Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mažeikių kraštas laukia ralio šventės – „Orlen Lietuva Rally 2022“

Jau šio penktadienio pavakarę Mažeikiuose prasidės trečiasis šių metų Lietuvos automobilių ralio čempionato etapas – „ORLEN Lietuva Rally“. Dviejų dienų lenktynes organizuoja Mažeikių automobilių sporto klubas, kuris pernai pirmą kartą pateko tarp šalies čempionato organizatorių: iki tol Mažeikių ASK rengdavo puikiai vertintas ralio sprinto arba miniralio varžybas, rašoma pranešime.
„Orlen Lietuva Rally 2022“
„Orlen Lietuva Rally 2022“ / Organizatorių nuotr.

Pakoreguota data – ne problema

Klubo vadovas Vitalijus Plastininas pripažįsta, kad įtempta situacija pasaulyje turėjo įtakos ir raliui, vyksiančiam daugiausiai Viekšnių apylinkėse. Iš pradžių planuota, kad lenktynės vyks pačioje vasaros pradžioje, tačiau vėliau teko rinktis kitą datą. „Priverstinis datos pakeitimas pakoregavo mūsų planus, tačiau tikimės, kad sportininkai ir ralio gerbėjai su malonumu praleis dvi dienas mūsų krašte. Sinoptikai žada karštą orą, o situacija įvairių Lietuvos ralio čempionato klasių turnyrinėje lentelėje garantuoja karštas emocijas greičio ruožuose. Po neseniai vykusio Žemaitijos ralio ekipažai tikrai nori neprarasti sportinės formos ir bus pasirengę kovoti dėl kiekvieno trasos metro“, – sako pagrindinis lenktynių organizatorius.

„ORLEN Lietuva Rally“ dalyviai penktadienį turės galimybę įveikti testinį greičio ruožą, o po iškilmingo ralio atidarymo 20 valandą Mažeikiuose išvažiuos į pirmą lenktynių greičio ruožą. Jo ilgis – tik 3,72 km, tai bus trumpiausias ruožas ralyje. Kaip sportininkai dažnai mėgsta sakyti, jame lenktynių tikrai nelaimėsi, bet per didelė rizika gali labai brangiai kainuoti jau pirmą vakarą. Pirmasis automobilis startuos 20 val. 20 min., tad visiems ekipažams bus pakankamai šviesu ir papildomų žibintų lenktyninių automobilių mechanikai galės nemontuoti.

Šeštadienį – visi ruožai po du kartus

Iš viso ralyje numatyta 13 greičio ruožų. Šeštadienį nuo 9 val. 30 sportininkai pratęs kovą: iš pradžių jų laukia 6,78 km, 6,8 km ir 8,35 km atkarpos. Tuos pačius greičio ruožus sportininkai iki pietų turės įveikti ir antrą kartą – atitinkamai nuo 11.30 val., 12.10 val. ir 12.35 val.

Po pietų ir serviso pertraukos sportininkų laukia dar 6 greičio ruožai: po du kartus bus važiuojamos 9,27 km, 6,74 km ir 9,63 km atkarpos. Pirmieji automobiliai juose pasirodys atitinkamai 15.00 val., 15.40 val. ir 15.05 val., o ralio nugalėtojai bus išaiškinti, kai ekipažai tuos pačius greičio ruožus įveiks antrą kartą – atitinkamai nuo 16.50 val., 17.30 val. ir 17.55 val. Į Viekšnius ekipažai grįš apie 18 val. 30 min.

Netrūks greičio ir sudėtingų posūkių

Mažeikių ASK kviečia visus ralio entuziastus į nemokamas varžybas: tradiciškai šio regiono žvyro keliuose ekipažai gali pademonstruoti labai didelį vidutinį greitį, tačiau privalo neprarasti koncentracijos.

Lenktynių komisaras Edvinas Vašteris sako, kad visi „ORLEN Lietuva ralio“ greičio ruožai reikalaus maksimalaus susikaupimo. Sportininkams organizatoriai pasiūlys vieną visai naują greičio ruožą: nors lenktynės šiame regione turi ilgą istoriją, organizatoriai vis randa iki šiol nenaudotų kelių. Kelių kitų greičio ruožų kryptis – priešinga, tad atsipalaiduoti vairuotojams ir šturmanams tikrai bus nevalia.

2021 metais ralio gerbėjai galėjo išvysti itin azartišką Vaidoto Žalos, Martyno Samsono ir ukrainiečio Valerijaus Gorbano ekipažų kovą. V. Žala aplenkė M. Samsoną tik 5,9 sek., o trečią vietą užėmę svečiai iš Ukrainos nuo pastarojo atsiliko vos 4,5 sek.

Užsiregistravo beveik 60 ekipažų

Į ralį, kuriame bus kovojame dėl labai svarbių Lietuvos čempionato įskaitinių taškų, jau užsiregistravo beveik 60 ekipažų. Tarp dalyvių – beveik visi pajėgiausi mūsų šalies ralio lenktynininkai bei svečiai iš Lenkijos, Latvijos, Estijos ir Ukrainos.

Tarp dalyvių pamatysime sėkmingiausiai iš Lietuvos ekipažų prieš dvi savaites pasirodžiusius Dominyką Butvilą ir Renatą Vaitkevičių, jiems iššūkį tikrai mes Vladas Jurkevičius ir Aisvydas Paliukėnas, vis greičiau „Škoda Fabia R5“ vairuoja Giedrius Notkus, Martynas Samsonas bet kuriose Lietuvoje vykstančiose lenktynėse įvardijamas kaip vienas rimčiausių favoritų, o solidus būrys ekipažų, važiuojančių įvairių kartų „Mitsubishi Lancer“ automobiliais, irgi nebus linkęs nusileisti.

Tarp dviem ratais varomą techniką pasirinkusių ekipažų bus Žemaitijos ralį laimėjęs Justas Tamašauskas, paprastai pirmų vietų lengvai nelinkęs atiduoti latvis Janis Vorobjovas, jiems konkurenciją sudarys Nedas Radišauskas, Renaldas Šeinauskas ir dar kelios dešimtys ekipažai

Ralio organizatoriai tikisi, kad pažiūrėti renginio atvyks keli tūkstančiai automobilių sporto aistruolių iš Lietuvos ir Latvijos. Bilietų pirkti jiems nereikės – renginys ir šiemet bus nemokamas. Po geros nuotaikos lenktynių greičio ruožuose visi žiūrovai kviečiami šeštadienio vakarą užsukti į Viekšnius, kur vasaros estradoje vyks ne tik greičiausių ekipažų apdovanojimas, bet ir koncertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas