Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paaiškėjo, kodėl Lewisas Hamiltonas norėjo palikti „Mercedes“ ir kas gali užimti jo vietą 2025 m.

Sensacingo Lewiso Hamiltono apsisprendimo palikti „Mercedes“ komandą ir pereiti į legendinę „Ferrari“ informacinė lavina atslūgo, tad galima panagrinėti galimus variantus – kas gi užims jo vietą vokiečių komandoje.
Lewisas Hamiltonas
Lewisas Hamiltonas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Sutartis su „Ferrari“: aiškėja aplinkybės

Aiškėja įvykių aplinkybės ir priešistorė – L.Hamiltonui besiderant dėl kontrakto su „Mercedes“ pratęsimo, komandos vadovas Toto Wolffas jam garantavo tik 1 metų kontraktą, tuo tarpu Lewisas norėjo 3 metų trukmės abipusio įsipareigojimo.

Galiausiai buvo sutartas 1+1 formatas. T.y., pasibaigus 2024 m. sezonui, abi šalys turėjo įvairių būdų sutarties nutraukimui. Labai tikėtina, kad tuomet Lewisas išsiderėjo teisę kontrakto nutraukimui anksčiau laiko – prieš prasidedant 2024-ųjų sezonui.

Tuo tarpu „Ferrari“ pasiūlė britui garantuotus kelis sezonus su lengvo pratęsimo galimybe bei Lewiso įtraukimu į automobilio tobulinimą. Manoma, kad sutartis galios 3 metus, galbūt su galimybe 2+1.

Be to, L.Hamiltono finansinis paketas, skelbiama, bus rekordinis – apie 100 mln. JAV dolerių per sezoną.

Kandidatai į „Mercedes“ piloto kėdę

Žurnalistai yra… tokie žurnalistai. Vos žiniai apie Lewiso pasitraukimą pasitvirtinus, prasidėjo „siūlymai“ užimti jo vietą. Pabandom panagrinėti variantus, nuo, mano galva, banaliausių iki realistiškesnių.

Fernando Alonso

Kokia priežastis Fernando būtų rizikuoti ir perbėgti į komandą, kurios automobilis, tikėtina, nėra ir galbūt nebebus konkurencingas? Nepamirškim, kad nuo 2026-ųjų „Aston Martin“ varys „Honda“ varikliai – tai yra žymiai svarbesnis faktorius, nei neaiškaus pajėgumo „Mercedes“.

Be to, pamąstykim logiškai – jei Toto Wolffas nesutiko pasiūlyti Lewisui Hamiltonui ilgalaikės ateities, kokia jam nauda iš vyriausio lenktynininko (Alonso) rikiuotėje, net jei tai būtų vos vienam sezonui? Lengviau būtų buvus likti su L.Hamiltonu 2024 ir 2025 ir dar su galimybe 2026-iems.

Sebastianas Vettelis

Realiai – vokiečiui F-1 jau nebeįdomi, jis labiau susitelkęs į savo šeimą, bitininkystę, bei aplinkosaugą. Be to, iš „Mercedes“ perspektyvos galiotų ta pati logika – jei L.Hamiltonui nesiūloma ilgalaikė sutartis, kodėl jį reiktų keisti vienu ar kitu „senstelėjusiu“ pilotu?

Manau, Sebastianas jau „nurašytas“ ir jo paslaugomis nėra susidomėjusi jokia ekipa. Ir, vėlgi, jis pats, spėju, irgi nėra labai susidomėjęs sugrįžimu.

Carlosas Sainzas

Čia toks „Captain Obvious“ scenarijus t.y. banalus susikeitimas vietomis. Atrodo – realiausias scenarijus?

Bet! L.Sainzas nuo 2026 m. atstovaus „Audi“, tad koks jam tikslas vienam sezonui persikelt į „Mercedes“, net jei pati komanda to norėtų?

Carloso logiška ateitis būtų „Sauber“ nuo 2025-ųjų, pasiruošiant komandos pilnam persiformatavimui į „Audi“ dar už sezono. Juk tai yra logiška, taip?

Tikėtinas scenarijus

Tiesą pasakius, labai sunku kažką spėti, nes dar pakankamai ankstyvas laikas. Kai kur net sklando gandai, jog pokyčiai bus paspartinti ir viskas įvyks ne po šio sezono, o dar prieš jį, bet, manau, čia jau būtų ekstremalus variantas.

O kokia versija būtų realistiškesnė, jei kalbėtume apie 2025 metų sezoną?

Alexas Albonas

Apsidžiaugėte, nes Alexas būtų puikus kandidatas? Sutinku, tačiau su išlygomis – Alexas būtų puikus kandidatas ne tik pakeisti L.Hamiltoną vienam sezonui, o, galimai, likti ekipoje ilgesniam laikui, komandai atsisveikinat su… Georgu Russellu!

Taip, manau, kad Alexas yra stipresnis už akivaizdžiai sužvaigždėjusį ir dažnokai klystantį Russellą, tuo tarpu Albonui keli sezonai „Williams“ leido tarsi persikrauti ir jis susitvarkė su kompleksais, įgytais lenktyniaujant „Red Bull“, išgyvenant psichologinį Helmuto Marko spaudimą.

Andrea Kimi Antonelli

Daugelis, matyt, net nesate girdėję šios pavardės, bet čia yra „The Next Big Thing“ ir jis yra ilgalaikiu kontraktu susietas su… „Mercedes“, o Toto akivaizdžiai mato Kimi kaip naujos kartos „champion material“.

Taigi koks būtų planas?

Kimis yra laimėjęs visur, kur tik buvo dalyvavęs nuo to laiko, kai jam sukako 12 metų – visus kartingo turnyrus ir čempionatus, įskaitant ir oficialius pasaulio čempionatus po FIA vėliava.

Taip pat jis tapo F4, bei „Formula Regional“ čempionu, o šįmet, „prašokdamas“ F3 laiptelį, debiutuoja „Formulės-2“ čempionate. Manoma, kad jis turi didžiules galimybes nugalėti jau pirmame savo sezone, tačiau titulas antrais metais irgi būtų tinkamas.

O jau atsidūrus „Mercedes“ komandoje „Formulėje-1“, duetas Albonas + Antonelli būtų daugiau nei puikus.

2024 metų sezonas

Ikisezoniniai testai jau vos už trijų savaičių, Bahreine. Laukti liko nebedaug.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito