Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Karas tarp F1 „Haas“ komandos ir N.Mazepino tęsiasi: kas kam turės sumokėti?

Pagal 2022 m. rėmimo sutartį Nikitos Mazepino tėvo įmonė „Uralkali“ sumokėjo JAV „Formulės 1“ komandai „Haas“ 12 mln. Eur. Toks abonentinis mokestis už ne itin sėkmingai F1 pasirodžiusio ir į skandalus įsipainiojusio Rusijos piloto galimybę vairuoti komandos bolidą. Tačiau, suskaičiavus visus Mazepinų ieškinius, susidarytų beveik 20 mln. Eur. suma. Ar amerikiečiai ją mokės?
Formulės 1 „Haas“ komanda pristatė naująjį automobilį
Formulės 1 „Haas“ komandos automobilio rusiškoji versija / Haas nuotr.

Tačiau 2022 m. sezonas N.Mazepinui baigėsi iš esmės neprasidėjęs.

Nors „Haas“ buvo pirmoji F1 komanda, pristačiusi naująjį bolidą Barselonoje vasario pradžioje, į žiniasklaidos taikiklį ji nuolat patekdavo ne dėl gerų rezultatų, o dėl sąsajų su Rusija. Paradoksas: JAV komandoje „Haas“ važiavo rusas N.Mazepinas, o automobilis buvo nudažytas Rusijos valstybinės vėliavos spalvomis. Žinoma, JAV vėliavoje irgi dominuoja mėlyna bei raudona, bet čia jau kiekvieno gerbėjo fantazijos reikalas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Septyni esminiai „Formulės 1“ taisyklių pokyčiai, įsigaliojantys šiame sezone

Nikita Mazepinas ikisezoniniuose bandymuose Barselonoje spėjo sudalyvauti dar su „Uralkali“ reklamomis apklijuotu bolidu. Bet jau pirmąją Rusijos agresijos dieną (trečiąją bandymų dieną) „Haas“ atšaukė susitikimus su žiniasklaida ir pašalino nuo automobilio visas sąsajas su Rusija.

Pakvipo sensacija: nors „Haas“ N.Mazepino klausimu stengėsi pasisakyti kuo rečiau, didėjanti geopolitinė įtampa pasaulyje sufleravo, kad tai – tyla prieš audrą. Taip ir nutiko. Iš pradžių nesišlaikė Sebastianas Vettelis ir viešai pasakė, ką galvoja apie V.Putiną ir Rusijos agresiją.

Po to įvykiai klostėsi gana greitai. Nors FIA ir laikėsi konservatyvios pozicijos Rusijos ir Baltarusijos sportininkų atžvilgiu, jų neeliminavo, bet paskelbė taisykles. Tačiau F1 rengėjai paskelbė atšaukiantys F1 etapą Sočyje, o vėliau – ir visai nutraukiantys sutartį su varžybų rengėju Rusijoje. Nutraukta ir sutartis su Rusijos transliuotoju „Match TV“. Dėl to kilo teisinių ginčų, bet čia dar ne didžiausia naujiena.

„Scanpix“ nuotr./Skandalu savo karjerą F1 pradėjęs Nikita Mazepinas
„Scanpix“ nuotr./Skandalu savo karjerą F1 pradėjęs Nikita Mazepinas

Kovo 5 d. pasiekta kulminacija – „Haas“ nutraukė sutartį su „Uralkali“ ir N.Mazepinu. Nepadėjo nė Nikitos, nei jo tėvo patikinimai, kad galima susitarti lenktyniauti ir tokiomis – karo Ukrainoje – sąlygomis. Beje, Didžioji Britanija sudėliojo taškus ant „i“ – paskelbė, kad bet kuriuo atveju neįsileis į D.Britanijos GP nė vieno Rusijos ar Baltarusijos sportininko. Šiuo pavyzdžiu žadėjo pasekti ir kitos šalys, tad „Haas“ sprendimas pasiųsti N.Mazepiną karinio laivo kryptimi buvo labai logiškas ir padarytas laiku. Tačiau, kaip patys suprantate, N.Mazepinas ir „Uralkali“ patyrė ne tik pažeminimą, bet ir finansinių nuostolių. Iškart pažadėjo susigrąžinti pinigus. „Haas“ savo ruožtu, atsakė, kad dar neaišku, kas kam iš tiesų turi sumokėti.

Tai kas toliau, kaip vystysis konfliktas?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas