Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kačerginės „Nemuno žiedo“ rekordo priežastis – padangos

Svilinant kaitriai rugpjūčio saulei, „Kačerginės Nemuno“ žiedo trasoje vėl susirinko būrys automobilių sporto mėgėjų. Čia vyksta finalinės „Autoplius Fast Lap“ varžybos, dienos pabaigoje užbaigsiančios jau 8-ąjį „Autoplius Fast Lap“ varžybų sezoną.

Rekordų lenktynės

Dar prieš prasidedant pirmajam lenktynių etapui Estijoje, Pernu trasoje „Auto24ring“, varžybų organizatoriai pasididžiuodami skelbė – šis lenktynių sezonas bus ypatingas, kadangi numatomas ne tik rekordinis žiūrovų, dalyvių skaičius, tačiau tikimasi ir abiejų trasų rato įveikimo rekordų.

Aistės Kirsnytės/„Autoplius Fast Lap“ nuotr./Jonas Poškus
Aistės Kirsnytės/„Autoplius Fast Lap“ nuotr./Jonas Poškus

Organizatoriai neklydo: lietuviai savo pavardes į istoriją įrašė ir Lietuvoje, ir Estijoje.

Pagrindinis dalykas, kodėl lenktynininkai pasiekė tokių gerų rezultatų – padangos. Šiais metais pirmą kartą leista naudoti „Slick“ tipo padangas, iki šiol dalyvių automobiliai galėjo būti apauti tik „Semi-slick“ tipo padangomis.

Teigiama, kad automobiliai su tokiomis padangomis yra greitesni 1-2 sekundėmis, negu būtų su kitokiomis. Panašų skirtumą tarp dviejų rekordų užfiksavo ir greičiausiu Lietuvos dantistu tituluojamas Jonas Poškus.

Pirmajame šių metų „Autoplius Fast Lap“ lenktynių etape Jonas, vairuodamas „Mitsubishi Lancer Evolution“ automobilį, savo pavardę į trasos istoriją įrašė su 1 min. ir 13,073 sek. rezultatu.

Viliaus Vaserio nuotr./Jono Poškaus automobilis „Mitsubishi Evolution VIII“
Viliaus Vaserio nuotr./Jono Poškaus automobilis „Mitsubishi Evolution VIII“

Savo paties rezultatą J.Poškus pagerino ketvirtąjame „Autoplius Fast Lap“ lenktynių etape: 1 min. ir 11,986 sek.

VIDEO: Jonas Poškus pagerino „Nemuno žiedo“ rato rekordą - 1:11,986

Pats J.Poškus teigia, kad daugiau nei viena sekunde pagerinti savo pasiektą rekordą jam padėjo tvarkinga technika:

„Kai užfiksavau 1 minutės ir 13 sekundžių rezultatą, mano „Mitsubishi“ buvo šiek tiek netvarkingas – jis nebuvo toks galingas, koks yra šiandien, kai pagerinau savo paties rekordą“, - teigia greičiausias Lietuvos odontologas.

Ankstesni rekordai

Visai teisinga sakyti, kad vos prieš kelis metus "Nemuno Žiede" pasiekti rekordai šiais metais yra ganėtinai dažnai pakartojami. Pavyzdžiui, prieš trejus metus vykusiose „Autoplius Fast Lap“ varžybose geriausią trasos įveikimo ratą užfiksavo latvis Marekas Matvejevas, kurio laikas – 1 min. 16,497 sek.

Ketvirtajame „Autoplius Fast Lap“ lenktynių etape tokį laiką dar net neįpusėjus lenktynių dienai pasiekė trys lenktynininkai. Žinoma, tai nėra vien tik leidimo naudoti „Slick“ tipo padangas rezultatas – tobulėja ir lenktynininkų technika bei jų sugebėjimai.

Ketvirtajame šių metų „Autoplius Fast Lap“ etape net silpniausėse klasėse demonstruojami rezultatai yra ne blogesni nei tokie, kurie buvo rekordiniai prieš dešimtmetį.

Pavyzdžiui, Mantas Neverdauskas, vairuodamas „Honda Civic“ automobilį ir varžydamasis PRO1600 klasėje, užfiksavo 1 min. 18,705 sek. rezultatą.

Prieš tris metus pastarajam lenktynininkui, kuris 2013 metų „Autoplius Fast Lap“ varžybose taip pat dalyvavo PRO1600 klasėje, pavyko užfiksuoti ganėtinai kuklesnį rezultatą – 1 min. 21,283 sek. Tada savo grupėje jis džiaugėsi pirmąją vieta, o šiemet su tokiu rezultatu M. Neverdauskas savo klasėje, ko gero, net neliptų ant prizininkų pakylos.

Taigi, automobilių sportas visai kaip olimpinės žaidynės – vieno už kito geresnius rezultatus lenktynininkai demonstruoja kone kasmet. Tad gal vos po kelerių metų dabartinis Jono Poškaus rekordas 1 min. 11,986 sek. nebebus toks jau „rekordiškas“ ir bus galima tikėtis geresnio nei 1 min. 10 sek. rato įveikimo rezultato?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai