Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 16

Kuri vienintelė F1 žvaigždė tapo Dakaro ralio nugalėtoju?

Ralis ir „Formulės 1“ lenktynės yra visiškai skirtingos automobilių sporto kategorijos. Tačiau jei esi geras „Formulės 1“ lenktynininkas, tikėtina, kad gali perprasti ralio specifiką ir visai greitai varžytis tarp geriausių.
Mercedes-Benz 280 GE su Jacky Ickxo bei Claudeo Brasseuro ekipažu 1982 metais. (Daimler nuotrauka)
Mercedes-Benz 280 GE su Jacky Ickxo bei Claudeo Brasseuro ekipažu 1982 metais. (Daimler nuotrauka)

Visos Dakaro naujienos ir galerijos - spauskite čia.

„Formulei 1“ reikia gero ryšio tarp mašinos ir žmogaus. Reikia ir aštrių juslių, gero fizinio pasiruošimo, sportinių ambicijų. Visa tai praverčia ir Dakaro ralyje. Be to, Dakaro ralis įsiterpia tarp „Formulės 1“ sezonų, o ir patys lenktynininkai dažnai savo malonumui ar paraginti rėmėjų noriai dalyvauja raliuose. Todėl nieko keisto, kad Dakare yra dalyvavę nemažai F1 pilotų. Klausimas toks – ar tarp Dakaro ralio čempionų rastume žmonių, kurie yra triumfavę ir F1 lenktynėse?

Beje, ar žinote, kodėl „Formulės 1“ vairuotojai vadinami pilotais? F1 pilotai dažnai būna palyginti jauni – paskaitykite, kiek metų buvo vyriausiam Dakaro ralio čempionui.

Dakaro ralis vyksta nuo 1979 metų su pertrauka 2008-aisiais. Daug žmonių yra laimėję po kelis kartus, todėl Dakaro čempionų sąrašas nėra labai ilgas. Jame nėra nė vieno „Formulės 1“ čempiono, bet yra vienas žmogus, kuriam pavyko laimėti kelias F1 Grand Prix lenktynes.

Jacky Ickxas „Formulėje 1“

Jacques Bernard Ickxas – vienas tų lenktynininkų, apie kuriuos rašomos knygos.

Jacky Ickxas su Ferrari bolidu 1968 metais. (Evers, Joost, Wikimedia(CC BY-SA 3.0 nl)
Jacky Ickxas su Ferrari bolidu 1968 metais. (Evers, Joost, Wikimedia(CC BY-SA 3.0 nl)

Jacky Ickxas gimė 1945 metais Briuselyje. Jo tėvas buvo lenktynininkas ir automobilių sporto žurnalistas, todėl dažnai pasiimdavo sūnų į lenktynes. Paauglys Ickxas su 50 kubinių centimetrų „Zündapp“ motociklu ėmė dalyvauti lenktynėse ir jas įprastai laimėdavo. Vėliau jis persėdo prie automobilio vairo ir ėmė skinti pergales automobilių sporte. 1965 metais Ickxas laimėjo Belgijos kėbulinių automobilių čempionatą, o 1966-aisiais triumfavo Spa 24 valandų lenktynėse. Ir tada nukreipė žvilgsnį į „Formulę 1“.

Wikimedia Coommons, By Evers, Joost / Anefo //Legendinis Jacky Ickxas
Wikimedia Coommons, By Evers, Joost / Anefo //Legendinis Jacky Ickxas

Keistos tų laikų Grand Prix taisyklės vienoje kvalifikacijoje leido varžytis ir F1, ir F2 bolidams. 1966 metais Niurburgringo trasoje Ickxas pasirodė su Matra MS5-Cosworth F2 bolidu. Tiesa, tragiškai nesėkmingai – jau pirmame rate jis susidūrė su varžovu Johnu Tayloru ir pasitraukė iš lenktynių. Tayloras netrukus mirė nuo patirtų sužalojimų.

Į Grand Prix lenktynes Ickxas grįžo kitais metais toje pačioje trasoje. Šįkart jis valdė „Matra MS7-Cosworth“ bolidą, kuris buvo šiek tiek galingesnis, bet vis tiek priskiriamas F2 klasei. Nepaisant to, Ickxas kvalifikacijoje pademonstravo trečią laiką! Starto rikiuotėje jis buvo nustumtas už visų F1 bolidų, bet per pirmuosius keturis ratus Ickxas aplenkė net 12 Formulės 1 bolidų. Tų lenktynių jis nebaigė dėl techninių problemų, bet taip prasidėjo Ickxo legenda „Formulėje 1“.

Ickxas „Formulėje 1“ varžėsi iki 1979 metų. Jis startavo 116 lenktynių, 25 kartus lipo ant podiumo, 8 – ant aukščiausios jo pakylos. Geriausių rezultatų F1 Ickxas pasiekė vairuodamas „Brabham“ ir „Ferrari“, bet yra buvęs ir kitų komandų vairuotoju. 1969 ir 1970 metais čempionato įskaitoje jis liko antras. F1 čempionu jis taip ir netapo, bet jo karjera buvo nusėta įspūdingų momentų.

Ickxas Dakare

Ickxas savo talentus demonstravo ir ištvermės lenktynėse. Jis dažnai dalyvavo Le mano 24 valandų lenktynėse ir ten triumfavo net šešis kartus – 1969, 1975, 1976, 1977, 1981 ir 1982 metais. Tačiau Ickxas turėjo per daug ambicijų, įgūdžių ir entuziazmo, kad to jam būtų gana.1981 metais Jacky Ickxas pirmą kartą leidosi į Dakaro ralį. Tuo metu tai buvo pakankamai jaunas renginys, bet Ickxas norėjo būti jo dalimi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas