Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kodėl Ottas Tanakas grįžta į „Hyundai“?

Neseniai ralio pasaulį apskriejo netikėta žinia – Ottas Tanakas kitame sezone grįžta į „Hyundai“ komandą, kurioje kitais metais bus Thierry Neuville partneriu. Kokios šio netikėto perėjimo priežastys?
Ottas Tanakas ir Martinas Jarveoja debiutavo „Hyundai“ komandoje Monte Carlo WRC
Ottas Tanakas ir Martinas Jarveoja debiutavo „Hyundai“ komandoje Monte Carlo WRC / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Po trijų metų praleistų „Hyundai“, jis 2023 m. sezone perėjo „M-Sport Ford“ komandą, o dabar netikėtai pranešė vėl grįžtantis į Pietų Korėjos gamintojo ekipą. Kas paskatino estą vėl grįžti?

Ottas per savo ilgą karjerą ralyje komandą keičia ne pirmą kartą. Debiutinį pilną sezoną WRC čempionate jis praleido „M-Sport Ford WRT“ komandoje. Vėliau perėjęs į „Toyotą“ jis net tapo 2019 m. WRC čempionu. Tačiau net ir tai nepadėjo rasti bendros kalbos su komandos vadovybe, dėl ko jis galiausiai pasitraukė.

Jo sprendimas pereiti iš „Toyotos“ į „Hyundai“ buvo paviešintas savaitgalį, kai jis sėdėdamas už „Yaris WRC“ vairo tapo čempionu. Gal ir kiek ironiška, tačiau apie jo grįžimą į „Hyundai“ irgi sužinojome iškart po laimėto ralio Čilėje.

Kodėl O.Tanakas pasirinko grįžti į „Hyundai“?

Albertas Einšteinas yra pasakęs, kad beprotybė yra nuolatos darant vis tą patį, tikėtis kitokių rezultatų. Pažvelgiant į garsiąją frazę per ralio prizmę, kartais naivu, vis vėl ir vėl grįžti į tą komandą, kurioje nuolatos nepavyksta tapti čempionu.

Ottas Tanakas savo karjeros metu neakivaizdžiai vis bando paneigti šią A.Einšteino teoriją. Pradėjęs karjerą „Ford“, priklausomai nuo to ar laikysime jo pasitraukimą iš komandos 2012 m. atleidimu ar ne. Skaičiuodami jo grįžimą 2014-aisiais ir 2023-aisiais gauname net tris skirtingus bandymus „Ford“ gretose. Deja, visi jie buvo nesėkmingi.

Ottas tikrai tikėjo „M-Sport Ford“ galimybėmis 2023 m. laimėti titulą. Tikėjome ir mes, po jo pergalės Švedijoje ir tuo metu užimtos lyderio pozicijos čempionate. Tačiau likusi čempionato dalis nesusiklostė. Po to jis turėjo atlikti vienokį ar kitokį ėjimą.

Anksti gavus neigiamą atsakymą iš „Toyota“, O.Tanakui neliko daug variantų. Praleisti sezoną arba suteikti antrą šansą „Hyundai“. Tą estas galiausiai ir padarė. Ar tai bus klaida, sužinosime tik 2024-aisiais.

Kodėl O.Tanakas nebijo vėl užlipti ant to pačio grėblio?

Norint suprasti kodėl O.Tanakas vėl grįžta ten, kur jau atrodytų buvo, reikia pažvelgti į praeitį. Kodėl Ottas po 2022 m. sezono išėjo iš „Hyundai“? Svarbus momentas tai, kad estas išėjo dar turėdamas likusį vienerių metų kontraktą. Esminis taškas buvo tai, kad jo sutartyje buvo eilutė, kurioje buvo nurodyta, kad jam paliekama teisė išeiti jei Andrea Adamo nebebus komandos vadovu.

O.Tanakas visuomet labai gerai sutarė su Andrea, kuriam galiausiai pasukus į F1, iš komandos gražiuoju leista pasitraukti ir estui. 2022 m. sezono pirmoje pusėje „Hyundai“ atrodė itin prastai ir O.Tanakas tiesiog aktyvavo sutartyje nurodytą punktą, kuris leido išeiti.

WRC kuluaruose visuomet buvo žinoma, kad Ottas Tanakas nesutarė su dalimi „Hyundai“ narių. Ir taip, pamėgtas Andrea Adamo negrįžta, tačiau Pietų Korėjos gamintojo komanda kardinaliai pasikeitė. Naujas komandos vadovas (Cyril Abiteboul iš „Renault“ F1 komandos), naujas technikos direktorius (F.X.Demaison iš „Williams“ F1 ekipos), komandos valdytojas - net ir tas buvo pakeistas.

Todėl nors ir per tris sezonas Ottas „Hyundai“ gretose laimėjo vos penkiuose raliuose, atsinaujinusioje komandoje jis pradės tarsi nuo tuščio lapo. Matydamas dideles naujų komandos vadovų ambicijas ir aiškius tikslus. Estas nusprendė surizikuoti.

Pakalbintas „Hyundai“ komandos vadovas C.Abiteboul sakė: „Manau, kad „Hyundai Motorsport“ yra WRC tik dėl pergalių raliuose ir titulų. Siekiu, kad mes turėtume reikiamus įrankius konkuruoti. Tai sakydamas turiu omenyje automobilį, organizaciją ir talentingiausius vairuotojus.“

„Ieškodamas geriausių galimų pasirinkimų 2024 m. sezonui aš pakalbinau Ottą, kuriam patiko mūsų ambicijos ir atsinaujinusi komandos organizacijos sudėtis. Todėl labai džiaugiuosi, kad atnaujinome bendradarbiavimą“, - sakė C.Abiteboul.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas