Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 29 /19:57

Neįtikėtina „Formulė 1“ Belgijoje: nors „tikros“ lenktynės neįvyko, paskelbti nugalėtojai

Kokia kvalifikacija, tokios ir lenktynės. Jei kvalifikacinius važiavimus „papuošė“ lemtinga L.Norriso klaida šlapioje trasoje, tai prieš varžybas apšilimo rate avariją patyrė Sergio Perezas (Red Bull). Trasa šlapia, slidi. „Mėlynos“ lietaus padangos – ne išsigelbėjimas smarkiai pilant lietui. Nors meksikietis slystelėjo ir atsitrenkė į barjerus važiuodamas nedideliu greičiu, jo automobilis buvo apgadintas, tad prieš pat startą iškeliavo į garažus. O starto laukti teko amžinybę.
Sergio Perezo (Red Bul) avarija per F1 apšilimą Spa trasoje
Sergio Perezo (Red Bul) avarija per F1 apšilimą Spa trasoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dėl stipraus lietaus oficialus lenktynių startas buvo atidėliojamas nesuskaičiuojamą skaičių kartų. Trys valandos laukimo baigėsi tuo, kad lenktynininkai ta pačia tvarka, kuria išsidėstė po kvalifikacijos, pravažiavo paskui saugos automobilį du ratus.

Keisti teisėjų sprendimai ir daug sugaišto laiko. Sušlapę ir nelabai laimingi Spa trasos žiūrovai. Na, bet nugalėtojų niekas neteis. Juo labiau, kad meteorologinės sąlygos buvo labai nepalankios.

Pastarąjį kartą tokia situacija buvo susiklosčiusi 2009 m.

Naujausios naujienos viršuje

19.45 val. Teisėjai galutinai nutraukė varžybas. Tad lenktynininkai pasidalins taškus 50 proc. koeficientu. Kitaip tariant, gaus pusę tų taškų, kuriuos būtų iškovoję, jei lenktynės būtų susiklosčiusios įprastai ir politai būtų nuvažiavę 75 proc. atstumo.

Taigi TOP 3 atrodo taip: M.Verstappenas, G.Russelas, L.Hamiltonas.

Ko gero, tokiu chaosu Spa trasoje labiausiai džiaugiasi „Williams“ pilotas George'as Russelas, tokiu neįprastu būdu iškovojęs antrą vietą ant podiumo.

M.Verstappenas priartėjo čemponato įskaitoje prie L.Hamiltono, juos skiria 3 taškai.

19.26 val. Vėl raudona vėliava! Saugos automobiliui nespėjus pasitraukti, lenktynės vėl stabdomos. Neoficiali informacija – lenktynininkai tokiomis sąlygomis nesugebėjo sušildyti padangų.

19.17 val. Lenktynės pratęstos (pradėtos) praėjus 3 val. 15 min. nuo oficialaus starto. Oro temperatūra – vos 12 laipsnių, lietus nesibaigė.

Paskui saugos automobilį juda trys lyderiai: M.Verstappenas, G.Russelas, L.Hamiltonas.

S.Perezas į startą pajudėjo paskui K.Raikkoneną iš boksų.

Teisėjai informuoja, kad, norint gauti bent pusę taškų, reikia įveikti ne mažiau 2 ratų. Įveikti 75 proc. trasos (ir gauti visus galimus taškus) tikrai neįmanoma per likusias 55 min.

19.10 val. Lenktynes planuojama atnaujinti 19.17 val.

19.00 val. Nežinomybė tęsiasi. Lietus nesiliauja, trasos prižiūrėtojai bando ją šiek tiek išvalyti, bent jau pavojingiausiose vietose. Saugos automobilis nuolat tikrina sukibimą, bet iš to nėra aiškios naudos.

Likus valandai iki laiko normos ribos sustabdytas laikrodis

Neįtikėtina. Likus valandai iki trijų valandų laiko normos pabaigos, net neprasidėjus lenktynėms, teisėjai paskelbė, kad lietus yra force majeure ir sustabdė laiko skaičiavimą. Kitaip tariant, jei lenktynės sekmadienį įvyks, jos tęsis valandą...

Sustabdyta starto procedūra

Dėl stipraus lietaus lenktynių startas ne kartą atidėtas. Iš viso bent keturis kartus teisėjai skelbė naują starto laiką. Tačiau praėjus beveik dviem valandoms nuo oficialaus starto laiko, automobiliai stovi boksuose ir laukia teisėjų sprendimo.

Kadangi vienas lenktynių ratas (paskui saugos automobilį) pravažiuotas, teisėjai galėtų skelbti nutraukiantys varžybas ir pilotai gautų po pusę taškų pagal dabartines pozicijas.

Tačiau kol kas laukiama pragiedrėjimo ir galbūt varžybos bus pratęstos. Kita vertus, tam, kad pilotai gautų visus įskaitinius taškus, jie turėtų nuvažiuoti mažiausiai 33 ratus.

Kita vertus, teisėjai leido į trasą grįžti S.Perezui. Pagal tokią traktuotę būtų galima suprasti, kad lenktynės dar nelaikomos prasidėjusiomis. Visiškas informacinis badas ir nesibaigiantis laukimas.

Net jei lenktynės ir startuos, jos turės laiko apribojimą. Jos negali tęstis ilgiau nei 3 val. Taigi vėliausiai 19 val. turi būti skelbiamas finišas.

Neįprastas starto penketukas

Labai neįprastas starto penketukas, jei neskaičiuotume M.Verstappeno (P1) ir L.Hamiltono (P3): antras G.Russelas, toliau – D.Ricciardo, S.Vettelis.

Priminsime, V.Bottas ir L.Strollas turi penkių pozicijų nuobaudas už pažeidimus praeitose lenktynės. L.Norrisas penkių pozicijų baudą – už tai, kad keitėsi pavarų dėžę. K.Raikkonenas turi startuoti iš pitlane, nes keitė galinį sparną pažeisdamas uždaro parko taisyklę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant