Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 27

Kodėl „IndyCar“ lenktynininko šalmas turi prijungtą storą žarną?

Amerikietiška IndyCar lenktynių serija dažnai lyginama su „Formule 1“. Didelis dėmesys aerodinamikai, atviri ratai, atviros kabinos – panašumų yra išties nemažai. Daug iš F1 pasitraukusių vairuotojų bando jėgas IndyCar. Bet kodėl IndyCar lenktynininkų šalmai turi prijungtas storas žarnas, kurių „Formulėje 1“ nematome?
Nevada, 2011 spalio 16 d. Į orą per susidūrimą išsviestas lenktyninkas Willas Poweris „IZOD IndyCar“ pasaulio čempionato metu
Nevada, 2011 spalio 16 d. Į orą per susidūrimą išsviestas lenktyninkas Willas Poweris „IZOD IndyCar“ pasaulio čempionato metu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Formulė 1“ neabejotinai yra automobilių sporto karalienė. Nuo 1996 metų organizuojamos IndyCar lenktynės dažnai vyksta autodromuose, kuriuose vyksta ir NASCAR renginiai. Aišku, IndyCar bolidai lekia daugiau posūkių turinčiomis trasomis nei NASCAR, bet pats renginys vis tiek yra labiau amerikietiškas nei bet kas, ką gali pasiūlyti F1.

IndyCar bolidai yra mažesni, žymiai paprastesni ir pigesni. Išlaidos IndyCar yra ribojamos, kad čempionatas netaptų technologijų lenktynėmis, kurias žiūrovams ne visada įdomu stebėti. Lyginant su F1 Grand Prix, IndyCar lenktynėse pamatytumėte daugiau klaidų, lenkimų ir kitokio veiksmo.

Šiuo metu vienintelis bolidų bazių tiekėjas IndyCar yra Dallara – visi bolidai pasižymi identiška konstrukcija, sulipdyta toje pačioje gamykloje. Tuo tarpu „Formulė 1“ yra konstruktorių čempionatas ir skirtingų komandų bolidai naudoja skirtingas bazės.

Skirtumus tarp IndyCar būtų galima vardinti labai ilgai, bet tai nėra šio straipsnio tikslas. Tik reikia pabrėžti, kad IndyCar bolidai yra daug aptakesni. Jie neturi tokių didelių sparnų, spoilerių, spliterių ir difuzorių, negeneruoja tokios stiprios prispaudžiamosios jėgos kaip F1 automobiliai. Dėl to IndyCar bolidai iš tikrųjų išvysto didesnį greitį tiesiosiose, bet posūkiuose yra lėtesni.

Kaip ir „Formulėje 1“, didelis dėmesys IndyCar skiriamas saugumui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas