Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kelias į Dakarą: Aistė Perminaitė ralio BMW keičia į motobagį

Aistė Perminaitė, iki šiol daugeliui žinoma kaip jaunoji ralio lenktynininkė, trejus metus intensyviai dalyvavo Lietuvos automobilių ralio čempionatuose. 2021 m. Aistė laimėjo greičiausios merginos titulą Lietuvoje iki 26 m. pagal FIA “Rally Star” tarptautinį projektą, o 2022 m. pagal tą patį projektą dalyvavo ir varžėsi su greičiausiomis merginomis iš visos Europos šalių. Ten pelnė trečią vietą!
Aistės Perminaitės motobagis
Aistės Perminaitės motobagis / Komandos nuotr.

Aistės socialinių tinklų paskyrose galima pastebėti, kad ji neretai važinėjasi ir enduro motociklu. Mergina pradėjo važinėtis motociklu be intensijų startuoti varžybose, tačiau buvo pastebėta „Energus Moto komandos“ vadovo Povilo Šidlausko treniruotės metu ir gavo pasiūlymą prisijungti prie komandos. Tad šį sezoną Aistė taipogi dalyvauja ir Lietuvos Cross Country čempionate. Tačiau, tai ne vienintelė nauja disciplina, kurioje mergina dalyvauja šiemet.

Kodėl pasirinko ralio reido bagį?

Šiais metais Aistė turi dar didesnių ambicijų su „keturių ratų“ technika. Kaip pati Aistė buvo minėjusi, būtent FIA „Rally Star“ projektas ir jos rezultatas jame lenktynininkę paskatino daugiau domėtis tarptautinėmis varžybomis ir dalyvauti jose. O kas merginą pastūmėjo keisti techniką ir persėsti iš ralio automobilio į ralio reido bagį?

„Nenoriu apsiriboti tik Lietuva. Dakaro ralis tapo labai įdomus beveik visai šaliai ir, manau, tai yra gera terpė savo vardą padaryti populiarų ne tik Lietuvos autosporto bendruomenėje. Palankiausias būdas naujokams startuoti Dakaro ralyje yra bagis, todėl dabar noriu geriau įvaldyti šią techniką ir būti pasiruošusi sunkiausioms pasaulio varžyboms“, – sako A.Perminaitė.

Pirmas startas Aistės laukia jau šią savaitę – puikiai žinomame Breslau ralyje Lenkijoje. Kvalifikacinis greičio ruožas, kuriame dalyviai aiškinsis savo tempą ir starto tvarką kitai dienai – prologas – jau birželio 25 dieną, o po jo – dar penkios dienos lenktynių!

Breslau ralis dar vadinamas Europos Dakaru, kuris pritraukia tiek ralio reido veteranus, tiek naujokus ir yra organizuojamas jau 25 metus! Ralis trunka beveik visą savaitę, jį sudaro beveik 1000 sportinių kilometrų, o į varžybas susirenka daugiau nei 400 dalyvių ir virš 2000 žmonių. Pačios lenktynės per savaitę susilaukia daugiau kaip milijono žmonių susidomėjimo Facebook platformoje ir žinoma dar daugiau už jos ribų.

Reklamuos Trakus?

Į Breslau ralį Aistę lydi rėmėjai: Trakų rajono savivaldybė ir UAB Energus. Aistė gyvena, dirba ir treniruojasi Trakų rajone bei čia pat įkurtame jos šeimos versle Auto Moto Parkas. Ji džiaugiasi, kad Trakų rajonas ir jo meras Andrius Šatevičius stipriai palaiko ir prisideda prie autosporto. Varžybose mergina veš didelę jų vėliavą. Prie Trakų rajono gretų jungiasi ir Aistės motociklų komandos rėmėjas UAB Energus bei jos vadovas Povilas Šidlauskas, kaip pati lenktynininkė sako, ji džiaugiasi, kad vadovas stipriai palaiko ne tik motosportą, bet ir autosportą.

Kokios Aistės Perminaitės ambicijos pirmame ralyje?

„Tai bus mano pirmosios ralio reido varžybos ir tikrai ne vaikiškos. Svarbiausia stengsimės neperdegti, nevažiuojame ten laimėti, važiuojame įsivertinti kur esame, o kad padarytume tai – pirmiausia bandysime pasiekti finišą. O tada strateguosime kur galime tobulėti ir kaip galime greitėti“, – sako Aistė Perminaitė.

Ar patirtis, sukaupta klasikiniame ralyje padės ralio reido disciplinoje?

„Bet kokie autosporto pagrindai ar patirtis padeda einant į kitą autosporto discipliną, o būtent klasikinis ralis ugdo išlaikyti greitį kiekviename metre. Nors ralio reide tai gali kišti koją, nes tai daug ilgesnio pobūdžio ralis, kuriame kovojame ne dėl milisekundžių. Jame reikia išlaikyti stabilumą. Būtent tai ir dėliojuosi savo galvoje ir pirmuose ruožuose nebandysiu demonstruoti maksmilaus tempo. Ralio reide reikia pasilikti rezervo, o strateguoti ar spausti gazą daugiau – vėliau“, – sako lenktynininkė.

Breslau ralis startuoja birželio 25 dieną kvalifikaciniu ruožu – prologu Zagane, Lenkijoje ir pasibaigia birželio 30 d. paskutiniu ralio ruožu ir apdovanojimais Drawsko Pomorskie regione.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas