Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jaunasis talentas Julius Adomavičius grįžta į Europos Le Mano lenktynių seriją

Šį savaitgalį prancūzišku šarmu ir itin gausia istorija pasižyminti „Le Castellet“ trasa (kitaip vadinama buvusio savininko „Paul Ricard“ vardu) pasitiks trečiąjį „European Le Mans“ serijos etapą, kuriame pasirodys ir paskutines lenktynes Austrijoje praleidęs 20-metis Lietuvos sportininkas Julius Adomavičius. Jis – vienintelis Lietuvos atstovas šioje prestižinėje serijoje.
Julius Adomavičius Le Mano lenktynių serijoje
Julius Adomavičius Le Mano lenktynių serijoje / Asm. albumo nuotr.

Neslepiantis džiugesio dėl artėjančių lenktynių, sportininkas liūdnai prisiminė ir prieš dvi savaites įvykusį etapą „Red Bull RIng“: į Austriją jaunuoliui sutrukdė išvykti teigiamas „COVID-19” testas. Nors virusas nepalaužė ir viskas baigėsi gerai, Julius neslėpė nusivylimo, netekęs galimybės prasukti bent keleto ratų unikalioje Austrijos trasoje. Šį sportininką pastarosiose lenktynėse buvo pakeitęs kitas lietuvis – Gustas Grinbergas. „Dabar turėjau gražias dvi savaites dar stipriau pasiruošti lenktynėms Prancūzijoje tiek fiziškai, tiek morališkai. Kaip bebūtų, čempionatas jau įpusėjo,“ – prieš kelionę į Marselio apylinkes pasakojo Julius.

Apie pačią „Paul Ricard“ trasą

„Paul Ricard“ žiedas ypatingas savo Mistralio tiesiąja, kurią pasikeitę savininkai jau modifikavimo praeityje, siekiant užtikrinti trasos saugumą. Dar vienas šios trasos išskirtinumas – pailga forma ir greitis. Po rekonstrukcijos, trasa turi begalę skirtingų ilgių variacijų nuo 5,824 km iki 3,812 km.

Galutinai trasą renovavus 2000-taisiais, ji tapo pavyzdžiu toli gražu ne vienam tokio pobūdžio pasauliniam objektui. Tai patvirtina ir faktas, kad po dviejų savaičių čia rinksis ir „Formulės 1“ pilotai „Formula 1 Emirates Grand Prix De France 2021“ lenktynėms. Po ilgos pertraukos, formulės lenktynės į šią trasą grįžo 2018-ais metais. Nenuostabu, kad ir trasos rekordas priklauso ne kam kitam, kaip šios serijos pilotui Sebastianui Veteliui. Jis 5,842 km ilgio trasą įveikė per 1 min. 3,270 sekundės (2019-ųjų metų „French Grand Prix“ metu).

Tuo tarpu „European Le Mans“ serija čia pirmą kartą įvyko 2013-aisiais, sezoną uždarant prancūzišku stiliumi. Tarp šios serijos dalyvių ir važiuotų lenktynių, geriausio laiko autoriumi 2020 metais tapo „LeMans Prototype 2” („LMP2”) tipo bolidu „Aurus 01” lenktyniavęs Olandijos sportininkas Nyck de Vries.

Pasiruošimas „4H of Le Castellet“ lenktynėms

Šioms lenktynėms Julius Adomavičius pradėjo ruoštis praktiškai iškart, kai nepavyko išvykti į Austriją: tinkamas savęs nuteikimas prasideda ganėtinai anksti, po to – laikas trasos analizavimui, o atsiradus galimybei – ir treniruotėms simuliatoriaus pagalba: bent taip galima išmokti trasą, jos posūkius ir viražus, teoriškai pamėginti suprasti pagreičius po tiesiųjų atskriejant į posūkius, įvertinti stabdymo taškus. „Žinoma, simuliatoriai padeda, bet tik teoriškai. Šios lenktynės „Paul Ricarde“ bus pirmos, visada smagu pabandyti kažką naujo. Kiekviena trasa turi savitų bruožų, ši – pailga, ganėtinai greita, plokščia, mažai reljefo. Žinoma, vienaip atrodo žvelgiant į žemėlapius ar sėdint prie simuliatoriaus vairo, visai kitaip atrodys gyvai. Gaila tos neplanuotai atsiradusios pertraukos tarp lenktynių ir praleisto etapo, bet dar laukia ketverios lenktynės, mėginsiu atsigriebti“, – apie pasiruošimą ir lenktynių laukimą sakė Julius.

Iš Lietuvos sportininkas išskrenda trečiadienį. Julius atstovaus „Inter Europol Competition“ komandai ir varžysis „LMP3” tipo „Ligier JS P320 – Nissan“ bolidu.

Jau anksčiau apie šią techniką jaunuolis pasakojo, kad persėdus iš automobilio, yra prie ko priprasti ir su kuo apsiprasti. Kartu su Juliumi, komandos garbę gins Lenkijos lenktynininkas Mateusz Kaprzyk ir italas Mattia Pasini, prie Le Mano serijos prisijungęs tiesiai iš pasaulinių motociklų lenktynių.

Po trečiadienio kelionės, sportininko su komanda laukia laisvos treniruotės ir apėjimas aplink trasą („track walk“). Penktadienį – dar daugiau treniruočių, kurių viena skirta specialiai bronzines FIA licencijas turintiems sportininkams. Šeštadienį – dar daugiau treniruočių ir kvalifikacija, o pačios lenktynės – sekmadienį, 11 valandą vietos laiku (tai būtų 12 valandą Lietuvoje).

Preliminarus tvarkaraštis ir itin patrauklus dalyvių sąrašas bus tikslinami prieš varžybas, tačiau pirminę informaciją galima rasti serijos organizatorių internetiniame puslapyje www.europeanlemansseries.com.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas