervadino „Red Bull“ koncernas, F-1 kalendoriuje šias lenktynes matome nuo 2014 m.

Sėkmingiausias lenktynininkas Austrijoje yra Alainas Prostas, nugalėjęs čia 3 kartus, tuo tarpu po 2 pergales turi Ronnie Petersonas, Alanas Jonesas, Mika Hakkinenas, Michaelis Schumacheris ir Nico Rosbergas.

Sėkmingiausa komanda yra „McLaren“ su 6 pergalėmis. Po jos seka „Ferrari“ – 5 laimėjimai ir po 4 pergales turinčios „Lotus“ ir „Mercedes“ ekipos.

Pati trasa yra itin įdomios konfigūracijos – yra keli „akli“ posūkiai, dideli aukščio svyravimai ir ji nėra atlaidi klaidoms t.y. pilotams reikia likti susikaupus, nes klaida gali kainuoti pasitraukimą iš varžybų. Tuo penktadienio treniruočių metu įsitikino Valtteri Bottas, patyręs avariją ir visiškai sulaužęs priekinę „Mercedes“ bolido pakabą.

Beje, tai dar ir trumpiausia kalendoriuje trasa laiko prasme – kvalifikacijos režimu ja įveikti pilotams reikia vos vienos minutės ir kelių sekundžių!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas